Religie & Tradities Tibet

Religie & Tradities Tibet

Wat zijn de belangrijkste religies in Tibet?

Het belangrijkste geloof in Tibet is het boeddhisme, ook wel het Tibetaans boeddhisme of Lamaïsme genoemd. Hierbij wordt de dalai lama als geestelijk leider gezien.

Een oude religie van Tibet is de bön, een eigen vorm van het boeddhisme. Deze religie is in de zevende eeuw in Tibet ontstaan en kent tegenwoordig niet zo veel aanhangers meer.

ZELF NAAR Tibet?

Bekijk alle 5 reizen naar Tibet

Wat zijn belangrijke tradities in Tibet?

De kalender in Tibet is niet zo opgedeeld als de kalender die wij kennen. Het Tibetaanse jaar is opgedeeld in twaalf maanden die elke keer beginnen en eindigen bij een nieuwe volle maan. Deze maanden hebben geen naam.

De kleding van de Tibetanen is anders dan in het Westen. Vrouwen dragen wikkelrokken en blouse in felle kleuren. Een wollen short betekent dat de vrouw getrouwd is.

De yak is een dier dat voor veel dingen gebruikt wordt. Tibetanen eten graag yakvlees, eten yakboter, drinken yakmelk of yakboterthee (bö cha) en gebruiken de yakboter om kaarsen te maken voor in het klooster. De geur is alleen niet zo lekker.

Met welke gewoonten en gebruiken dien je rekening te houden?

Veel Tibetanen zijn niet blij met de huidige situatie waarin China de baas is. Ze hangen nog steeds het lamaïsme aan waarbij de dalai lama hun geestelijk leider is. Het is echter taboe hier over te praten of ernaar te vragen, aangezien dat mensen in gevaar kan brengen.

Vele plekken in kloosters zijn heilig en alleen bedoeld voor monniken. Loop dus niet zomaar overal naar binnen. Respecteer de regels van het klooster en heb eerbied voor de monniken.

Monniken vinden het over het algemeen prima en zelfs leuk om op de foto gezet te worden. Maar wees wel beleefd en vraag het van tevoren altijd even.

Reizen Tibet

Specialisten Tibet

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Japan kenner
Sponsors