Jeju-do
6,7
8,0 Algemene ervaring
7,0 Beziens­waardigheden
9,0 Locals
9,0 Natuur
4,0 Interessant
3,0 Stranden

Jeju-do

door Marjolein den Dekker

Door de geïsoleerde ligging van visserseiland Jeju-do is het mysterieuze karakter door de jaren heen behouden gebleven. Vergaap je vanaf de hoogste berg van Zuid-Korea aan de mysterie van Jeju-do.

Het Koreaanse eiland Jeju-do is het eiland van de Goden en ligt in de Japanse Zee. Rijd over mysterieuze wegen, ontmoet de vissersvrouwen en verwonder je aan Dol Hareubang of 'stenen grootvaders'. En verbaas je vervolgens aan de lange rijen Koreanen die zich verdringen om deze uit lavasteen gehouwen beelden.

ZELF NAAR Zuid-Korea?

Bekijk alle 5 reizen naar Zuid-Korea

Magisch eiland

Jeju-do ligt in het uiterste zuiden van Zuid-Korea. Jeju-do is meteen het grootste eiland van Korea. Het subtropisch klimaat wordt gekscherend vergeleken met dat van Hawaï. De vulkanische bergen en palmbomen doen misschien Hawaïaans aan. Maar wanneer je om je heen kijkt weet je zeker dat je in Korea bent.

In Korea ben je immers nooit alleen, ook niet op Jeju-do. Pas getrouwde Koreaanse stelletjes poseren op de groene heuvels voor fotografen. De magie van het eiland maakt het een populaire vakantiebestemming voor de Koreanen zelf. Jeju-do staat niet voor niets in de top van Koreaanse huwelijksreizen.

Mysterieuze weg

Vanaf het vaste land vaar je van havenstad Busan in een paar uur naar Jeju, de hoofdstad van Jeju-do eiland. Ontdek de magie van het eiland per mountainbike. Wanneer je het eiland via de oostelijke route rond fietst, word je meteen verrast door de Mysterious Road.

Je daalt een heuvel af en op het laagste punt zet je de pedalen schrap om weer omhoog te trappen. Maar de weg klimt niet, je zoeft verder naar beneden. Dit mysterieuze gezichtsbedrog is een geliefde fotostop voor de Koreaanse toeristen die in bussen het eiland rond rijden. Verwonder je op jouw beurt aan de collectieve verbijstering.

Lavagrot

De weg vervolgt langs de kust en het uitzicht is adembenemend. De opdoemende mist maakt het zicht bij Sunshine Peak minder helder, maar niet minder mooi. Het weer op Jeju-do kan ineens omslaan in een heftige regenbui.

De lavagrotten van Manjang zijn dan een mooie plek om te schuilen. Een spoor van lava heeft hier kilometerslange tunnels gevormd. Het is er vochtig koel en de lava heeft pilaren van soms enkele meters hoog uitgesleten.

Met een poncho aan fiets je terug naar Jeju. Wanneer je achterom kijkt lijkt de Halla-san, de hoogste berg van Korea, je overal te achtervolgen. De uitgedoofde vulkaan nodigt je met haar bijna tweeduizend meter uit tot een klim.

Vrouwen van de zee

Jeju-do is door de ligging zo los van het vaste land van Zuid-Korea altijd anders geweest. Zo staan de vrouwen aan het hoofd van de familie. Deze haenyeo, ofwel zeevrouwen, zijn verantwoordelijk voor de inkomsten. Als je geluk hebt, zie je deze vrouwen vanaf de rotsen duiken naar schelp- en schaaldieren.

De haenyo worden in de gaten gehouden door de Dol Hareubangs, de beelden die vruchtbaarheid moeten brengen. Deze stenen grootvaders zijn soms wel drie meter hoog. Met hun uitpuilende ogen kijken ze over zee uit om de eilandbewoners van Jeju-do tegen demonen te beschermen.

Wat is er te doen in Jeju-do?

 • Een VOC schip verging in 1653 bij Jeju-do. De bemanning werd gevangen genomen. Behalve Hendrik Hamel uit Gorinchem. De avonturen van de eerste Hollander in Korea zijn beroemd en hebben een monument en museum opgeleverd, met replica van het VOC schip.
 • Eet vers gevangen schaaldieren van de haenyeo, de vrouwen van de zee.
 • Beklim de vulkaan Halla san om op twee kilometer hoogte het hele Jeju-do eiland te overzien. Ook halverwege is het uitzicht al adembenemend.
 • Koop een mini Dol Hareubang om ook thuis beschermd te zijn tegen demonen.
 • Vermijd de drukke bus vol Koreanen die het eiland rond rijdt, maar huur een mountainbike.

Reizen Zuid-Korea

Meer Jeju-do

Reviews Jeju-do

Het "Hawaii" van Korea (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Koen de Bruijn op 19 juli 2016

Één van de hoogtepunten van mijn reis in Korea. Jeju is een vulkanisch eiland dat ten zuiden van Zuid-Korea ligt. Verwacht hier dan ook geen mooie zandstranden, maar een kust vol met stenen en kliffen. Jeju is dan ook geen eiland om te luieren, ik heb het als een waar 'hike' eiland ervaren.

Op Jeju ligt de hoogste berg van Zuid-Korea, genaamd Hallasan. Om en op de berg liggen verschillende hike routes, variërend in moeilijkheid, die je kunt lopen. Wij deden de Seongpanak trail, de langste (9.6 km lang), waarbij je helemaal naar de top van de Hallasan loopt. Dit is naar mijn mening een niet te steile trail en geeft ook nog eens mooi uitzicht over het landschap (als het niet mistig is, wat nogal eens zo is op Jeju). Wees voorbereid op complete Koreaanse volkstammen wanneer je naar boven loopt en wees vooral niet verbaasd wanneer oudere mensen (ik schat 60+) je zonder moeite inhalen.

Aan de oostkant vind je een gigantische lava grot, genaamd Manjang-Gul. Lava is hier duizenden jaren geleden door de grond geduw en heeft zo een lange ondergrondse grot gecreëerd. Het leek erop alsof een grote worm deze grot had gegraven.

Ga je nog iets verder naar het oosten dan kun je een kleinere slapende vulkaan beklimmen met uitgebreid uitzicht over de lager gelegen baai. Deze vulkaan heet Seongsan Ilchul-bong en is zeker een bezoekje waard. Het mooist tijdens een zonsondergang/zonsopgang.

Steden op Jeju zijn niet bijzonder. Maar, heb je heel erg zin in pizza na al die Kimchi en Korean BBQ? Dan kun je in Jeju city naar Magpie Brewing Co. Je verwacht in Korea geen goede pizza's te kunnen eten, maar deze pizza'swaren heerlijk! Daarnaast heb je keus uit 4/6 speciaalbiertjes wat ook erg fijn is.

Nog iets over het OV. Het wordt overal aangeraden om een auto te huren, maar met het OV kom je eigenlijk overal. Ben je avontuurlijk dan is liften een hele leuke manier van reizen op het eiland.

6,7
8 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
9 Locals
9 Natuur
4 Interessant
3 Stranden

Pluspunten Jeju-do

 • veel mooie hikes
 • bijzondere atmosfeer
 • grote lava grot
 • goedkope vliegtickets vanuit korea
 • behulpzame locals

Minpunten Jeju-do

 • vaak mistig
 • frisse temperaturen
 • kan uit de route liggen
 • geen zandstranden
 • steden stellen weinig voor
Ultieme tip: Doe een hike en geniet van het uitzicht op Seongsan Ilchul-bong. Een wandeling op de rotsachtige kust is ook bijzonder. En: probeer eens te liften en ontmoet de locals!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Zuid-Korea

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Bhutan kenner
Sponsors