Sun Moon Lake

Sun Moon Lake

door Lana Leach

Sun Moon Lake ligt op een hoogte van 762 meter. Vanaf het smaragdgroene meer heb je een prachtig uitzicht over de imposante Yushan berg. De berg is omringd door ontelbaar veel pieken en een dik wolkendek. Sun Moon Lake is een landschap zoals je dat kent van een Chinees panorama schilderij. Zo mooi dat het bijna kitsch oogt. Het is een van de plekken die je volgens de Taiwanezen gezien moet hebben.

Het meer ligt in het centrum van Taiwan, in Yuchih, Nantou. Met de bus ben je er vanaf Taipei in 4,5 uur.

ZELF NAAR Sun Moon Lake?

Bekijk alle 4 reizen naar Sun Moon Lake

Waar zon en maan opkomen

Sun Moon Lake is ongeveer 27 meter diep. Met een oppervlak van ongeveer vijf en een halve vierkante kilometer is Sun Moon het grootste zoetwatermeer van het land.

In het meer ligt het piepkleine eiland Lalu. Het eiland verdeelt het meer in tweeën. Het oostelijke deel van het water heeft de ronde vorm van een zon en de westelijke kant lijkt op een halve maan. Vandaar de naam.

De mythische verklaring is echter dat de zon en de maan uit het meer op zouden komen. In de omgeving wonen de Thao. Het is met ongeveer 500 leden de kleinste inheemse stam van het hoofdeiland van Taiwan. Lalu is heilige grond voor de stam.

Legende van het Sun Moon Lake

Zoals ieder bijzonder natuurverschijnsel, heeft ook Sun Moon Lake een legende. Heel lang geleden achtervolgde een groep Thao jagers een prachtig wit hert. De jacht duurde dagen.

De mannen beklommen bergen en zwommen door rivieren voor ze bij het plaatsje Shueishalian aankwamen. Daar zagen ze het prachtige water en ze wisten gelijk dat ze met hun hele stam naar deze mooie plek moesten verhuizen.

Chinees schilderij

Het heldere water van Sun Moon Lake weerspiegelt de bergen die het meer omringen. Het doet denken aan een Chinees panorama schilderij. Op de achtergrond de bergen, dichte bossen, pagodes en de weerspiegeling in het water. Het mistige water verwisselt telkens van kleur. Het lijkt stemmingen te hebben.

Wandel, fiets of vaar en geniet van het uitzicht. Langs de waterkant kun je een fiets of boot huren. Van 's ochtends tot 's avonds en van de zomer tot de winter, het meer ziet er altijd anders uit. Ga er niet vanuit dat je het meer in een blik kunt bevatten.

Swimming Carnival

Jammer genoeg is zwemmen meestal niet toegestaan. Jaarlijks is er wel een zwemrace, de Swimming Carnival. De wedstrijd gaat er om wie het snelst van de ene naar de andere kant kan zwemmen, een afstand van 3,2 kilometer.

Volgens de Taiwanezen moet je eens in je leven hieraan deelnemen. Het wordt jaarlijks met het Mid-Autumn Festival gehouden en meer dan 20.000 mensen komen er op af.

Dehua

Wil je je meer verdiepen in de Thao? In de buurt van het meer ligt het inheemse dorpje Dehua, waar je Thao dansen en kunsten kunt bekijken.

Houd er wel rekening mee dat dit een echt toeristendorpje is met weinig authentieks. De Thao hebben hun levenswijze door de komst van toeristen naar Sun Moon Lake vrijwel volledig aangepast. Het grootste deel van hun inkomsten halen zij uit de toerismesector.

Wat is er te doen aan het Sun Moon Lake ?

  • Middenin het meer ligt het Lalu eiland. Dit is lang een heilige plek geweest voor de Thoa. Je mag niet op het eiland, maar er is wel een ferry die erlangs vaart.
  • Wenwu tempel ligt bij het meer. Hier staan de twee grootste beelden van leeuwen van Taiwan. Zij bewaken de ingang.
  • Voor de dierenliefhebber is er de pauwentuin en het vlindermuseum. Deze zijn niet ver van het Sun Moon Lake te vinden.
  • Toroka Nationale Park ligt niet ver van het meer. Dit park bestaat sinds 1986. Het komt voort uit een initiatief van zowel het volk als de politiek om het gebied te beschermen.
  • In het begin van de lente is er de 'Valley Firefly Appreciation'. Gedurende deze korte periode spoort het park toeristen aan om de vliegen te zien dansen in het maanlicht.

Reizen Sun Moon Lake

Meer Sun Moon Lake

Specialisten Taiwan

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors