Azie.nl Pratende rijstkorrel voor stemmen

Pratende rijstkorrel voor stemmen

8 juli 2016 door Priscilla Nooijen

Politieke partijen in Japan proberen op wel heel creatieve wijze jongeren naar de stembus te krijgen. Tienermodellen, een stripfiguur en een pratende rijstkorrel moedigen jongeren aan te gaan stemmen.

Meer jonge stemmers

Japan heeft de oudste populatie ter wereld, met als resultaat dat er veelal ouderen naar de stembus gaan. Maar een derde van alle twintig- tot dertigjarigen bracht zijn of haar stem uit tijdens een verkiezing in 2014. 

Eén van de maatregelen die genomen werd om dit te veranderen is het verlagen van de minimale leeftijd om te stemmen. Dit weekend is het de eerste keer dat achttienjarige en negentienjarige jongeren hun stem uit mogen brengen. Ze kunnen dan samen met de rest van de bevolking kiezen welke leden in het Hogerhuis terecht komen. 

Geen interesse

Hoewel jongeren van achttien en negentien jaar nu mogen stemmen, betekent dit niet dat ze daar zelf op zitten te wachten. Volgens een onderzoek dat in juni uitgevoerd werd door Asahi Shimbun heeft tweederde van deze jongeren niets met de twee grootste politieke partijen. 

Campagnes

De Komeito-partij heeft een pratende rijstkorrel genaamd Komesuke ingezet om jongeren voor zich te winnen. Deze pratende korrel  informeert door middel van interviews met politici op zijn website en maakt gebruik van een eigen account op Instagram. Hier kunnen foto’s van de korrel in alledaagse situaties bekeken worden. 

Jongeren aanspreken kan het best met behulp van leeftijdsgenoten, moet de Democratische partij  gedacht hebben. Zij gebruiken twee tienermodellen om stemmen bij de jongeren te winnen. De modellen gaan in gesprek met partijleden over de nieuwste apps en speculeren over romantische belevenissen van de leden. 

De Liberale Democratische partij gebruikt liever fictie om de jongeren aan hun kant te krijgen en deelde 120.000 stripboeken uit. In dit boek is te lezen hoe een meisje een jongen voor zich probeert te winnen door te vragen of ze samen met hem en zijn vrienden kan stemmen. 

 

Sponsors