Bir Zekreet

Bir Zekreet

door Saskia Bergmeijer

Je kijkt uit je raam van je 4x4-terreinwagen. Even denk je dat je op een andere planeet bent, maar niets is minder waar. Weidse vlaktes van zand, kalk en stenen razen aan je voorbij en overal doemen metershoge natuurlijke zandsculpturen op.

Plotseling staat de auto stil. Een herder sjokt met vier kamelen voorbij de auto. Je vraagt je af waar hij vandaan komt, laat staan waar hij heen gaat. In dit maanachtige landschap is in de verste verte geen dorpje te zien. De auto trekt weer op en langzaamaan rijst een eeuwenoud fort op uit de horizon.

Surrealistisch Zekreet  

Bir Zekreet ligt in het noordwesten van Qatar, ver van de hysterische en moderne hoofdstad Doha. Het eeuwenoude gebied kenmerkt zich door de bijzondere kalkstenen sculpturen die je adem wegneemt. Over de jaren heen heeft de harde zeewind het zachte zand doen wegwaaien. Nu staan alleen nog de imposante skeletten van kalksteen overeind.

Terwijl je nog steeds moet bijkomen van het idee dat dit landschap op de wereld bestaat, komt er langzaam leven in de brouwerij. Kamelen- en geitenherders lopen door het enige kleine dorpje dat er is, terwijl rondrennende struisvogels van de struisvogelboerderij de toeristen op een veilige afstand houden.

Bezienswaardigheden van Bir Zekreet

Je rijdt hobbelend verder over de harde stenen en beseft dat de omgeving van Bir Zekreet haast alleen in films voorkomt. Bij het kunstmatige dorp Film City, net buiten de kust, is dat daadwerkelijk het geval. De nederzetting is speciaal gebouwd voor opnames van een Arabische serie en laat zien hoe Bir Zekreet er eeuwen geleden uitzag.   

Loop door de traditionele huisjes richting de vijver, net buiten Film City. Met een beetje geluk zie je oryxen, woestijn bewonende antilopen, uit de oase drinken.

Wil je óók een glimp opvangen van een onvervalst en eeuwenoud stukje Bir Zekreet tijdens je vakantie in Qatar? Bezoek onder leiding van een archeologische gids het Murwab Fort. Een lage wand van op elkaar gestapelde stenen vormen de muren van het negende eeuwse fort. Murwab is het oudste bolwerk van het land, dus een bezoek aan deze authentieke plek is haast magisch.

Zon, zee en strand

Aan het einde van de dag stap je weer in de auto, nu richting de kust. De azuurblauwe Perzische Golf staat in groot contrast met de droge en lichte vlaktes van het land. De zee wordt heen en weer geschud door de harde wind. Kitesurfers deinzen op de golven van Zekreet West Beach en paragliders sieren de lucht als vliegers. Je neemt een duik in het verkoelende water terwijl de zon het onherbergzame gebied dieporanje kleurt.

De avond valt en je tent staat inmiddels fier overeind op het zand. De weidse omgeving van het land achter je is doodstil, alleen het geruis van de zee hoor je. De hemel wordt verlicht met honderden sterren en het kampvuur knettert zachtjes door. Het Duizend-en-een-nacht sprookje is hier tijdens je vakantie in Qatar compleet.

Wil jij het magische Bir Zekreet met eigen ogen zien? Bekijk dan hier alle rondreizen naar Qatar!

Fotocredits: Isabell Schulz | Isabell Schulz | Isabell Schulz 

 

Vind je reisorganisatie

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors