Azie.nl Jouw vakantie naar Azië begint hier!

De eerste keer kerst en oud en nieuw in het buitenland

door Lisa Jansen

Selamat tahun Baru! 

De feestdagen zitten erop, het ‘normale leven’ is weer begonnen en er moet gewoon weer gewerkt worden. Wij vinden de decembermaand de leukste maand van het jaar en zodra 1 december op de kalender staat, kunnen we ons nog net inhouden om niet de eerste kerstmuziek door het appartement te laten galmen. Dit jaar zijn we voor het eerst in Kuala Lumpur met kerst, überhaupt in het buitenland. De nodige voorbereidingen zijn dan ook getroffen om het te laten verlopen tot een spetterend uiteinde.

Voor 30 euro kocht ik een kerstboom uit China, de nodige (plastic) ballen en versieringen en op 1 december stond de boom te pronken in ons appartement. Aangezien Sinterklaas ons huisje dit jaar voorbijging, we vonden het ook zowat om die arme man helemaal naar Maleisië te laten komen, konden de kerstvoorbereidingen niet vroeg genoeg beginnen. Ondertussen deden we het nodige onderzoek naar hoe kerst eigenlijk in Kuala Lumpur gevierd wordt. Aangezien het grootste deel van de bevolking moslim is en dus geen kerst viert, verloren we een beetje de hoop. Niks bleek minder waar, want ook vanaf 1 december kleurden niet alleen ons huisje, maar ook de shoppingmalls groen en rood. Eigenlijk zijn ze hier behoorlijk over de top en houden ze zich in de winkels niet in met kerst.

Hartstikke leuk natuurlijk, overal waar je komt kerstmuziek, grote versierde kerstbomen, verdwaalde rendieren en kinderen die door de microfoon Engelse liedjes krijsen. Dat laatste was overigens minder leuk en bevorderlijk voor de gehoorbeschadiging. Ondanks dat de winkelcentra er alles aan doen om jou die dure kerstinkopen te laten doen, mist er wel het een en ander. Zo was het de hele maand 33 graden en dronken we koude chocolademelk om af te koelen in plaats van warme choco met een flinke dot slagroom waar je je handen aan kunt opwarmen. Vooral na een flinke tocht door de kou, of nog beter sneeuw. Voor de vorm een stoffige winterjas uit de kast trekken om toch in die winterse stemming te komen, leek ons een beetje overdreven. 

Maar nee, al met al is kerst in 30 graden, met neppe sneeuw en zonder familie toch anders dan we hadden gedacht. Het gourmetstel stond niet op tafel, in plaats daarvan aten we in een hotel mee van een buffet. Heerlijk hoor en met z’n tweetjes ook gezellig, maar... anders. Al helemaal toen de lokale kerstman met zijn vrouw een liedje in het restaurant zongen.

Wanneer je net bent bijgekomen van al het eten met kerst, staat oud en nieuw alweer voor de deur. Het leek ons een leuk idee om in het centrum van Kuala Lumpur het vuurwerk te bekijken. Dit deden we samen met tienduizenden mensen, waarbij de zweetdruppels over je rug gutsen. Denk je nu "goh wat overdreven, dat moet toch heerlijk zijn het nieuwe jaar in met 30 graden!". Dat geloof ik ook best, met een cocktail aan het strand, maar niet middenin het centrum van Kuala Lumpur waar duizenden mensen met vuvuzela’s in je oor staan te toeteren. Toch was het leuk om dit een keer mee te maken en zullen we in ieder geval nooit vergeten hoe wij 2020 zijn begonnen.  

Het nieuwe decennium zijn we goed begonnen. We zitten nu in Vietnam en hebben net het sightseeën in Ho Chi Minh achter de rug. Nu zijn we in Hoi An waar we aan het strand liggen en nog eens even goed na denken wat we met kerst 2020 gaan doen en ondertussen bereiden we ons voor op Chinees Nieuwjaar! Dat 2020 maar een mooi jaar mag worden, vol met prachtige reizen, liefde en bovenal gezondheid. Selamat tahun Baru!

Over Lisa

Ik ben 25 jaar en in maart 2019 ben ik samen met mijn vriend Jeroen verhuisd naar Maleisië. Kuala Lumpur moesten we nog wel eerst even opzoeken in Google Maps, want waar lag dat ook alweer? Jeroen kreeg de kans om zijn baan voort te zetten in Azië en die kans hebben we met beide handen aangegrepen. Wij waren klaar voor een avontuur en zaten te springen om onze lang gespaarde uitzet mee te nemen naar de andere kant van de wereld. Mijn hobby’s zijn tennissen, boksen, bloggen én eten. Vooral met dat laatste ben ik druk bezig en probeer ik zo veel mogelijk tentjes in Kuala Lumpur en omstreken uit te proberen. Graag deel ik mijn verhalen en avonturen met jullie, omdat Jeroen er zo af en toe gek van wordt. We zijn natuurlijk maar met z’n tweetjes en hier in Azië maak je een hoop mee. Hij vindt dat ik soms wat kan overdrijven, maar ik noem het liever creatief.

Sponsors