14-daagse trekking door het immense Himalaya gebied

14-daagse trekking door het immense Himalaya gebied

door Loes De Vreugd

De Himalaya is verdeeld over Tibet (China), Nepal, India en Bhutan en telt maar liefst meer dan 40 bergtoppen boven de 7.000 meter. Het oogappeltje van de Himalaya ligt in Nepal en dat is de hoogste berg ter wereld: Mount Everest! De 14-daagse trekking door het Nepalese Himalaya gebergte biedt een continue spectaculair uitzicht, besneeuwde bergtoppen, gletsjers, diepe valleien, uitdagende passen, Mount Everest Base Camp, groene meren en nog veel meer schoonheden die de Himalaya zich eigen is.

Sagarmatha Nationaal Park

ZELF NAAR Nepal?

Bekijk alle 37 reizen naar Nepal

Het Sagarmatha Nationaal Park is 124.000 hectare groot en onderdeel van de werelderfgoedlijst van UNESCO. Mount Everest (8.848m) is de highlight van dit park samen met zeven andere bergen boven de 7.000 meter. Dit park is populair voor trekkingen naar Mount Everest Base Camp waar de 'echte' klimmers zich voorbereiden op de tocht naar de top. De trekking is totaal 10 dagen. Heb je meer tijd? Blijf een paar dagen extra en ontdek Gokyo Lake met zijn uitdagende passen en minder drukbezochte tracks.

Trekking naar Mount Everest Base Camp

Vanuit Kathmandu vlieg je naar werelds meest gevaarlijke luchthaven Lukla. De luchthaven is als gevaarlijk bestempeld omdat de landingsbaan slechts 500 meter lang is en begint op de rand van een 700 meter diep ravijn. Niettemin is dit een avontuurlijk begin van de trekking! Wil je liever niet vliegen? Het is mogelijk om per bus en auto te reizen naar Lukla maar dit wordt over het algemeen afgeraden door de lange en oncomfortabele reis.

Het startpunt van de trek is in Lukla en samen met een acclimatisering dag in Namche Bazaar duurt het 7 dagen tot Mount Everest Base Camp is bereikt. Haast je niet de berg op want hoogteziekte is iets dat je graag wil voorkomen! De route is al volgt: Lukla (2.859m) - Phakding (2.610m) - Namche Bazaar (2 nachten, 3.440m) - Tengboche (3.860m) - Periche (4.371m) - Lobuche (4.940m) en Gorakshep (5.164m). Vanuit Gorakshep is het ongeveer twee uur naar Mount Everest Base Camp (5.364m).

Ik moet objectief zijn maar ik kan niets anders zeggen dat de trekking naar boven geweldig mooi is. De tocht begint met felgekleurde bloemen in de bomen, je passeert kleine dorpjes met zwaaiende Nepalese kinderen en boeddhistische mani muren en gebedsmolens. Vergeet deze niet te draaien, dat brengt geluk! Vervolgens wordt het steeds frisser en komen de besneeuwde bergtoppen dichtbij. De nachten worden kouder er is geen luxe maar dat maakt niks uit want elke keer als je om je heen kijkt moet je jezelf knijpen of je niet stiekem droomt….

Summit van Kalapathar

Gorakshep is de getaway naar Mount Everest Base Camp en de top van Kalapathar. Zet de wekker om 03.30 in de morgen en zorg dat je op de top van Kalapathar (5.550m) staat tijdens zonsopgang. Stel je voor, Mount Everest staat recht tegenover jou terwijl de zon links van Everest rustig omhoogkomt. Het contrast van licht en donker dat valt tussen de bergtoppen geven een sensatie weer die ervoor zorgt dat je geen moment spijt hebt van deze korte nacht.

Trekking naar Gokyo Lake over uitdagende passen

Na Mount Everest Base Camp kun je dezelfde weg terugnemen naar beneden. Mijn advies: ga naar Gokyo Lake via de Cho La Pass. In totaal ben je 14 dagen kwijt maar het is het dubbel en dwars waard. De route loopt van Gorakshep naar Dzongla (4.830m) en je merkt meteen het verschil; er zijn stukken minder wandelaars op dit pad!

De Cho La Pass is pittig, dus zorg dat je uitgerust bent. De klim is ongeveer 600 meter steil omhoog. Ik had het geluk en ongeluk dat het sneeuwde. Het geluk was dat alles uitzonderlijk mooi wit was wat de tocht een totale andere dimensie gaf. Het ongeluk hierbij is dat het gevaarlijker is en dat je erg voorzichtig moet zijn op de Cho La Pass zelf. Niemand wil hier uitglijden! Tijdens de tocht over de Cho La Pass kon ik mijn ogen niet afhouden van de met ijs bedekte bergtoppen en de wapperende gebedsvlaggen in de verte. Het bereiken van gebedsvlaggen betekent namelijk in de Himalaya dat je een overwinning behaald hebt.

Na de Cho La Pass is de rest van de dag lang maar een stuk makkelijker. Er wachten zich nog twee verassingen: de Ngozumpa gletsjer en Gokyo Lake! Om Gokyo te bereiken doorkruis je de gletsjer en dit is de kers op de taart. Bijna twee uur lang loop je door een gebergte van ijs afgewisseld met kleine meren. De besneeuwde bergtoppen in de achtergrond maken het plaatje af. Zodra je de gletsjer gepasseerd bent staat daar verassing twee voor je neus: het felgekleurd groene Gokyo Lake.

Wil je nog een pracht shot van het Gokyo Lake met Everest op de achtergrond? Neem de Renjo La Pass terug naar Lunden - Namche Bazaar en vervolgens Lukla.

Verblijf en eten

Overal op de route zijn de zogenaamde theehuizen te vinden. Elke kamer heeft twee bedden met dekens om je nachts warm te houden. De temperaturen lopen in de nacht op tot ruim in de min en een goede slaapzak is noodzaak. De dinerkamer is de enige ruimte die verwarmd is en daar wordt de meeste tijd gespendeerd na een lange dag in de Himalaya. Het eten is goed maar stukken duurder hoog in de bergen. Een sandwich met kaas kan oplopen tot 6,50 euro (prijzig voor Nepalese begrippen). Het menu is vrijwel overal hetzelfde en bestaat uit verschillende omeletten, sandwiches, havermout, pizza, curries en noedels. Favoriet is de Dal Bhat, een Nepalese specialiteit gemaakt van gestoomde rijst, groenten en gekookte lentesoep.

Georganiseerde trekking

Loes maakte deze trip met Himalayan Joy Adventure. De trip was verzorgt tot in de puntjes. Bij aankomst in Kathmandu staat er iemand klaar om je te verwelkomen. Een professionele gids gaat mee de Himalaya's in om het verblijf, eten en vooral de trekking met de daar bijhorende veiligheid in de juiste banen te leiden. Zie je er tegenop om je eigen bagage te dragen? Geen probleem, de mogelijkheid bestaat om een porter te boeken die 10 kilo voor jou meeneemt. Dat maakt de lange trekking een stuk meer comfortabel.

Beste reistijd

Het weer hoog in de bergen kan altijd omslaan dus wees voorbereid op sneeuw, wind, zon en kou. De maanden maart tot en met mei en oktober zijn het meest aangenaam voor een trekking als je hevige sneeuwval en extreme kou wil omzeilen.

Dit zijn de belangrijkste items om mee te nemen op een 14-daagse tocht met verschillende hoogtes en veranderende weersomstandigheden:

  • Wind jacket
  • Down jacket
  • Winddichte broek
  • Fleece trui
  • Thermo ondergoed (lange broek en top met lange mouw)
  • Zonnebrand (50)
  • Hoed of pet
  • Handschoenen
  • Wollen sokken
  • Sjaal
  • Slaapzak (ook te huur)
  • Waterzuiveringstabletten (voor hoog in de bergen)
  • Pleisters
  • Pijnstillers
  • Lip balsem met UV
  • 4 tops
  • Ondergoed
  • Shirt met lange mouwen
  • Wandelstokken
  • Sportlegging
  • Extra paar sportschoenen voor in de avond

Bovengenoemde spullen zijn in Kathmandu een stuk goedkoper dan in Nederland. Het is misschien niet echt North Face maar het doet zijn taak. Om blaren te voorkomen, zorg voor kwaliteit wandelschoenen en loop deze voorafgaand aan de reis naar Nepal in.

Reizen Nepal

Specialisten Nepal

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Laos kenner
Sponsors