Souq Waqif Jouw vakantie naar Azië begint hier!

Souq Waqif

door Saskia Bergmeijer

Duiven strijken neer op de zandkleurige en witte traditionele gebouwen. Locals in witte gewaden duwen houten karren voor zich uit terwijl het zweet op hun voorhoofd staat. Rookwolken van de waterpijp zwieren heen en weer en zorgen voor een aangename geur. Alleen de vliegende tapijten missen nog, dan was het Arabische sprookje compleet.

Zodra je tijdens je vakantie in Qatar bij Souq Waqif bent, vergeet je dat het land voor een groot deel uit hypermoderne en glinsterende wolkenkrabbers bestaat. De rust, eenvoud en historische sfeer brengt je terug naar het Qatar van vroeger. 

Eerst even wat geschiedenis

Souq Waqif was eeuwen geleden al een populaire markt. Kooplieden kwamen per boot of kameel aan om schapen, geiten en wol te verhandelen voor andere levensmiddelen. 

Ondanks dat het een goede handelsplaats was, was het elke dag weer de vraag hoe lang de kraampjes het volhielden. Overstromingen door de zee waren haast een dagelijkse gebeurtenis, dus besloten de kooplieden hun markt om te toveren in een ‘staande markt’, de letterlijke vertaling van Souq Waqif. Kwam de zee te dichtbij? Dan renden iedereen, inclusief handelswaar, meteen weg. 

Van kraampje naar kraampje in Souq Waqif

De schapen, overstromingen en staande marktkraampjes hebben inmiddels plaats gemaakt voor tientallen bomvolle winkeltjes in de hallen van de bazaar en op het plein. Zodra je de dikke houten deuren van de zandkleurige gebouwen door bent, dompel je onder in de authentieke wereld van Doha

Kooplieden trekken je aandacht door je vol te hangen met zijdezachte Pashmina shawls. En in het miniwinkeltje tegenover je bekleden dieprode Perzische tapijten de muren van het boetiekje. Je ontkomt er haast niet aan om één van de handgemaakte kleden mee naar huis te nemen. Even verderop word je staande gehouden door een gerimpelde hand voor je neus, vol knalgele kurkuma. Twee grote bruine ogen staren je aan, in de hoop dat je met tassen vol uit zijn kruidenwinkeltje vertrekt. 

Ben je van plan om Souq Waqif te bezoeken tijdens je vakantie in Qatar? Bezoek de markt in de avond, als de zon in Doha alweer bijna onder is. De souk komt dan het meest tot leven, en geniet je optimaal van de traditionele, hysterische shopwalhalla. 

Bezienswaardigheden bij Souq Waqif

Na het winkelen bij de overvolle winkeltjes, zijn de talloze culinaire cafés een van de andere bezienswaardigheden bij Souq Waqif. Een bezoek aan de souk is niet compleet zonder te eten bij de traditionele restaurantjes, waar je geniet van enorme schalen gevuld met tajine. Vanaf de vele dakterrassen van de eetgelegenheden heb je een goed uitzicht over het drukbezochte plein.

Wil je je nog meer onderdompelen in de cultuur van Qatar? Relax in de loungestoelen bij een van de vele shisha tenten en rook samen met de locals waterpijp. Of neem een kijkje bij de valken souk. Alleen al de grootte van de markt laat zien dat de valkerij in de cultuur van Qatar al eeuwenlang heel belangrijk is. 

Wil jij binnenkort zelf door Souq Waqif struinen? Bekijk dan hier alle rondreizen naar Qatar! 

Fotocredits: Filipe Fortes | Lawrence Wang

Vind je reisorganisatie

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Vietnam kenner
Sponsors