Lanyu Island

Lanyu Island

door Lana Leach

Lanyu Island is niet zoals de rest van Taiwan. Het eilandje ten zuiden van het hoofdeiland lijkt op een complexe mix van Taiwan en de Filipijnen, met grillige natuur door de weersomstandigheden.

Lanyu Island, ook wel Orchid Island, lijkt in niets op Taiwan. Het kleine buitenbeentje ligt ongeveer 65 kilometer ten zuiden van het hoofdeiland. Op het eiland wonen de inheemse Thao. Het eiland heeft een fascinerende cultuur en uniek landschap. Lanyu is een verhaal apart.

ZELF NAAR Taiwan?

Bekijk alle 4 reizen naar Taiwan

Geen strandeiland

Stel je geen tropische stranden voor. Wel ruige kustlijnen, open grasvlaktes en tropisch regenwoud. Het vulkanische eiland Lanyu heeft oppervlak van 45 vierkante kilometer. Dat is iets groter dan Schiermonnikoog. Voor de kust liggen ongerepte koralen. Het eiland kun je het best met een scooter verkennen.

Het klimaat van het eiland is tropisch. Met een gemiddelde dagtemperatuur van 26 graden. Het regent er veel. Tyfoons en stormen razen regelmatig voorbij.

Yenyin

Lanyu Island heeft ongeveer 4.000 inwoners, zes dorpen en één weg. Yenyin is de leukste plaats op het eiland. De huizen zijn onder de grond gebouwd, als bescherming tegen de orkanen.

Er is niet veel keus aan hotels op het eiland. Er zijn er maar een paar. Bij aankomst zal je vooral de serene sfeer op het eiland opvallen. Je wordt gastvrij onthaald.

Thao bevolking

De Thao is de kleinste en meest primitieve stam van Taiwan. De Thao zijn veel toegankelijker dan de meeste andere stammen van Taiwan. De Thao zijn vriendelijke, positieve en open mensen.

Het is ook de enige Taiwanese stam die nooit aan [koppensnellen heeft gedaan - het meenemen van afgehakte hoofden als strijdtrofee.

De cultuur van de Thao doet denken aan die van de Filipijnen. Dit hoeft niet te verbazen, want het eiland ligt maar 110 kilometer ten noorden van de Filipijnse Batan Eilanden. Ook de taal heeft meer weg van het Filipijns dan van de andere gesproken talen op Taiwan.

De Thao hebben een simpele levensstijl. Met een duidelijke taakverdeling. De mannen vissen, verbouwen het land, houden geiten en bouwen de huizen. De vrouwen maken kleren, oogsten, koken en verzorgen de varkens.

Orchideeën

Lanyu betekent letterlijk orchidee, naar de orchideeën die ooit in groten getale op het eiland voorkwamen. Het zijn vervlogen tijden.

Op het nabijgelegen vulkanische mini-eilandje Xiao Lanyu vind je nog wel een enorme populatie wilde orchideeën. Je kunt er met de boot naartoe.

Toch is ook de flora en fauna op Lanyu is nog altijd erg bijzonder. Ze is half Taiwanees, half Filipijns. Er wordt dan ook weleens gediscussieerd of de Wallace lijn - de denkbeeldige lijn die de zoögeografische regio's van Azië en Australazië van elkaar scheidt - niet net boven Lanyu getekend had moeten worden in plaats van daaronder.

Grillige rotsformaties

Op de scooter rijd je naar bizarre rotsformaties. De rotsen liggen langs de kust. Ze hebben unieke vormen door de extreme weersomstandigheden. De leeuwenrots, de schoonheid steen, de vloot oorlogsschepen en de tijgerrots heten ze. Met een beetje fantasie haal je de naam zo uit hun aangezicht.

Ga ook op zoek naar oude lavastromen en -poelen. 's Avonds kun je genieten van de lokale specialiteit: gegrilde vis!

Wat is er te doen op Lanyu Island?

  • De beste manier om het eiland te verkennen is met de scooter. Je stopt om een foto te maken wanneer jij dat wil. In een korte tijd kun je op veel plekken komen.
  • Lanya eiland heeft een hele relaxte uitstraling. Veel is mogelijk op dit eiland. Zo kun je op sommige plaatsen proberen je eigen diner te vissen.
  • De eiland is lange tijd een dump geweest voor het nucleaire afval van groot Taiwan. Ze dringen dit nu sterk terug en het moet uiteindelijk helemaal stoppen. In het zuidelijkste deel van het eiland, waar de dump ligt, kunnen geïnteresseerden een tour doen.
  • Aan de kust van Lanya liggen de mooiste koraalriffen van Taiwan. Het is zeker de moeite waard om hier in het water te duiken.
  • De echte vogelspotter heeft het reuze naar zijn zin op Lanya island! Maar ook diegenen die normaal minder onder de indruk zijn van deze gevleugelde dieren kijken hier hun ogen uit

Reizen Taiwan

Meer Lanyu Island

Specialisten Taiwan

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Mongolië kenner
Sponsors