Azie.nl Jouw vakantie naar Azië begint hier!

China in vier woorden

door Kristianne Lie Kwie

China, een groot land met ontzettend veel mogelijkheden. De Sky is op sommige plaatsen letterlijk de limit en het land is, al doet de titel anders vermoeden, niet in een paar zinnen te bevatten. Het is ook een land waar je misschien niet meteen aan denkt als je een verre reis wilt maken of bijvoorbeeld wilt gaan backpacken. Veel vaker komen landen zoals Thailand of Indonesië voorbij als men praat over het maken van een langere reis. Die landen zijn overigens ook erg leuk, maar nadat ik vorig jaar in China heb rondgereisd, denk ik: “Waarom gaan niet veel meer mensen hier naartoe?” Misschien dat onbekend onbemind maakt? Of dat er een aantal aannames bestaan waardoor men niet zomaar een reis boekt naar China? Wellicht de mogelijke taalbarrière, of de perceptie dat een reis naar China duur is? Zelf dacht ik dat het wat meer een uitdaging zou zijn om me verstaanbaar te maken en dat ik de hele trip van tevoren vast moest leggen, wilde ik me door China heen kunnen bewegen. Niets bleek minder waar! 

Vorig jaar heb ik na wat rondspeuren op internet samen met mijn nichtje een reis geboekt naar China en zijn we redelijk blanco naar Beijing afgereisd om vanuit daar een rondreis te maken langs mooie bezienswaardigheden. Om maar meteen een aanname die ik zelf had op het gebied van taal te ontkrachten: De taal is geen barrière, maar een leuke uitdaging. Ik zal je vertellen waarom. Vooraf hebben wij met een gratis taal-app een paar woorden en zinnen Chinees geleerd en zijn we erachter gekomen dat je in principe slechts vier woorden nodig hebt om je verstaanbaar te maken in het Chinees: 

Hallo - Nǐ hǎo 
Dankjewel - Xièxiè 
Nee/niet - Bù 
Ja - Shì de 

Waarom deze vier woorden genoeg zijn? Omdat je in elke winkel of plaats waar je komt alles kunt kopen of afrekenen met deze vier woorden (en eventueel handen en voeten). De getallen zijn vaak op een digitaal schermpje leesbaar of worden ingetypt in een rekenmachine, waardoor afrekenen geen probleem is. Daarnaast merk je dat jongeren over het algemeen wel wat Engels kunnen en wij zijn dan ook regelmatig tijdens onze reis door Chinese jongeren aangesproken die graag met ons wilden oefenen. Wat nog vaker gebeurde, was dat ze mijn nichtje, een mooie blonde meid, vroegen om mee op de foto te gaan. Maar dat even terzijde. 

Tegenwoordig heb je natuurlijk ook nog techniek. Niet alleen kun je zelf vertaal-apps of vertaalboekjes gebruiken, het gebeurde ons regelmatig dat we met iemand spraken die in het Chinees in zijn telefoon sprak en we vervolgens een computerstem in het Engels hoorde vertellen wat er werd gezegd. Wij konden dan weer in het Engels in de telefoon spreken en dat werd vertaald naar het Chinees. En zo kom je ineens best ver met de huidige techniek en vier kleine woorden. 

Wat misschien ook hielp bij het breken van het ijs, was dat we zelf nog een paar woorden extra geleerd hadden. Denk daarbij aan woorden als ‘rundvlees’, ‘ik ben Nederlands’ en ‘mijn vader is Chinees’. Een klein beetje moeite vooraf maakt het je een stukje makkelijker als je daar bent!

Mocht je nu bij jezelf denken ‘leuk en aardig wat je allemaal zegt, maar hoe zit dat dan met die Chinese tekens, ik kan geen Chinese tekens lezen?’ Ook daar heb ik wat tips voor. Als je ergens naartoe wil, een bezienswaardigheid of bijvoorbeeld je verblijfplaats, dan helpt het als je iemand vraagt om dat in Chinese tekens op te schrijven. Met dat briefje in je hand kun je zelf de tekens vergelijken en je kunt het natuurlijk ook aan bijvoorbeeld een taxichauffeur laten zien. Mocht je een reis naar China overwegen, dan hoop ik dat ik je hiermee een stapje verder heb geholpen! 

Over Kristianne

Even over mijzelf, ik ben Kristianne Lie Kwie, 29 jaar en een van mijn grootste hobby’s is reizen. Maar juist ook mensen, vaak vrienden, helpen met het uitzoeken van mooie reisbestemmingen. Of het in mijn bloed zit, of dat het aan Azië ligt weet ik niet, maar ik ben er een stukje van mijn hart verloren. Vol verwondering heb ik enorm genoten van verschillende plekken in Azië en dat enthousiasme wil ik graag met jullie delen. Naast dat ik werkzaam ben bij een digitaal bureau, werk ik ook een aantal uren in de week als zzp’er en ben ik altijd wel ergens mee bezig. Is het niet met leuke dingen doen met mijn vriend of vrienden, sporten of lunchen, dan is het wel met schrijven, schilderen of wegdromen bij mooie toekomstige reisbestemmingen. 

Sponsors