Column XPLORid Hoe groen leg jij de lat?

Hoe groen leg jij de lat?

door XPLORid

Duurzaamheid is belangrijk. Dat weet inmiddels iedereen. Tenzij je de opwarming van de aarde ontkent. Gelukkig staat dit thema steeds meer op de agenda en groeit het bewustzijn om meer groen in ons dagelijks leven te integreren. We zijn sinds 15 juni 2020 op een groene en sociale wereldreis. Ons vervoermiddel is de fiets. Als wij voor een oceaan staan, gaan we op zoek naar een zeilboot. 100.000 kilometers zonder te vliegen. Zo reizen we zo CO2 neutraal mogelijk.

Wat bezielt ons om 7 jaar de wereld rond te fietsen? Het is vooral leuk om dit samen te beleven. Elke dag is een avontuur. We hebben de bizarste ontmoetingen en overwinnen de hoogste bergen. Een modderpad of een wandelpad over een rotsklif? Geen probleem. We hebben beiden een gezonde dosis aan winnaarsmentaliteit en een positieve instelling.

Ons groene hart zie je niet alleen terug in de manier hoe wij de wereld ontdekken. Ook op andere vlakken doen we ons best om zo groen mogelijk bezig te zijn. Dat is wel een uitdaging! We zijn op dit moment in Griekenland waar duurzaamheid nog op een laag pitje staat. Statiegeld bestaat nog niet en er is ook geen aparte inzameling van plastic en GFT. Je ziet wel 2 verschillende containers op straat, maar afval wordt niet echt gescheiden.

Plastic

Single-use plastic kunnen we alleen samen de wereld uithelpen. Onze eigen tassen gaan mee bij het boodschappen doen. Onze metalen bekers dienen als take-away koffiebekers. In de winter hebben we op die manier lekker warme handen. In de zomer blijven we continue herhalen dat het rietje niet nodig is in de freddo espresso. Soms zijn ze ons nog te snel af...

Less is more

Beter is om te consuminderen. “Hebben we dit écht nodig?” Zijn onze spullen multifunctioneel? Met de Milkit booster pompen we niet alleen onze banden op. De
booster fungeert ook als bidon of warme kruik. Als we iets tóch nodig hebben, kiezen we voor duurzame, herbruikbare of recyclebare spullen. We gebruiken bijvoorbeeld katoenen mondmaskers die we regelmatig wassen. We zien helaas veel single-use mondkapjes in de natuur liggen.

Naast datgene wat we zelf kunnen doen, geven wij directe en lokale hulp aan natuurprojecten die wij tijdens onze wereldreis bezoeken. Wij kopen lokaal datgene waar behoefte aan is. Onlangs hebben we in Griekenland het Sekania Project op Zakynthos gesteund met de aanschaf van een combimotor. Daarmee onderhouden zij de vegetatie op dit prachtige eiland. Zo worden bosbranden voorkomen en de schildpadden beschermd.

Volg ons groene avontuur

In de toekomst houden we je op de hoogte van onze nieuwe groene hulpprojecten. Ook beschrijven we hoe andere landen en mensen omgaan met het thema duurzaamheid. Vanwege het Corona virus fietsen we dit jaar eerst van Griekenland naar de Noordkaap. Volgend jaar, als de grenzen weer open zijn (hopelijk), reizen we verder naar het oosten. Op www.xplorid.today kun je ons steunen met een paar fietskilometers om de aarde groener door te geven. We zamelen 1 euro in voor elke kilometer. In totaal fietsen we 100.000 km. Dat is dus € 100.000 voor onze hulpprojecten. 
“Hoeveel fietskilometers heb jij dit jaar al in de benen? Hoe bewust leef jij?”

Over XPLORid

Wij zijn Ben en Linda. Twee avonturiers met een voorliefde voor vrijheid ennatuur. Met een gezonde dosis aan winnaarsmentaliteit en een positieve
instelling ontdekken wij de wereld op de fiets. We kijken het meeste uit naar;  de mensen die we ontmoeten, de hulp die we geven, de natuur die we ontdekken, de dieren die we zien en de elementen die we voelen. Om de aarde groen en sociaal door te geven, reizen we zo CO2 neutraalmogelijk en geven we direct en lokaal hulp aan mensen in nood en natuurprojecten. Ons vervoermiddel is de fiets. Als wij voor een oceaan staan, gaan we opzoek naar een zeilboot. Tijdens onze wereldreis stappen we niet in het vliegtuig. Daarmee maken we het statement: "Je kúnt de wereld ontdekken op de fiets" en promoten we groen toerisme. In totaal fietsen we 100.000 km. We zamelen 1 euro in voor elke kilometer. Dat is € 100.000 voor onze goede doelen projecten. Op www.xplorid.today schrijven we maandelijks een blog. Je kunt ons avontuur ook dagelijks volgen op Facebook en Instagram, onder de naam XPLORid today.

Sponsors