Vervoer Sri Lanka

Vervoer Sri Lanka

Wat zijn de vervoersmiddelen in Sri Lanka?

Er zijn nauwelijks binnenlandse vluchten in Sri Lanka, met uitzondering van de lijnvluchten tussen Colombo en Jaffna. Het meeste vervoer op Sri Lanka gaat dus met het openbaar vervoer, wat een ervaring op zich is. Zowel bus en trein zijn goedkoop en vol en de reis duurt meestal lang.

Vliegtuig

Tussen Jaffna en Colombo vliegen de twee vliegtuigmaatschappijen van Sri Lanka, Expo Aviation en AeroLanka. Andere luchthavens zijn te bereiken met Sri Lankan Air Taxi, die tegen redelijke prijzen naar kleinere luchthavens vliegt.

ZELF NAAR Sri Lanka?

Bekijk alle 79 reizen naar Sri Lanka

Trein

De spoorwegen van Sri Lanka doorsnijden het hele land. Meestal zijn de ritten maar kort, dus slapen in een nachttrein zal niet nodig zijn. Er zijn drie belangrijke trajecten in Sri Lanka: de lijn langs de kust, de hoofdroute door het hart van het eiland en een traject in het noorden van Sri Lanka. De treinen zijn vrijwel altijd vertraagd, soms urenlang. Er zijn drie verschillende klassen aan boord, waarvan de eerste klas airconditioning heeft. Die is echter zelden beschikbaar. De derde klasse is overvol en druk, maar spotgoedkoop. In de tweede klasse kan je op vouwbedjes slapen.

Bus

Er zijn twee soorten bussen in Sri Lanka: de Central Transport Board-bussen en bussen van particuliere bedrijven. De twee groepen zorgen samen voor een goed netwerk, dat heel het land beslaat. De CTB rijdt korte ritten in de steden en langeafstandsroutes. De privébussen zijn soms luxe en hebben airconditioning, maar het kunnen ook oude rammelbakken zijn.

Over het algemeen zijn treinen comfortabeler dan de bus, maar het voordeel van de bus is dat je overal naartoe kunt. Hou wel rekening met een lange reistijd: de topsnelheid van de bussen ligt in de meeste gebieden rond de vijftig kilometer per uur.

Taxi's

Taxi's zijn soms goedkoper dan de driewielers die overal op passagiers staan te wachten. Zeker in Colombo en voor langere ritten zijn de taxi's een goede uitkomst. Het tarief wordt bepaald door de meter.

Driewielers: Tuktuks

Driewielige tuktuk's, de motorachtige voertuigen die je overal in Azië ziet, rijden overal in Sri Lanka. De ritjes zijn goedkoop en een hele ervaring: de chauffeur heeft lak aan iedere verkeersregels. Zeker langere passagiers zitten niet erg comfortabel in de kleine voertuigjes. Spreek vooraf een prijs af met de chauffeur, een kilometer kost ongeveer Rs 40.

Huurauto

Het wegennet van Sri Lanka stamt uit de koloniale tijd. Het is dus licht verouderd. Toch zijn de meeste plaatsen goed bereikbaar. De wegen in het zuidwesten en Colombo zijn het best begaanbaar. Wat betreft het wegdek, want de meeste Singhalese tegenliggers rijden gevaarlijk en toeteren om het minste geringste. We raden je dus aan om gebruik te maken van een minibus of auto met chauffeur.

Als je het er toch op wilt wagen en zelf een auto wilt huren, moet je in bezit zijn van een internationaal rijbewijs. Dit kun je kopen bij de ANWB voor 15 euro. De praktijk leert echter dat een Nederlands rijbewijs ook vaak voldoende is. In Colombo vind je de grotere verhuurbedrijven en bij reisbureaus huur je een auto met chauffeur.

Reizen Sri Lanka

Specialisten Sri Lanka

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Laos kenner
Sponsors