Azie.nl Drie uitbarstingen in één week

Drie uitbarstingen in één week

19 augustus 2016 door Victorine Sandkuyl

In Indonesië zijn begin augustus drie vulkanen in een week tijd uitgebarsten, waarvan twee zelfs op dezelfde dag. Gelukkig raakte er niemand gewond, het leverde wel spectaculaire beelden op. 

In Ternate, Maluku Utara begon de Gamalama vulkaan op 3 augustus vuur te spuwen. De uitbarsting viel in de categorie ‘zwak’, ondanks de zeshonderd meter hoge aswolken die opstegen uit de vulkaan. De Gamalama Vocano Observing Post denkt dat de uitbarsting werd veroorzaakt door een aardbeving met een kracht van 4.6 op de schaal van Richter. 

Ook op Sumatra

Op dezelfde dag vond er ook een uitbarsting plaats bij de Sinabung vulkaan in de buurt van het dorpje Tiga Pancur op het eiland Sumatra. Ook hier waren grote aswolken waar te nemen, maar dit verstoorde het luchtverkeer verder niet. In een cafeetje van waaruit je de Sinabung vulkaan goed kan zien verzamelden een hoop mensen zich om de uitbarsting goed op de foto te krijgen. 

Nog steeds actief

Een paar dagen eerder was de beurt aan Barujari, het kleine broertje van de Gunung Rinjani op Lombok. De vulkaan is nog steeds actief aan het spuwen, dus het Rinjani Nationaal Park is nu nog even gesloten. Men denkt binnenkort weer open te gaan voor bezoekers van het park. 

Ring van Vuur

In Indonesië vind je meer actieve vulkanen dan in enig ander land ter wereld. dit komt door de ligging van het land, nabij de Pacifische Ring van Vuur, een gebied met grote seismische activiteit. In totaal vind je er bijna 150 vulkanen, waarvan het merendeel vandaag de dag nog actief is.

Bekijk hieronder beelden van de actieve Barujari in het Rinjani Nationaal Park.  

Sponsors