Isfahan Isfahan
-
- Algemene ervaring
- Beziens­waardigheden
- Locals
- Restaurants
- Veiligheid
- Stranden

Isfahan

door Charlotte de Vries

Isfahan is zo gedetailleerd en kleurrijk als een Perzisch tapijt. De antieke bruggen van deze eeuwenoude stad liggen als stiksels over de rivier Zayandeh. De Islamitische gebouwen zijn bedrukt met duizenden handgeschilderde tegeltjes. Uit de Perzische tuinen rijzen felgekleurde bloemen en palmbomen op en de twee kilometer lange bazaar is vervlochten met fijne kunst- en zilverwerken.

Isfahan heeft haar pracht te danken aan sjah Abbas I. Deze Perzische koning verplaatste de Safawiedische hoofdstad in 1598 van Qazvin naar Isfahan. Architectonische hoogstandjes als de Koningsmoskee en het Plein van de Emam liet hij bouwen, waardoor Isfahan werd bekroond tot één van de mooiste steden ter wereld… een must-see tijdens je rondreis door Iran!

De antieke bezienswaardigheden van Isfahan

De Aarde is meer dan 400 jaar doorgegaan met draaien, maar Isfahan is ongeschonden gebleven. Sinds de bouw staan belangrijke monumenten als de Koningsmoskee en de Sjeik Lutfallahmoskee, het Ali Qapu-paleis en het Chehel Sotoun-paleis nog altijd recht overeind. De eerste drie vind je op het Plein van de Emam: vroeger het Naghsh-e Jahan-plein.

Het Plein van de Emam is 560 meter lang en 160 meter breed. In de tijd van sjah Abbas I was dit het grootste plein ter wereld; vandaag staat het plein op de zesde plaats. Je voelt je een stipje op dit plein. Aan de oostzijde bezoek je de Sjeik Lutfallahmoskee, aan de westzijde het Ali Qapu-paleis, aan de zuidzijde de Koningsmoskee en aan de noordzijde de Grote bazaar van Isfahan. 

De elf bruggen van Isfahan

Naast Isfahans moskeeën en paleizen zijn haar bruggen belangrijke bezienswaardigheden. Elf bruggen kruisen de Zayandeh. Zes daarvan zijn moderne constructies. Van de andere vijf zijn er vier gebouwd in de tijd van sjah Abbas I en stamt er één nog uit de dynastie van de Sassaniden: de fundering van de Shahrestan-brug is tussen de derde en zevende eeuw gemaakt!

De bekendste van de bruggen in Isfahan is de Si-o-se Pol, ook bekend als de Allahverdi-Khanbrug, die je in het gelijknamige historische centrum vindt. De 298 meter lange Si-o-se Pol dient als een brug én een dam. Met 33 bogen versiert de brug de Zayandeh. Maak een wandeling over de antieke brug en geniet van het uitzicht op het Zagrosgebergte.

Nieuw Julfa: de Armeense wijk in Isfahan

Voor de bouw van Isfahan was mankracht nodig. Sjah Abbas I haalde maar liefst 140.000 Armeense arbeiders uit Julfa, Nachitsjevan, en wees hen een wijk in Isfahan toe. Nieuw Julfa is tot op de dag van vandaag één van de grootste Armeense wijken ter wereld en geniet sinds de totstandbrenging vrijheid van religie. Zo kregen de Armeniërs de gelegenheid om de prachtigste kerken te bouwen. Slenter door de knusse straten van Nieuw Julfa en bezoek vooral de Vank en de Bethlehemkerk.

Wil jij de bezienswaardigheden van eeuwenoud Isfahan bezichtigen? Bekijk hier het beste aanbod voor een vakantie naar Iran!

Fotocredits: xiquinhosilva | Matt BiddulphNinara | reibai

Vind je reisorganisatie

Reviews Isfahan

1001 Nacht in Isfahan (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Aad Soeteman op 01 december 2018

Je hebt gelezen dat Isfahan bijzonder is. Maar het Meidanplein bij avond slaat werkelijk alles. De imammoskee op de foto is één van de prachtigste moskeeën ter wereld, en in combinatie met de arcaden rond het hele plein en de andere gebouwen is dit een beeld dat je altijd bij je zal dragen. Je moet er alleen ook overdag heen om naar binnen te gaan. En...... neem de tijd, een hele dag, voor het hele plein en de bazaar er naast. Dat is het dubbel en dwars waard.

Pluspunten Isfahan

  • Erg aardige mensen
  • bijzondere gebouwen

Minpunten Isfahan

  • Ga naar plein bij avond en overdag
Ultieme tip: Ga ook naar de Vrijdagmoskee, de plaats waar de meeste gelovigen op vrijdag (onze zondag) heen gaan. Een totaal andere moskee maar juist daardoor erg indrukwekkend.
Aangeraden voor: Vriendengroep, Cultuurliefhebbers
Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Dubai kenner
Sponsors