Cultuur Qatar

Cultuur Qatar

Er was eens een schiereiland in de Perzische Golf. De kust lag vol traditionele boten en vissers dobberden dag in dag uit op zee. Op zoek naar parels van oesters. Eenmaal aan land was het een drukte van jewelste. Kooplieden kwamen uit alle windstreken met hun geiten, schapen en wol. Alles in ruil voor die prachtige parels van oesters.

Honderden jaren later heeft de populaire handelsplaats plaatsgemaakt voor scheurende bolides, glinsterende wolkenkrabbers en krioelende toeristen. Toch ontdek je in no-time de unieke cultuur van Qatar tussen alle westerse invloeden door.

Hoe ziet de cultuur in Qatar er uit?

De staat is een monarchie onder leiding van een Emir. Politieke partijen en een parlement ontbreken, aangezien de inwoners volgens de Islamitische wet leven. En de Islam is groots binnen de cultuur van Qatar. Zodra je voet aan land zet, vallen de Islamitische gewoonten direct op.

Mannen in lange witte gewaden en vrouwen met hoofddoeken sieren de boulevard. Moskeeën verspreiden vijf keer per dag luid en duidelijk gebeden door het land en de ramadan is voor velen een belangrijke gebeurtenis in het jaar.

Als bezoeker in Qatar is het daarom belangrijk om het geloof te accepteren en hier respectvol mee om te gaan. Een manier waarop je respect laat zien tegenover de Islam is door middel van je kleding. Bedek je knieën, schouders en wellicht je hoofd netjes bij een bezoek aan authentieke gedeelten van het land of moskee. 

Culturele mix uit alle windstreken

Ondanks dat Qatar voor een groot deel uit moslims bestaat, komen inwoners uit alle hoeken van de wereld. De autoverhuurder komt uit Pakistan, de toiletjuffrouw van het hotel uit India en de taxichauffeur uit de Filippijnen. Als toerist is het soms heftig om te zien dat zoveel immigranten voor weinig geld de bedienden van de toeristenindustrie zijn.

Een rijkere bevolkingsgroep in Qatar zijn westerse expats. Wereldwijd komen ingenieurs, bankiers en olie kenners naar Qatar voor een glansrijke carrière. Waar de emigranten uit minder ontwikkelde landen vaak in achterstallige huizen wonen, zijn expats in het bezit van afgeschermde villa’s, beveiliging en enorme auto’s. 

Regels en tradities in Qatar

Qatar is dus een thuis voor velen. En met deze mix van culturen en mensen zijn duidelijke regels belangrijk. Qatar windt hier geen doekjes om en leeft naar strenge regels van de Islam. 

Een van de meest omstreden en voor ons ondenkbare regel is dat homoseksualiteit verboden. Toerist of niet. Hand in hand lopen met je partner of een kus op een terras is als stel van hetzelfde geslacht in Qatar strafbaar. Hoe bizar de regel ook is, het is goed om het in je achterhoofd te houden om problemen te voorkomen. 

Daarnaast gaat de cultuur van Qatar ook niet goed samen met alcohol. Alcoholgebruik wordt niet getolereerd, en is dus ook niet overal verkrijgbaar. Alleen in Westerse hotels drink je een heerlijke cocktail of lekkere rode wijn. In de traditionele restaurants in de stad kom je vaak niet verder dan een sterk kopje Arabische koffie of aromatische thee. Ook zeker het proberen waard!

Vind je reisorganisatie

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Mongolië kenner
Sponsors