Azie.nl Reizen in rouwend Thailand

Reizen in rouwend Thailand

25 oktober 2016 door Elsemieke Land

Het is je vast niet ontgaan dat op 13 oktober 2016 de Thaise koning Bhumibol op 88-jarige leeftijd is overleden. De koning zat zeventig jaar op de troon en was daarmee de langstzittende vorst ter wereld. Hij werd aanbeden door het volk en zijn overlijden is een drama voor Thailand. Daarom is er een rouwperiode van één jaar aangekondigd. Maar wat verandert er voor reizigers?

Ondanks deze ontroerende gebeurtenis blijven de Thai gastvrij en hoef je je reis niet rigoureus om te gooien. Ben je in Thailand of heb je een reis op de planning staan?  Houd de berichtgeving van de Thaise autoriteiten in de gaten en houd tijdens de rouwperiode in ieder geval rekening met de onderstaande aanpassingen.

Respect

Het belangrijkste is natuurlijk om respect te tonen voor deze emotionele gebeurtenis. Vermijd kritische uitspraken en discussies over het Koningshuis. Dit onderwerp ligt gevoelig bij de Thai. 

Draag daarnaast geen felgekleurde kleding tijdens de eerste maand van rouw en maak geen foto’s bij plechtigheden. Veel Thai dragen tijdens deze periode zwarte kleren. Wit of grijs wordt ook getolereerd. Op straat wordt felgekleurde kleding zelfs gratis zwartgeverfd en er wordt donkere kleding ingezameld zodat iedereen zich aan dit kledingvoorschrift kan houden. 

Festiviteiten

In de eerste maand na het overlijden van de koning mag er niet gefeest worden in Thailand. Ook in de periode daarna zijn een aantal grote festiviteiten afgelast. Sommige evenementen, zoals Kerst en Oud en Nieuw, gaan wel door, maar worden op een ingetogen manier gevierd. Ook hiervoor geldt: houd de berichtgeving van de lokale autoriteiten en de media in de gaten om op de hoogte te blijven. 

Het toerisme is een belangrijke bron van inkomsten in Thailand. De meeste restaurants, winkels en toeristische attracties zijn daarom gewoon open, met uitzondering van de Wat Phra Kaew  tempel en de Grand Palace die tot eind oktober gesloten zijn in verband met de Koninklijke uitvaart. Harde muziek en uitbundigheid zijn voorlopig verboden. 

Sombere sfeer

Vooral in de hoofdstad Bangkok zijn de emoties voelbaar. Naast dat de Thai zich in het zwart hullen, hangen de vlaggen halfstok en zijn er op straat meer agenten dan normaal. Op de eilanden zijn de veranderingen beperkt. Wel zenden de tv-zenders in zwart-wit uit en gaan veel programma’s over de koning. Ook belangrijke mediasites, zoals de Bangkok Post, zijn volledig zwart-wit gekleurd. 

Sponsors