Win dvd IDFA documentaire Kumaré

18 april 2013 door Marjolein den Dekker

Gandhi groeit op in New Jersey, maar heeft een Indiase achtergrond. Hij verwondert zich over het succes van goeroes in zowel India als welvarende delen van de wereld zoals Amerika. Waarom sluiten mensen zich aan bij een spiritueel leider? Waar zoeken ze naar, maar vooral wat vinden zij in deze goeroes?

Metamorfose

Na een reis door India vol ontmoetingen met goeroes en baba's (heilige mannen) besluit Gandhi zelf goeroe te worden. Hij laat zijn haar groeien, zijn baard staan, leert yoga en spreekt alleen nog maar Indiaas-Engels. Samen met twee vriendinnen reist hij af naar de woestijnstad Phoenix, Arizona.

Via een yogaschool verzamelt hij al gauw een groep volgelingen. Hij leert ze mediteren op zelf verzonnen teksten en doet hetzelfde met yoga-oefeningen. De situaties met zijn volgers zijn grappig, maar vooral ontroerend. Gandhi behandelt ze altijd met de mildheid en sympathie van Kumaré.

##MOVIE_NE_131##

Ontroerende onthulling

De scheidslijn tussen Gandhi en Kumaré wordt steeds dunner. Kumaré begon als een illusie, intussen is Gandhi in zijn rol als goeroe zelf een vleesgeworden illusie geworden. Als kijker ken je de waarheid, maar wordt je moeiteloos in de waarheid van de volgelingen gezogen. Juist de eerlijkheid van Kumaré maakt hem zo ontzettend sympathiek.

Het moment van de onthulling is dan ook lastiger dan Gandhi in eerste instantie had gedacht. Kan hij nog afscheid nemen van zijn rol als goeroe? Kumaré is een ontroerende film over illusies.

Win dvd Kumaré

Kumaré won de Audience Award for Best Documentary op SXSW 2011, draaide op IDFA 2012 en is sinds begin dit jaar verkrijgbaar op dvd. Azie.nl mag van Cinema Delicatessen een aantal exemplaren weggeven. Post hieronder of op Facebook waar jij in India wel een goeroe zou willen volgen!

VS, 2011, 84 minuten
regie
Vikram Gandhi
camera Kahlil Hudson, Daniel Leeb
montage Adam Barton, Nathan Russell
muziek Alex Kliment, Hisham Bharoocha, Sanjay Khanna
producenten Brendan Colthurst, Bryan Carmel

d1eb453524fed97f3c74b6f8868fed0f9ca8419d.jpg
28b5b9f1f775ba8862903a3b5cb90f253067ce2d.jpg
Sponsors