Vervoer Taiwan

Vervoer Taiwan

Wat zijn de vervoersmiddelen in Taiwan?

De steden van Taiwan behoren tot de modernste ter wereld. Om van A naar B te komen heb je de keuze tussen snelle treinen, hypermoderne metro's of fluisterstille bussen. Buiten de grote steden, op het ouderwetse platteland, is het verstandiger om een stuk te lopen dan op de bus te wachten, die een paar keer per dag langsrijdt.

Vliegtuig

Internationale vluchten naar Taiwan komen aan op Taiwan Taoyuan International Airport (TPE). Voor binnenlandse vluchten moet je op Songshan Airport zijn, in noord-Taipei. Vanaf hier vliegen verschillende luchtvaartmaatschappijen regelmatig naar andere Taiwanese steden. Ook de kleine eilandjes rond Taiwan hebben vaak een eigen luchthaven. De afstanden zijn relatief klein, maar toch zijn binnenlandse vluchten populair in Taiwan. Vooral voor de vluchten naar Hualien, Kaohsiung, Kinmen en Penghu doe je er goed aan vooraf te reserveren.

ZELF NAAR Taiwan?

Bekijk alle 4 reizen naar Taiwan

Trein

De twee belangrijkste treinlijnen van Taiwan zijn de Western Line en de Eastern Line. De Western Line verbindt Pingdong, Kaohsiung, Taichung, Taipei en Keelung met elkaar. De Eastern Line loopt van Shulin via Taipei en Hualien naar Taitung. Naast deze twee belangrijkste lijnen zijn er nog vertakkingen die naar kleinere dorpen leiden.

De treinen zijn comfortabel en rijden op tijd. In het weekend is het druk aan boord, dus reserveer je tickets tijdig.

Bus

In de steden rijden de bussen regelmatig en op tijd. Behalve de metro is de bus de belangrijkste manier om van A naar B te komen voor de Taiwanezen. Voor lange afstanden zijn de bussen luxe ingericht, met vliegtuigstoelen en tv-schermpjes. Bussen tussen grote steden rijden regelmatig, maar hou rekening met lange reistijden. De snelwegen zijn vaak overvol, met lange files tot gevolg.

Boot

De veerboten van Taiwan naar de omliggende eilanden volgen een vast schema, dat echter verstoord kan worden door weersomstandigheden die snel om kunnen slaan. De oceaan rond Taiwan kan behoorlijk ruw zijn. Een boottrip in Taiwan is dan ook een intense ervaring, waarvan zelfs ervaren zeelieden behoorlijk ziek kunnen worden.

Metro

De metro van Taipei is een verademing als je de Nederlandse metro gewend bent. De treinen zijn schoon, stil en altijd op tijd. De metro is de beste manier om Taipei te doorkruisen, met stations in alle belangrijke delen van de stad. Aan boord is het opvallend stil: mobiele telefoons staan op trilfunctie en gesprekken worden op fluistertoon gevoerd.

Taxi's

Je hoeft in de grote steden van Taiwan nooit lang te zoeken naar een taxi - de chauffeurs vinden jou wel. De meeste chauffeurs spreken geen Engels, dus het is een goed idee om een hotelmedewerker je bestemming in het Chinees op te laten schrijven. De ritprijs wordt met een taximeter berekend.

Chauffeurs mogen geen fooien aannemen. Taxichauffeurs zijn kleurrijke figuren in Taiwan: ze luisteren de hele dag naar talkshows op de radio en laten vaak geen kans onbenut om hun politieke ideeën te spuien. Dat is vermakelijk, al moet je goed Chinees kunnen spreken om ze te kunnen volgen.

Huurauto

Om op bepaalde plekken in het Taiwanese platteland te komen, is eigen vervoer onontbeerlijk. Buiten de drukke steden is autorijden in Taiwan vrij eenvoudig. Een internationaal rijbewijs is noodzakelijk. Dit rijbewijs mag je maar dertig dagen gebruiken, daarna moet je een Taiwanees rijbewijs aanvragen.

De snelwegen van Taiwan zijn in een goede conditie. Om de dertig kilometer staan er tolhuisjes, waar je een kleine bijdrage moet leveren. Koop vooraf een tolkaart in een supermarkt, zodat je niet steeds in de rij hoeft te staan.

Reizen Taiwan

Specialisten Taiwan

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors