Gletsjers in Himalaya groeien

17 april 2012 door Veerle Witte

Via satellietbeelden zagen de wetenschappers dat de gletsjers op de bergketen Karakoram op de grenzen van China, Pakistan en India tussen 1999 en 2008 in massa zijn toegenomen. Het ijs zou tussen de tien en twintig centimeter zijn aangedikt in een periode van ongeveer tien jaar.

Lawines

Door de afgelegen ligging van de bergen, was het moeilijk om de evolutie te bestuderen. De bergketen bevat de op één na hoogste berg ter wereld: de K2, met een bergtop van 8.611 meter hoog.

Een studie van februari dit jaar liet al zien dat de gletsjers in de Himalaya minder snel smelten dan werd gevreesd. Buiten de Noord- en Zuidpool omvat de Himalaya de grootste hoeveelheid ijs ter wereld. Wat de gletsjers bijzonder maakt, is dat ze bedekt zijn met lagen rotsstukken. Dit, samen met lawines van omringende bergen, zorgt voor een continue verandering van de gletsjers.

Smeltwater

Meer dan een derde van de mensen op aarde is afhankelijk van het smeltwater uit het Himalayagebergte. Het smeltwater is de bron van enkele van de grootste rivieren van Azië, zoals de Brahmaputra en de Ganges, die mensen van drinkwater voorzien.

In het dagelijks leven is de Himalaya dus erg belangrijk, maar ook op spiritueel gebied speelt het gebergte een grote rol. Zo geloven zowel hindoes als Tibetaanse boeddhisten dat de Himalaya de woonplaats is van hun belangrijkste goden.

2c4e9a8e345a319657d4f5b5a075cf4bba36573e.jpg
c727ffa24f6ccbb562caad16bf1fc17c4eecaa2c.jpg
Sponsors