Beste reistijd Iran

Beste reistijd Iran

Het weer in Iran kenmerkt zich door hete zomers en koude winters. Maar voor hetzelfde geld snorkel je tijdens een en dezelfde vakantie in de Perzische Golf en ski je een paar dagen later in het Elboersgebergte. 

Niet voor niets wordt Iran ook wel het land van vier seizoenen op een dag genoemd. Het weer en klimaat in Iran verschillen namelijk per regio. En omdat je misschien niet zit te wachten op benauwende hitte of ijzige kou, is het verstandig om bij het plannen van je reis rekening te houden met de beste reistijd voor Iran.

Wat is de beste reistijd voor Iran?

De beste reistijd voor Iran is natuurlijk afhankelijk van wat je wilt ondernemen tijdens je vakantie. Het droge klimaat in het grootste deel van Iran zorgt in de zomer namelijk voor temperaturen tegen de veertig en in de woestijn zelfs vijftig graden. De hete zomermaanden juni, juli en augustus zijn om die reden niet de meest aangename periode voor een actieve vakantie in Iran is. De sneeuwval in de ijzige wintermaanden zorgt ervoor dat wegen in berggebieden een tijdje onbegaanbaar worden, wat ook geen ideale omstandigheden zijn voor een wintersportvakantie. 

Daarom zijn het voorjaar en het najaar de beste reistijd voor Iran. In de periode van maart tot en met mei en in september en oktober is het weer in Iran een stuk milder. In het noorden variëren de temperaturen in deze periode tussen de 17 en 25 graden en in het zuiden is het nog iets warmer met zo’n 25 tot 32 graden Celsius. Houd er wel rekening mee dat de maanden maart tot en met mei het Iraanse hoogseizoen vormen. 

Plan je je vakantie in Iran toch in de zomer of winter? Zoek het in de zomer dan hogerop, waar de temperaturen lager liggen. In de winter is het goed uit te houden in Zuid-Iran en is het weer op de eilanden in de Perzische Golf ook aangenaam. 

Tijdens de Ramadan op vakantie in Iran

Houd bij het plannen van je rondreis door Iran ook rekening met de Ramadanmaand. Want tijdens de Ramadan in Iran geldt ook voor toeristen dat er tussen zonsopkomst en zonsondergang niet gegeten, gedronken en gerookt mag worden in het openbaar. Bovendien gelden er andere openingstijden voor winkels, monumenten en restaurants. 

Check het reisadvies voor Iran

Niet alleen het weer en de Ramadan hebben invloed op de beste reistijd voor Iran. Het is ook verstandig om de veiligheid in Iran mee te nemen in je keuze. Zo heersen er politieke spanningen tussen Iran en andere landen in het Midden-Oosten. Daarom is het belangrijk dat je het reisadvies voor Iran goed in de gaten houdt en op de hoogte bent van veiligheidsrisico’s.

Vind je reisorganisatie

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Japan kenner
Sponsors