Azie.nl Jouw vakantie naar Azië begint hier!

Wat is normaal?

door XPLORid

Wat is normaal?

Moeten we dieren beschermen tegen massatoerisme? Of kunnen we op een andere manier omgaan met de natuur? Haar koesteren in plaats van uitbuiten. Onbeperkt het vliegtuig in stappen en niets terug doen. Dat is en was niet normaal. Stedentrips met de fiets, accommodaties met groene faciliteiten, excursies om de lokale bevolking te steunen. Dát is de toekomst.

Vorig jaar hebben we Sekania op Zakynthos (Griekenland) bezocht, één van de belangrijkste broedschildpadstranden ter wereld. We zien met eigen ogen wat de gevolgen zijn van een storm op de eieren van de zeeschildpad, de Caretta Caretta. Bij een nestuitgraving blijkt dat de meeste embryo’s nog in het ei zitten. Daarbij komt dat slechts 1 op de 1.000 babyschildpadjes volwassen wordt. Ze zijn dus heel erg kwetsbaar.

Miljoenen toeristen bezoeken Zakynthos elk jaar. Duizenden strandbedjes en geluidsoverlast zijn een ravage voor de nesten. Door de hulp van WWF Griekenland is Sekania een beschermd gebied en verboden voor toeristen en commerciële activiteiten.

Elke dag, tijdens de broedperiode, is een bewaker van WWF Griekenland in Sekania om het gebied te beschermen. Een zware en eenzame baan. Ook onderhouden ze de vegetatie en paden om bosbranden te voorkomen en te doven. Om dit werk iets te verlichten, hebben wij namens onze stichting voor het Sekania team een combimotor met hoogsnoeier en zeis aangeschaft.

Zakynthos is een prachtig eiland en dat willen we graag zo houden. De Caretta Caretta is onlosmakelijk met haar verbonden. Je kunt er zelfs een schildpad adopteren: https://www.archelon.gr/eng/supportus.php?mid=8.

Wij maakten een mooie wandeling over het eiland. De Sunset Hike met Spiros van Fora Zakynthos is een echte aanrader. Ook kun je het eiland verkennen met de fiets. Ons verblijf in het groene en fietsvriendelijke adults-only Castelli hotel was zeer aangenaam.

Wil je meer weten over ons bezoek aan het Sekania Project? De video staat op ons Youtube kanaal: https://youtu.be/qd6fMaRQVo0

Over XPLORid

Wij zijn Ben en Linda. Twee avonturiers met een voorliefde voor vrijheid ennatuur. Met een gezonde dosis aan winnaarsmentaliteit en een positieve
instelling ontdekken wij de wereld op de fiets. We kijken het meeste uit naar;  de mensen die we ontmoeten, de hulp die we geven, de natuur die we ontdekken, de dieren die we zien en de elementen die we voelen. Om de aarde groen en sociaal door te geven, reizen we zo CO2 neutraalmogelijk en geven we direct en lokaal hulp aan mensen in nood en natuurprojecten. Ons vervoermiddel is de fiets. Als wij voor een oceaan staan, gaan we opzoek naar een zeilboot. Tijdens onze wereldreis stappen we niet in het vliegtuig. Daarmee maken we het statement: "Je kúnt de wereld ontdekken op de fiets" en promoten we groen toerisme. In totaal fietsen we 100.000 km. We zamelen 1 euro in voor elke kilometer. Dat is € 100.000 voor onze goede doelen projecten. Op www.xplorid.today schrijven we maandelijks een blog. Je kunt ons avontuur ook dagelijks volgen op Facebook en Instagram, onder de naam XPLORid today.

Sponsors