Doha

Doha

door Saskia Bergmeijer

Een muur van grijze wolkenkrabbers scheidt de schitterende Perzische Golf van Qatar. Flitsende auto’s scheuren langs elkaar en billboards van gigantische winkelcentra glimmen je tegemoet. Even verderop waan je je in een totaal andere wereld. Een wereld waar een Arabisch sprookje tot leven komt, terwijl je door de smalle straatjes van traditionele souks loopt. 

Waar Doha vroeger een vissersstad was die handelde in parels van oesters, brengt de hedendaagse mix van een futuristische skyline en de Duizend-en-een-nacht-sfeer de hoofdstad van Qatar naar wereldklasse.

Struinen over Al Corniche

Eén van de bijzonderheden die Doha naar een ander niveau tilt, is de zeven kilometer lange boulevard. Voetpaden zijn in Doha ver te zoeken, maar bij Al Corniche struin je onbezorgd over een met figuurtjes ingelegde promenade. 

De netjes opgelijnde palmbomen wuiven zachtjes heen en weer in de wind. En een geur van zoute zee en sterke aroma van Arabische koffie dringt je neus binnen. Loop over Al Corniche richting de haven, waar vrolijke vissersbootjes hun vangst van de dag binnenhalen en enorme wolkenkrabbers het decor vormen.

Traditioneel en modern winkelen in Doha

Na je ochtendwandeling over Al Corniche is het tijd om te winkelen in Doha. En dat kan als geen ander dan bij de souks van Doha. De glitter en glamour is hier ver te zoeken, en de authentieke stad komt tot leven. De negentiende eeuwse, zandkleurige gebouwen van Qatar’s bekendste traditionele markt  Souq Waqif vormen het bruisende hart van Doha.

Eenmaal binnen kom je zintuigen te kort. Souq Waqif is een overweldigende explosie van kleuren, geuren en smaken. Voor je het weet sta je twee uur later met drie Perzische tapijten, gouden kamelenbeeldjes en een tas vol specerijen weer buiten. 

Ben je het winkelen in Doha na de souks nog niet zat? Ga naar winkelcentrum Villaggio Mall. Het complex is in Venetiaanse stijl, inclusief overheerlijke pizza’s en de romantische gondels die je van winkel naar winkel varen. De etalages zijn gevuld met prestigieuze merken, dus een goedgevulde portemonnee is een pré als je van plan bent tijdens je vakantie in Qatar hier te winkelen.

Bezienswaardigheden van Doha

Vroeg in de ochtend is het een goed moment om de Grote Moskee te bezoeken. Met haar mix van moderne architectuur en traditionele Arabische accenten, is de crèmekleurige moskee een van de mooiste bezienswaardigheden van Doha. 

Beperk je bezoek niet alleen tot het plein. Buiten de gebedstijden om staan de deuren van de Moskee open voor publiek. Een rondleiding laat  je alle gebedsrituelen zien en je krijgt uitgebreid informatie over de Islam. Let wel op dat je netjes gekleed gaat, dus laat je korte broek of zomerse jurk thuis.

Even verderop, aan de zuidelijke kant van Al Corniche, rijst een knap staaltje architectuur boven het water uit. Een geblokt zandkleurig gebouw op een speciaal aangelegd schiereiland is de thuishaven voor het Museum van Islamitische Kunst. 

Een inspirerende collectie van juwelen, kleding en keramische voorwerpen, afkomstig uit de periode tussen de zevende en negentiende eeuw, brengt je tijdens je vakantie in Qatar weer een stapje dichter bij de traditionele emiraat. 

Kan je niet wachten om Doha zelf te verkennen? Bekijk hier alle rondreizen naar Qatar!

Fotocredits: Francisco Anzola | Mohaod Fasil | Francisco Anzola 

Vind je reisorganisatie

Meer Doha

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Laos kenner
Sponsors