Klimaat Iran

Klimaat Iran

Als een van de grootste landen in het zuiden van Azië brengt een rondreis door Iran je van broeierige steden naar snikhete, uitgestrekte woestijnen en van zwoele kustplaatsen naar besneeuwde bergtoppen. 

In een land met zulke uiteenlopende landschappen verwacht je daarom misschien meer verschillende weersomstandigheden dan in werkelijkheid het geval is. Het klimaat in Iran bestaat voornamelijk uit een mix van droge klimaten. 

Wat voor klimaat heeft Iran?

Het klimaat in Iran is in het grootste deel van het land droog en varieert van een warm steppeklimaat rondom het Zagrosgebergte, een koud steppeklimaat in Centraal-Iran en plaatselijk een koud woestijnklimaat in het centrale Hoogland. ‘s Zomers moet je hier niet opkijken van temperaturen rond de vijftig graden!

De enige uitzondering op het hoofdzakelijke droge klimaat in Iran is het noordwestelijke deel van het land. Hier kun je rekenen op een gematigd tot subtropisch klimaat. Er valt bovendien meer regen dan in de rest van Iran. De relatief grote hoeveelheden neerslag die hier in een klein gebied kan vallen wordt beïnvloedt door het Elboersgebergte wat hier ligt. De winters zijn in de regio rondom de Kaspische Zee in vergelijking met Teheran een stuk milder. 

Hoe beïnvloedt het klimaat in Iran het weer? 

Hoewel Iran niet veel verschillende klimaten kent, betekent dat niet dat het weer in Iran continu hetzelfde is. Sterker nog, het klimaat in Iran zorgt voor enorme schommelingen in temperatuur in de verschillende seizoenen. Hete zomers en op sommige plekken extreem koude winters zijn daarvan het gevolg. 

Het weer in Iran is in de zomer uit te drukken in warm, warmer, warmst. In de zuidoostelijke kustgebieden lopen de temperaturen op tot een benauwende veertig graden. Er valt zelden regen en ook de Perzische Golf zorgt niet voor verkoeling en warmt in de zomermaanden op tot zo’n dertig graden. In woestijnsteden in Centraal-Iran is het met vijftig graden heet, maar door een lage luchtvochtigheid gelukkig minder benauwd. Ook koelt het ‘s nachts flink af. 

Door het subtropische klimaat in het noordwestelijke deel van Iran zijn de zomers er milder, maar valt er ook meer regen. Hetzelfde geldt voor de winter. In tegenstelling tot sommige andere delen van Iran vriest het in deze regio zelden. Dit geldt ook voor Zuid-Iran. Deze milde omstandigheden staan in contrast met de besneeuwde bergpieken van de Elboers, waar je ‘s winters op je ski’s de piste af glijdt. En ook in de woestijn koelt het af met overdag temperaturen rond het vriespunt en ‘s nachts vorst. In de winter valt bovendien de meeste neerslag in Iran, die wanneer het vriest als sneeuw naar beneden dwarrelt. 

Wanneer is het weer in Iran het beste voor een rondreis? 

Door de hete zomers en koude winters is het voor- of najaar de beste reistijd voor een rondreis door Iran. Het weer in Iran is dan aangenamer en de temperaturen minder extreem. Ga je voor een strandvakantie? Dan is het in de zomer met temperaturen rond de 26 graden goed toeven in het kustgebied rondom de Kaspische Zee. Houd wel in gedachten dat er ook in populaire badplaatsen in Iran Islamitische kledingvoorschriften gelden

Vind je reisorganisatie

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Brunei kenner
Sponsors