Yushan National Park

Yushan National Park

door Lana Leach

Er zijn drie dingen die een echte Taiwanees voor zijn dood gedaan moet hebben. Een rondje om Taiwan fietsen, zwemmen in Sun Moon Lake en de Yushan beklimmen. De Yushan is ook wel bekend onder de naam Jade Mountain of Yu Mountain en is 3.852 meter hoog. De Yushan in het Yushan National Park is het letterlijke hoogtepunt van Taiwan. Er zijn verschillende wandelroutes. Niet zwaar, wel majestueus.

Jiayi en Nantou

Het Yushan National Park ligt op de grens met de provincies Jiayi en Nantou. Het staat bekend om alle wilde dieren die in het park leven. Sinds 1985 heeft het de status van nationaal park.

ZELF NAAR Taiwan?

Bekijk alle 4 reizen naar Taiwan

De bergketen heeft elf pieken waarvan Yushan de hoogste is. Hij ligt in het midden van Taiwanese eiland en strekt zich over ongeveer 280 kilometer uit van het noorden naar het zuiden.

Bergbeklimmen in Taiwan

Niet veel mensen weten dat bergbeklimmen in Taiwan een serieuze optie is. Het land heeft echter meer dan honderd toppen boven de 3.000 meter. Onder Taiwanese bergbeklimmers is Yushan de absolute favoriet.

Je kunt in een of twee dagen de top bereiken. De meeste mensen opteren voor twee dagen. Je overnacht in de Paiyun Lodge, waar het in het weekend vrij druk kan zijn.

Tataka Saddle

De populairste route begint bij Tataka Saddle, op een hoogte van ongeveer 2.610 meter. De wandeltocht gaat van start in een landschap van palmen.

Naarmate je hoger komt, gaat het landschap over in bos, bamboe en droge boomstronken. Het eindigt in een kaal, grillig rotslandschap. Onderweg kom je door veel open vlaktes, waar je kunt genieten van een weids uitzicht. In de winter is de berg bedekt met een dik pak sneeuw.

Op 3.004 meter vind je de Paiyun Lodge. Dit is de plek waar de meeste klimmers de nacht doorbrengen voor ze naar de top trekken voor zonsondergang. Vanaf de lodge heb je een prachtig uitzicht over de vallei en de top, die op 2,5 kilometer lopen ligt.

Zonsopgang in de ijle lucht

Ondanks zijn hoogte is de Yushan een relatief gemakkelijke beklimming. Al zal je het als onervaren klimmer waarschijnlijk als zwaar ervaren. De ijle lucht draagt daar aan bij.

Ga dus goed voorbereid op reis. Neem warme kleren mee, medicijnen voor hoogteziekte en ga nooit zonder gids op pad. Daarnaast moet je een vergunning hebben om het park te betreden.

Het uitzicht met zonsopgang is de klim echter meer dan waard. Al is het zien van de zon zeker niet gegarandeerd. Door het onvoorspelbare weer zijn er veel mensen die alleen van de dikke mistpartijen kunnen genieten.

Mocht je geluk hebben, dan krijg je waarschijnlijk echter één van de beste uitzichten van je hele leven als beloning.

Wat is er te doen in Yushan National Park ?

  • Zorg ervoor dat je op tijd een vergunning aanvraagt om de berg te beklimmen. Door de vergunningen weet men waar je op de berg bent mocht er iets misgaan.
  • Vanuit het zuidelijke deel van het park heb je perfect zicht over een mooi waterlandschap. In Tianchic kijk je uit over het meer en de rivieren die beneden liggen.
  • In het park zijn meerdere plekken aanwezig om een bezoek te brengen aan dorpen van de Aboriginals. Deze Aboriginals stammen af van de Bunen stam in Meishan.
  • In het oostelijke gedeelte van het park ligt de Chihben Hotspring. Tussen de watervallen begeef je je in helend water.
  • Liousheshih Mountain heet in de volksmond 60 Rock Maintain. De naam onstond doordat er van elk hectare land '60 stones of rice'(meeteenheid) werd gehaald. Tegenwoordig verbouwt men lelies op de berg. Je kunt hier op excursie.

Reizen Taiwan

Meer Yushan National Park

Specialisten Taiwan

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Bhutan kenner
Sponsors