Azie.nl De wereld rond op zonne-energie

De wereld rond op zonne-energie

27 juli 2016 door Priscilla Nooijen

Het eerste vliegtuig dat een wereldreis maakte op zonne-energie is geland op Abu Dhabi. De Solar Impulse 2 startte de reis op 9 maart 2015 en legde bijna 35.000 duurzame kilometers af.

Na een reis van bijna vijftien maanden landde het toestel maandagochtend in de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. Tijdens deze reis is het zonnevliegtuig maar liefst zestien stops gemaakt in onder andere China, India, de Verenigde Staten, Egypte en Spanje. 

Solar Impulse 2

Om de reis volledig op zonne-energie te maken, waren de vleugels van het vliegtuig uitgerust met maar liefst 17.000 zonnecellen en werd er ’s nachts gebruik gemaakt van accustroom. De Solar Impulse 2 heeft een gewicht van zo’n 1600 kilo, is 22 meter lang en kan tot 8,5 kilometer hoog vliegen. 

Pech

Omdat de Solar Impulse nogal gevoelig is voor weersomstandigheden, verliep de reis rond de wereld niet helemaal vlekkeloos. Door opgelopen schade aan de accu’s werd het vliegtuig gedwongen te landen in Hawaii en hier bijna een jaar stil te staan. In april dit jaar kon de reis gelukkig hervat worden en vloog het zonnevliegtuig terug naar het startpunt in Abu Dhabi.

De bestuurders

Verantwoordelijk voor het project zijn de Zwitserse Bertrand Piccard en André Borschberg. Zij begonnen dertien jaar geleden met dit idee van duurzaam reizen en waren nu de eersten die een zonnevliegtuig de wereld over vlogen. Met deze mijlpaal hopen de twee groene energie onder de aandacht te brengen. 

Sponsors