Taipei
8,9
8,5 Algemene ervaring
8,8 Beziens­waardigheden
9,3 Locals
8,8 Restaurants
9,0 Veiligheid
- Stranden

Taipei

door Willeke van Doorn

Talloze wolkenkrabbers, met als pronkstuk de 508 meter hoge Taipei 101, vormen de skyline van Taipei. Een hypermoderne metropool. Verscholen tussen de torenhoge gebouwen ligt een stad vol Chinese cultuur en heerlijk eten. Ideaal voor een stedentrip!

Taipei is de hoofdstad van Taiwan en ligt in het uiterste noorden van Taiwan wat op haar beurt weer zo'n 180 kilometer ten zuidoosten van China ligt. De hoofdstad van Taiwan leent zich prima voor een citytrip. In de stad snuif je cultuur, winkel je én neem je een kijkje in de geschiedenis van het land.

ZELF NAAR Taipei?

Bekijk alle 4 reizen naar Taipei

Taipei 101

Trap je stedentrip in Taipei af op grote hoogte op de Taipei 101 die ver boven de stad uittorent. Het 508 meter hoge gebouw is letterlijk een van de grootste attracties ter wereld.

Na het betalen van een flinke toegangsprijs stap je in de snelste lift ter wereld. Die brengt je in slechts 39 seconden naar verdieping 89. Zodra je uit de lift stapt, word je betoverd door het fantastische uitzicht. De hele stad ligt aan je voeten.

Overzichtstentoonstelling langs de ramen

Een wandeling langs de ramen van deze wolkenkrabber biedt je niet alleen een prachtig uitzicht, maar ook informatie over het ontwerp en de bouw van Taipei 101.

De raamkozijnen tonen daarnaast een overzicht van de tien hoogste wolkenkrabbers ter wereld. De meeste van deze reuzen vallen in het niet bij de immense Taipei 101.

Schokdemper tegen aardbevingen

Het duurt echter niet lang meer voordat ook dit gigantische bouwwerk daalt in het rijtje van hoogste gebouwen ter wereld. Elders in de wereld zijn onlangs nog hogere bouwwerken gerealiseerd of zijn die nog in aanbouw.

Ook aardbevingen vormen een bedreiging voor de Taipei 101. Twee verdiepingen onder het observatiedek hangt een gigantische goudkleurige bal. Deze 900 ton zware schokdemper moet de impact van aardbevingen en stormen reduceren.

Chiang Kai Shek

Naast een bezoek aan dit hypermoderne architectonische hoogstandje zijn er in Taipei genoeg bezienswaardigheden die je herrinneren aan het roerige verleden van Taiwan.

Ter ere van voormalige president Chiang Kai Shek staat een witmarmeren herdenkingsmonument in het hart van de stad. De smetteloos witte marmeren muren en het helderblauwe glazen dak zijn goede voorbeelden van Chinese architectuur.

Aan weerszijden van het monument voor Chiang Kai Shek liggen het nationale concertgebouw en het nationale theater. Hoogstaande artiesten treden er regelmatig op.

National Palace Museum

Als je interesse hebt in de geschiedenis van Taiwan, mag je het National Palace Museum niet overslaan. De collectie in dit museum bestrijkt de periode van de prehistorie tot en met het heden.

Het verzamelen van de kunst en historische objecten begon in China, tijdens de Song dynastie (960-1279). Via een lange omweg zijn de objecten uiteindelijk in Taiwan terecht gekomen.

De collectie van het National Palace museum is zo uitgebreid dat voor het grootste gedeelte niet eens plaats is. De collectie houdt de echte kunstliefhebber dagen bezig.

Taipei: de bezienswaardigheden

Ook de vele traditionele Chinese tempels behoren tot de bezienswaardigheden van Taipei. Een bezoek aan Taipei omvat hoe dan ook een bezoek aan één van deze tempels. Midden in de drukte van de stad staat de Lungshan tempel.

Zodra je door de toegangspoorten van deze tempel loopt, beland je in een oase van rust. In de tempel worden goden uit zowel de Taiwanese als Chinese geschiedenis aanbeden. De plek heet dan ook wel de ontmoetingsplek van de goden. Enorme hoeveelheden voedsel, wierrook en cadeaus worden geofferd bij de ingang van de tempel.

Taiwanese bubbelthee

Wie honger krijgt van alle bezienswaardigheden zit in Taipei helemaal goed. De stad is een culinair paradijs. Het lijkt erop dat de stad het beste van elke menukaarten in China heeft geselecteerd. Typisch Taipei is een peppercake: deeg gevuld met varkensvlees, ui en peper.

In de restaurants, eethuisjes en op de avondmarkten verschijnen allerlei heerlijke gerechten op je bord. Probeer ook de typisch Taiwanese bubble tea. Deze melkachtige thee met tapioca balletjes , gemaakt van cassave, is verfrissend en een lokale lekkernij.

Weer Taipei

De klimaatverschillen zijn in Taipei klein waardoor het weer in de stad vrijwel het hele jaar aangenaam is. Dit maakt de stad heel geschikt voor een stedentrip. Met name in de lente en herfst loop je onder een warm zonnetje door de straten van Taipei.

In de zomer verandert de stad in een warme en benauwde sauna. Dan is het beter om Taipei te mijden. Zo ontwijk je ook de grootste drukte en ontdek je de bezienswaardigheden van Taipei zonder hordes toeristen om je heen.

Wat is er te doen in Taipei ?

 • Bezoek een van de nachtmarkten in Taipei. De Roahe Street Night Market is de eerste en bekendste. Of kies voor een van de vijf andere nachtmarkten.
 • Een plaatselijke lekkernij zijn de pepercakes. Pepper Cake heeft een vulling van onder andere varkensvlees, ui en peper. Dit is gebakken in een speciaal deeg. In Taipei staan de mensen er voor in de rij!
 • Wil je niet alleen genieten van een mooi uitzicht vanaf de Taipei 101, maar ook van dit gebouw zelf? Ga dan naar het observatiedek van de Shin Kong Tower. Dit was ooit het hoogste gebouw in de stad. Het staat precies aan de andere kant van de stad.
 • Na het uitgaan iets eten heeft een mens nog nooit vervelend gevonden. In Taipei doe je dit op 'Breakfast Row'. Dit gedeelte op Fushin is 24 uur per dag geopend.
 • Voor meer geschiedenis over Taiwan ga je naar het 228 Peace Park. Deze herdenkingsplek refereert aan de volksopstanden van 28 februari 1947. Ofwel 02-28-1947.

Reizen Taipei

Meer Taipei

Reviews Taipei

Amazing Taiwan (bezocht in november 2019)

Review geschreven door Mischa Oordijk op 18 november 2019

Een door veel westerlingen onondekte bestemming. Dat is heel jammer, want Taiwan is een mix van alles met een klein vleugje Nederlandse historie in Tainan. De bevolking is uitermate vriendelijk en ondanks dat de standaard van het Engels minder is dan bijvoorbeeld Maleisie en Singapore doet men er alles aan om het je naar de zin te maken. Het lokale eten is een must maar de stinky tofu mogen ze van mij houden. Ik heb het geprobeerd maar het was niet mijn ding. Gelukkig zijn er nog ontelbare andere opties wat betreft het eten. Sun Moon Lake is toeristisch maar wel mooi. Mijn hoogtepunt blijft wel denoostkust en het Taroko natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen, lekkernijen eten van de oorspronkelijke bewoners en genieten van de ruige kust aan de grote Oceaan. De wereldstad Taipei verbaast je want je kan op veel plekken kan je eten karoke zingen of dingen bezoeken. Vroeger had Taiwan de slogan Taiwan touch your heart en het klopt helemaal!

Pluspunten Taipei

 • betaalbaar eten.
 • vriendelijke mensen
 • schoon
 • makkelijk te bereizen

Minpunten Taipei

 • weinig engels sprekende mensen
Ultieme tip: Elephant Hill trail.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Interessante stad om te bezoeken (bezocht in juli 2018)

Review geschreven door Har Caelers op 28 september 2018

Veel bezienswaardigheden. Veel tempels en heerlijk eten.
Bij een bezoek aan Tower 101 heb je een geweldig uitzicht over de stad.
Memorial hall is zeker een bezoek waard , en is heel speciaal als de wisseling van wacht plaatsvindt.

Pluspunten Taipei

 • veel restaurantjes met heerlijk taiwanees eten
 • veel cultuur
Ultieme tip: Bezoek Tower101 met een prachtig uitzicht over de stad. En de prachtige Memorial Hall. En de prachtige tempels.
Aangeraden voor: Stellen, Cultuurliefhebbers

De hoofdstad van Taiwan; Taipei is meer dan de moeite waard! (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Robin Zijlstra op 30 december 2017

Taipei is een wereldstad met net zoveel inwoners als Nederland. Er is veel cultuur te proeven en daarnaast is het genieten geblazen qua behulpzaamheid en vriendelijkheid van mensen, het eten en de diverse nachtmarkten.

9,6
8 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Restaurants
10 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Taipei

 • betaalbaar
 • goed eten
 • cultuur

Minpunten Taipei

 • geen
Ultieme tip: Bezoek aan de Taipei 101 die de snelste lift ter wereld heeft.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Authentieke traditionele Chinese cultuur (bezocht in juli 2008)

Review geschreven door Emilia Sawicki op 17 december 2017

Tijdens mijn studie (farmacie/apothekersopleiding) ben ik twee maanden op uitwisseling geweest in Taiwan om traditionele Chinese geneeskunde te studeren. Op reis gaan in de vorm van een uitwisseling geeft je toch een dieper inzicht op hoe het land in elkaar zit. De hoofdstad, Taipei is een prima stad om te wonen. Het openbaar vervoer en de infrastructuur is prima geregeld. Ook op culinair gebied is Taiwan een ware belevenis. Er zijn enorm veel restaurants en eetcafés waar je heerlijk kunt eten voor zeer goedkope tarieven. De Taiwanezen zijn bijzonder vriendelijke mensen en heel beleefd. Mijn leven speelde zich voornamelijk af in Taipei Medical University en in diverse klinieken waar Chinese geneeskunde in de dagelijkse praktijk werd toegepast. Daarnaast heb ik ook rondgereisd met Taiwanese farmaciestudenten door het eiland. Zij hebben mij de geschiedenis en het heden van Taiwan laten zien. Taiwan, een eiland in de Oost-Chinese zee, bevat een schat aan onaangetaste traditionele Chinese cultuur. Op politiek gebied heeft het eiland een zeer complexe verhouding met China en opmerkelijk genoeg zijn er zeer weinig landen welke Taiwan als onafhankelijk land erkennen. Tijdens de Culturele Revolutie in de jaren 60-70 werd veel cultureel erfgoed geëvacueerd werd vanuit de Verboden Stad (Beijing) naar Taiwan. Kunstwerk dat achterbleef, werd vernield door de communisten, omdat dit gezien werd als 'kapitalistische bedreiging'. Veel van dit kunstwerk is nu tot op de dag van vandaag in goede staat en te bezichtigen in het National Taiwan Museum. Opmerkelijk genoeg, claimt het huidige China dat de kunstwerken zijn 'gestolen' en dat Taiwan deze moet teruggeven. Hoe het verhaal gaat aflopen is niet bekend, maar als je het mij vraagt, dan blijft het kunstwerk bij degene welke hun levens hebben gewaagd om dit prachtige erfgoed te beschermen (dus in Taiwan). Eén ding is zeker: als je authentieke Chinese cultuur wilt zien, dan moet Taiwan zeker op je bucketlist staan.

9,8
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Restaurants
10 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Taipei

 • Eten
 • Zeer vriendelijke locals
 • Schoon
 • Natuur
 • Cultuur
 • Goedkoop
 • Openbaar vervoer

Minpunten Taipei

 • Taalbarriere
 • Tyfonen in Juli-Oktober
Ultieme tip: National Taiwan Museum Taipei 101 Night markets in Taipei Tempels in en nabij Taipei (zie foto) Alishan Mountain Sunrise Sun Moon Lake
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Hele fijne stad (bezocht in mei 2014)

Review geschreven door Ate Spiekhout op 22 augustus 2016

Persoonlijk vind ik dit een van de chillste steden van Azië. De stad kwam op mij heel relaxed en heel toegankelijk over (kan ook zijn omdat ik hierheen ging na vier maanden Hong Kong). Alles is goed bereikbaar met de metro, mensen zijn over het algemeen heel vriendelijk en behulpzaam. Ook was het Engels niveau redelijk, jonge mensen zullen vaak wel gewoon Engels spreken. het niveau Engels van de taxichauffeurs is wat minder dus dan is het adres in Chinese tekens wel handig om te hebben.

Wat ik zelf persoonlijk heel maf vond was dat de stad niet veel hoogbouw kent maar wel de Taipei 101 die er ver boven uit steekt. Wat zeker ook wel een aanrader is om naartoe te gaan. In de buurt van de Taipei 101 heb je ook veel uitgaansgelegenheden. Verder kent Taipei vele avond markten met super veel lekker eten. Ik weet niet meer goed naar welke ik zelf ben geweest maar ik denk dat je in Taiwan niet een verkeerde keuze kan maken wat dat betreft.

8,2
9 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
9 Locals
8 Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Taipei

 • aardige locals
 • relaxed
 • eten is goed

Minpunten Taipei

 • niet mooi
Ultieme tip: Mocht je nog een dagje willen ontspannen kan ik ook de hotsprings aanraden. Super heet maar echt heel rustgevend.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Cultuurliefhebbers

Het fijne Taipei (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Maaike Lut op 10 maart 2016

De stad is heel leuk: lekker chaotisch en tot 's avonds laat vind je veel mensen op straat. Het moderne gedeelte van Taipei vond ik wat minder, maar de historische wijken waren top! Overal rijden metro's, dus als je geen zin hebt om te lopen, vind je altijd een metrostation in de buurt. Dat vond ik zelf heel fijn. Ook vind je in de stad veel eettentjes: van grote restaurants tot eetstalletjes op de hoek waar je de lekkerste kip eet! I love Taipei

7,8
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Locals
7 Restaurants
8 Veiligheid

Pluspunten Taipei

 • De stad heeft alles!

Minpunten Taipei

 • Het moderne gedeelte
Ultieme tip: In Taipei kan je met een gondel omhoog waar je op verschillende hoogtes uit kan stappen. Zeker een aanrader! Wandel door de bergen, bekijk zonsondergang en bewonder alle tempels.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers

Specialisten Taiwan

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors