Azie.nl Jouw vakantie naar Azië begint hier!

Malediven ‘on a budget’

door Kristianne Lie Kwie

Wie denkt aan de Malediven, denkt waarschijnlijk aan de prachtige watervilla’s, al dan niet met glijbanen, de ultiem blauwe zee en de hagelwitte verlaten stranden. Toen ik met de speedferry naar mijn local eilandje Thulusdhoo scheurde, kwam ik inderdaad langs al dat moois. Prachtig, mooi en.. redelijk onbetaalbaar. Ik wilde rond de jaarwisseling een dag of zes naar de Malediven (na 3,5 weken Sri Lanka), maar dan niet als ons dat 4.000 euro per persoon kost voor vijf nachten voor een watervilla (exclusief de watertaxi van 200 euro per persoon enkele reis). 

Nog een andere reden dat ik geen vijf a zes dagen in een prachtige watervilla wilde vertoeven, is het feit dat je op zo’n resort eiland soms niet super veel meer kunt doen dan zwemmen, snorkelen en zonnen. Ik ben geen type dat dagen ‘niks’ kan doen. Bij het idee alleen al word ik super onrustig en spring ik van mijn handdoek. Ik kan me prima een dagje vermaken met een boek onder een parasol, maar ik wissel die dagen graag af met boottochten, lekker kanoën, zeilen of vissen, excursies en prachtige wandelingen. Uiteraard kun je ook op die resorteilanden excursies boeken, maar de prijzen liggen daar vaak hoger dan wanneer je dit boekt op een local eilandje. 


Zo ben ik uiteindelijk in zes dagen op drie eilandjes geweest voor een paar honderd euro (reis, verblijf, eten, drinken en excursies). De eerste nacht bracht ik noodgedwongen door op Hulhumalé. Dit eilandje grenst aan het vliegveld en was puur ter overbrugging, zodat we de dag erna de local speed ferry konden pakken voor 20 euro (ipv 200 euro!!). Let erop als je een vlucht boekt of je een goede aansluiting hebt met een local ferry.

De reis met de ferry ging naar Thulusdhoo. Dit is geen resorteiland, maar een eiland waar de locals wonen en waar toevallig een paar hotels en guesthouses zijn te vinden voor een zeer vriendelijke prijs. Thulusdhoo is een klein eilandje, waar je rekening moet houden met een aantal zaken:

  • Ze schenken of verkopen er geen alcohol
  • ’s Middags zijn de supermarkten dicht
  • Je kunt alleen op bikini beach in je bikini zwemmen (als vrouw)
  • Als je de ene kant op kijkt is het prachtig en 100 meter verderop staat een zendmast, ligt vuil of zijn ze aan het bouwen. Dát zie je natuurlijk niet op al die insta pics ;-)
  • Je kunt er al eten (tussen de locals) voor twee euro inclusief drinken

Om toch een beetje het luxe Maledivengevoel te krijgen, sliepen we twee nachten in een hotel mét infinitypool (a 300 euro totaal, inclusief halfpension) en de resterende drie nachten in een heel knus en redelijk betaalbaar guesthouse (120 euro). Er zijn op het eiland nog goedkopere opties, zoals een hostel waar je ook surflessen kan boeken. Wij kozen voor een klein en knus guesthouse, waarvan de eigenaar super vriendelijk en behulpzaam was. Hij regelde via een bekende van hem een privé vistocht (voor 80 euro). Dit hield in dat we met een oude visser op een oude vissersboot aan het eind van de middag en gewapend met niet meer dan een plastic fles, visdraad, haakjes en aas de zee op gingen. Dit is by far een van de mooiste momenten uit mijn leven. Langzaam ging het schemeren en kleurde de lucht roze, de zon ging onder en uiteindelijk dobberden we daar onder een prachtig heldere sterrenhemel. Toen we uiteindelijk drie kleine visjes aan onze gefabriceerde ‘hengel’, hadden gevangen, was het tijd om terug te gaan. Als afsluiting van een prachtige dag werden de visjes door onze guesthouse eigenaar klaargemaakt op de barbecue.Het derde eilandje waar ik ben geweest was niet groter dan een voetbalveld. Ik heb namelijk een ´Sandbank trip´ geboekt. Met een paar man stap je op een boot, scheur je langs witgele zandbanken om vervolgens op een compleet verlaten zandbank gedropt te worden. Binnen no time staan er een drietal parasols, waaronder je kunt schuilen voor de brandende zon. Bij die sandbank heb ik ook nog in het water gelegen om te snorkelen, met voor mijn gevoel wel 100 meter zicht onder water. Die dagtrip, inclusief lunch, snorkelgear, gids en verblijf op de sandbank kostte ongeveer 75 euro. Kortom, ik ben er achter dat je de Malediven zo duur of zo goedkoop kunt maken als je zelf wilt. Er is voor ieder wel wat wils!

Over Kristianne

Even over mijzelf: ik ben Kristianne Lie Kwie, 32 jaar en een van mijn grootste hobby's is reizen. Maar juist ook mensen - vaak vrienden - helpen met het uitzoeken van mooie reisbestemmingen. Of het in mijn bloed zit, of dat het aan Azië ligt weet ik niet, maar ik ben er een stukje van mijn hart verloren. Vol verwondering heb ik enorm genoten van verschillende plekken in Azië en dat enthousiasme wil ik graag met jullie delen.

Naast dat ik werkzaam ben bij een digitaal bureau, werk ik ook een aantal uren in de week als zzp'er en ben ik altijd wel ergens mee bezig. Is het niet met leuke dingen doen met mijn vriend of vrienden, sporten of lunchen, dan is het wel met schrijven, schilderen of wegdromen bij mooie toekomstige reisbestemmingen.

Sponsors