Azie.nl Jouw vakantie naar Azië begint hier!

Overconsumptie compenseren, kan dat?

door XPLORid

 

Na drie weken fietsen door Finland valt ons op dat de Finnen erg natuurbewust zijn. Ze zijn sportief, kiezen voor duurzaamheid en recyclen daar waar kan. 

Bomen planten

Finland is een groot land met relatief weinig inwoners. Het is er immens groen met duizenden meren en miljoenen bomen. Er vindt weliswaar boomkap plaats, maar daarvoor planten ze weer nieuwe bomen aan. Het is zelfs zo dat veel Finnen een eigen stukje bos bezitten.

Natuurlijke balans

Het klinkt zo mooi. Dat wat we gebruiken, vullen we aan. Maar werkt dit zo? Planten we exact datgene wat de natuur nodig heeft? Is een stuk bos weghalen en elders aanplanten hetzelfde? De onderzoeken hiernaar kennen we niet, maar als we logisch nadenken, lijkt het te mooi om waar te zijn. Zeker met de informatie over het oerbos in Bialowieza (Polen) in ons achterhoofd, zie ook “Wanneer wordt hout goud?”. Door de bomenkap verstoor je de balans van de natuur. 

Verkwisting 

We hebben er leuke gesprekken over met Angelo, een Braziliaan die al 12 jaar in Finland woont. Hij fietst een paar dagen met ons mee want hij volgt dezelfde route naar het noorden. Hij zegt dat verkwisting de grootste oorzaak is van de opwarming van de aarde. Verkwisting in de zin dat je iets koopt, wat je vervolgens niet gebruikt. Onze fietsen zijn geproduceerd met kostbare grondstoffen. We gebruiken ze elke dag en heel veel jaren. Maar wat als je zowel van mountainbiken als racefietsen houdt en je ook in de winter indoor wil fietsen met een Takx of Kickr? Is een fiets huren of van iemand lenen of de sportschool een idee?

Veranderen is een keuze

Onze gewoontes zijn ons lief. Veranderen is lastig en verandering vasthouden waardoor het een nieuwe gewoonte wordt, al helemaal. Toch proberen we ons elke dag bewust te zijn van ons hele doen en laten. Kan het anders, groener, duurzamer? Want zoals we in het Arktikum in Rovaniemi gezien hebben, willen we niet dat het leefgebied van de ijsbeer verdwijnt.

Sponsors