Tijd en tijdsverschil Iran

Tijd en tijdsverschil Iran

Iran ligt niet bepaald om de hoek. Een tien uur durende vlucht brengt je naar Teheran, het kloppende hart van het land en de uitvalsbasis voor je vakantie in Iran. Maar voordat je de moderne hoofdstad uitvlucht en aan een tijdreis door de Oudheid begint, is het wel verstandig om je fysieke en biologische klok bij te stellen naar de actuele tijd in Iran. 

Want niet alleen ligt dit land in het Midden-Oosten zo’n 5.000 kilometer van Nederland verwijderd, Iran ligt ook in een andere tijdzone dan Nederland. Om van je vakantie in Iran geen race tegen de klok te maken, is het daarom wel zo verstandig om op de hoogte te zijn van het tijdsverschil met Iran.

Wat is het tijdsverschil met Iran?

Een echte tijdreis is je vakantie in Iran niet, want het tijdsverschil met Iran is op twee uitzonderingen na altijd tweeënhalf uur. Omdat je richting het oosten vliegt, betekent dit dat het in Iran vrijwel altijd tweeënhalf uur later is dan in Nederland. De tijd in Iran wordt net als in Nederland twee keer per jaar verzet naar een zomer- en een wintertijd, maar wel op een iets ander moment dan wij gewend zijn. Dit zorgt ervoor dat het tijdsverschil met Iran gedurende twee korte periodes per jaar anders is dan het verschil de rest van het jaar. 

Wanneer gaat de zomertijd in Iran in? 

De zomertijd in Iran begint op de eerste dag van Farvardin, de Iraanse Perzische naam voor de eerste maand van de officiële kalender van Iran: de Solar Hijri-kalender. Deze dag valt meestal rond 22 maart. Vanaf dan tot het moment dat de zomertijd in Nederland ingaat, op de laatste zondag van maart, is het tijdsverschil met Iran drieënhalf uur. 

Wanneer gaat de wintertijd in Iran in?

De zomertijd in Iran eindigt op de eerste dag van Mehr, de zevende maand van de Solar Hijri-kalender. Deze valt rond 22 september en is het startsein voor de wintertijd in Iran. Omdat de klok in Nederland pas de laatste zondag van oktober een uur achteruit gaat, is het tijdsverschil met Iran in deze periode anderhalf uur.

Vind je reisorganisatie

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Dubai kenner
Sponsors