Column XPLORid Wanneer wordt hout goud?

Wanneer wordt hout goud?

door XPLORid

Wanneer wordt hout goud?

In mei fietsen we een dikke maand door Polen. Een mooi land met veel bossen, weilanden en natuurreservaten. Naarmate we dichter bij Białowieża geraken, komt het bos ons tegemoet. Het betovert ons. De geur, het geluid…als we onze ogen sluiten, zijn we even helemaal weg.

Laatste oerbos van Europa

Dieper in het natuurreservaat ligt het oerbos van Białowieża. Dit is het laatste echte oerbos van Europa. Alles is hier in balans. Er is geen menselijke interventie. Het is een magische plek. 

Wandeling met gids

We gaan met een gids dieper dit oerbos in. Tijdens de 6-uur durende wandeling mag je niet plassen in het bos. Onze urine zou antibiotica of sporen van alcohol en andere verdovende middelen kunnen bevatten. Bovendien schrikt de geur wilde dieren af. Als we fietsen, plassen we ook geregeld in de natuur. We ruimen ons toiletpapier op. Nooit gedacht dat onze urine ook als afval beschouwd zou worden.

Vroeger goed beschermd als jachtdomein

Het oerbos van Białowieża was vroeger een jachtdomein van Poolse koningen en Russische tsaren. Het boscomplex werd goed beheerd en beschermd door de opzichters van het gebied. Daarmee was het beschermd voor uitgebreide kap.

Andere monniken, andere kappen

De Russische tsaren hebben in de 19e eeuw, toen dit deel van Polen onder hun heerschappij viel, een wegenstelsel laten aanleggen. Zo kon men gemakkelijker diep in het bos komen. Dat wegenpatroon ligt er nog steeds. De Duitse bezetters legden in de Eerste Wereldoorlog een spoorwegennet aan om zo sneller het gekapte hout te kunnen afvoeren. Sinds die tijd is de kap van het bos doorgegaan tot op de dag van vandaag. 

Behoud is een grote uitdaging

Het is een hele grote uitdaging om het laatste restant van het oerbos te beschermen en te behouden. Boswachters zien het bos meer als middel voor houtproductie dan als natuurlijk erfgoed. Een boswachter zou het bos moeten beschermen, maar helaas zijn er grotere machten. Het is alsof je een slager vraagt om op een lammetje te letten. Uiteindelijk zal de slager het lammetje slachten omdat hij niet anders weet.

Mindset

Wanneer verandert onze mindset? Wanneer wordt hout het nieuwe goud? We hopen dat iedereen dit oerbos gaat verkennen. Het is echt magisch. Als je er weer uitloopt, is er iets met je veranderd.

Na onze wandeling beseffen we weer dat we nog dichter bij de natuur kunnen leven. De enige drug die wij nodig hebben, is de adrenaline van ons fietsavontuur.

Over XPLORid

Wij zijn Ben en Linda. Twee avonturiers met een voorliefde voor vrijheid ennatuur. Met een gezonde dosis aan winnaarsmentaliteit en een positieve
instelling ontdekken wij de wereld op de fiets. We kijken het meeste uit naar;  de mensen die we ontmoeten, de hulp die we geven, de natuur die we ontdekken, de dieren die we zien en de elementen die we voelen. Om de aarde groen en sociaal door te geven, reizen we zo CO2 neutraalmogelijk en geven we direct en lokaal hulp aan mensen in nood en natuurprojecten. Ons vervoermiddel is de fiets. Als wij voor een oceaan staan, gaan we opzoek naar een zeilboot. Tijdens onze wereldreis stappen we niet in het vliegtuig. Daarmee maken we het statement: "Je kúnt de wereld ontdekken op de fiets" en promoten we groen toerisme. In totaal fietsen we 100.000 km. We zamelen 1 euro in voor elke kilometer. Dat is € 100.000 voor onze goede doelen projecten. Op www.xplorid.today schrijven we maandelijks een blog. Je kunt ons avontuur ook dagelijks volgen op Facebook en Instagram, onder de naam XPLORid today.