Het begint bij bewustwording
Het begint bij bewustwording
Veel ecologische problemen kunnen verholpen worden door het vergroten van ons bewustzijn. Dat is de eerste stap naar een groenere planeet. Als je je van geen kwaad bewust bent, kun je niet meehelpen aan de oplossing.
Eind februari bezochten we het oudste project van het Wereldnatuurfonds in Griekenland: het Evros Project in Dadia National Park. Een project voor het behoud van zeldzame roofvogels.
Grootste bedreiging
Om hun vee te beschermen, vergiftigen veel herders wolven. Daardoor doden zij ook ongewild andere dieren. Vergiftigd aas is de grootste bedreiging. Het Evros Project team zet alles in het werk om deze bedreiging te bestrijden.
Door met de herders in gesprek te gaan, groeit het bewustzijn. Het is een lange strijd tegen het dreigende uitsterven van de roofvogels. Er wordt nog steeds veel vergiftigd aas gebruikt. Totdat deze strijd gewonnen is, spoort Kiko, de anti-gifhond van het Evros-team, vergiftigd aas op. Door het aas op te ruimen worden veel dieren gered.
Bewustwording is één. Je moet echter ook de mogelijkheid hebben om er iets mee te kunnen doen. Veel oplossingen voor ecologische problemen worden aangeboden zonder voldoende rekening te houden met de leefomstandigheden. Zo moet een oplossing ook voor de herders interessant zijn. Als het praktisch niet te realiseren is, het te veel tijd kost of te duur is, zal het nooit slagen. Dat geldt voor alle oplossingen voor een groenere aarde.
Alternatieven
Het Evros Project team promoot alternatieven om aanvallen van wolven op schapen tot een minimum te beperken. Zo hebben ze een netwerk van veehouders met goede herdershonden opgebouwd. Dit is de meest effectieve manier om kuddes tegen wolven te beschermen. Het Evros-project team levert gratis gezonde en geschikte herderpuppy's aan de veehouders. Sinds 2018 zijn 36 puppy's bemiddeld.
Steun
Om het bewustzijn te vergroten, presenteert het Evros-team haar inspanningen aan de lokale gemeenschap. Onlangs is de projector waarmee ze de presentaties verzorgt kapot gegaan. Wij hebben via onze stichting een nieuwe projector gekocht.
Bezoek het Dadia National Park
Om dit project te steunen, kun je een bezoek brengen aan het Dadia National Park. De roofvogels worden daar eenmaal per week bijgevoerd omdat er in het wild onvoldoende eten is. Vanuit de uitzichttoren heb je een goed beeld op het voerstation. De beste tijd om ze te spotten is in de lente en herfst, 's morgens vroeg.
In het park kun je de gier, steenarend, zeearend, keizerarend, kleine bonte arend, grote bonte arend en kortteenarend zien. Naast de roofvogels worden hier meer dan 150 andere vogelsoorten waargenomen, waarvan twee bedreigde soorten in Griekenland, de zwarte ooievaar en de patrijs. Het park herbergt daarnaast 60-65 zoogdiersoorten, zoals de ree, otter, wolf, wilde kat, wilde zwijn, steenmarter, wezel en das, 13 soorten amfibieën en 29 soorten reptielen.
Over XPLORid
Wij zijn Ben en Linda. Twee avonturiers met een voorliefde voor vrijheid ennatuur. Met een gezonde dosis aan winnaarsmentaliteit en een positieve
instelling ontdekken wij de wereld op de fiets. We kijken het meeste uit naar; de mensen die we ontmoeten, de hulp die we geven, de natuur die we ontdekken, de dieren die we zien en de elementen die we voelen. Om de aarde groen en sociaal door te geven, reizen we zo CO2 neutraalmogelijk en geven we direct en lokaal hulp aan mensen in nood en natuurprojecten. Ons vervoermiddel is de fiets. Als wij voor een oceaan staan, gaan we opzoek naar een zeilboot. Tijdens onze wereldreis stappen we niet in het vliegtuig. Daarmee maken we het statement: "Je kúnt de wereld ontdekken op de fiets" en promoten we groen toerisme. In totaal fietsen we 100.000 km. We zamelen 1 euro in voor elke kilometer. Dat is € 100.000 voor onze goede doelen projecten. Op www.xplorid.today schrijven we maandelijks een blog. Je kunt ons avontuur ook dagelijks volgen op Facebook en Instagram, onder de naam XPLORid today.