Dadohaehaesang National Park Jouw vakantie naar Azië begint hier!

Dadohaehaesang National Park

door Maarten van Dun

Op de eilanden van Dadohaehaesang National Park lijkt de tijd hebben stil gestaan. Alle eilandjes van deze archipel hebben hun eigen legende. Laat je verrassen door de Zuid-Koreaanse magie.

Gevangeniseilanden

Langzaam meert de boot aan op een van de kleine eilanden in het Dadohaehaesang National Park. Tijdens een boottocht langs de duizenden eilandjes voor de zuidkust van Zuid-Korea gooi je het anker uit bij eilanden waar het leven nog traditioneel is.

ZELF NAAR Zuid-Korea?

Bekijk alle 6 reizen naar Zuid-Korea

Lang werden de eilanden als gevangenis gebruikt voor staatsgevaarlijke lieden. Volkomen geïsoleerd en onmogelijk om aan te ontsnappen. Hun afstammelingen groeiden uit tot onovertroffen vissers, die een bestaan op wisten te bouwen in dit gebied dat rijk is aan mythes en legendes.

Magische aantrekkingskracht

Vanuit Mokpo op het Zuid-Koreaanse vasteland varen inmiddels regelmatige bootdiensten door het Dadohaehaesang National Park. Zij brengen toeristen naar de grotere eilanden, zoals Hongdo, Heuksando, Jindohae en Guanmaedo.

Deze vulkanische eilanden zijn door het warme zeeklimaat dichtbegroeid met een ondoordringbaar struikgewas. Zelfs op de grotere eilanden doorbreken slechts enkele huizen de groene deken die over de rotsen ligt.

Al vanaf de boot voel je de vreemde aantrekkingskracht van de steile kliffen en de verborgen baaien. Volgens de vele legendes en sages die over het Dadohaehaesang gebied de ronde doen, bezitten de rotsen en de wouden hier magische krachten.

Genezend mysterie

De kapitein stuurt de boot de haven van Gwanmaedo Island in. De mystiek is voelbaar door de stilte op het verlaten eiland. Er wordt gefluisterd dat op regenachtige dagen een vrouwelijk wezen verschijnt in een grot op het strand van Gwanmaedo Island. Velen hebben de grot proberen te verkennen, maar vreemd genoeg doven de fakkels van iedereen die de grot binnengaat.

Niemand weet hoe diep de grot is, maar men hoort regelmatig een merkwaardig geluid uit het binnenste van de aarde komen. Niet ver ervandaan stroomt een waterval met genezende krachten. Vooral mensen met een huidziekte vinden verlichting onder het koude water dat hier al eeuwenlang stroomt.

Hongdo Island

Als de legendes van Gwandmaedo achter je in zee zinken, zie je over het steven van de boot scherpe rotsen uit het water oprijzen. Het zijn de kleine eilandjes die als een ring om Hongdo Island heen liggen. Alsof ze het grote eiland willen beschermen.

De haven van Hongdo bestaat uit slechts een handvol gebouwtjes. De daken zijn in felle kleuren geschilderd, waardoor ze al vanaf open zee te onderscheiden zijn tussen de bossen. Omdat de veerdienst Hongdo een paar keer per dag aandoet is het al minder geïsoleerd dan andere eilanden van Dadohaehaesang.

Piraten en zeeslagen

De legendes over het Dadohaehaesang-gebied zijn echter hardnekkig. Op de grote eilanden lijkt het vaste land nog vlakbij, maar op de kleinere eilanden is het leven nog traditioneel. De verlaten gemeenschappen op deze minuscule eilandjes vertellen de verhalen al generaties aan hun kinderen.

Lokale vissers willen je soms meenemen voor een paar nachten naar de oorspronkelijke bewoners van wat eens een zeekoninkrijk was. Eeuwenlang heersten piraten in de wateren van deze Yellow Sea. Koreaanse admiraals vochten bittere zeeslagen uit met hun Japanse vijanden. Afstammelingen van deze zeelieden wonen hier nog steeds.

Bloemenzee

De bewoners op de archipel zijn sterk afhankelijk van de zee. Iedereen helpt bij het verzamelen van voedsel. Mannen varen de strakblauwe oceaan op om zeebaars en makreel te vangen, terwijl de vrouwen van jongs af aan leren om op grote diepte zeewier te oogsten.

Wie vanaf het hoogste punt van Heuksando om zich heen kijkt, ziet de eilandbewoners aan het werk op zee en rond de rotsen. Hier wordt je overvallen door de verlatenheid van Dadohaehaesang. Veel jongere eilandbewoners willen ook niets liever dan een modern leven op het vasteland.

De verlatenheid en eenzaamheid is groot op de eilanden. Maar wie de onbegaanbare rotsen van Heuksando in de lente ziet veranderen in een uitgestrekte bloemenzee, begrijpt waarom er toch nog mensen voor het serene traditionele leven in Dadohaehaesang kiezen.

Wat is er te doen in Dadohaehaesang National Park ?

  • Bekijk de eilanden van het Dadoheaheasang National park vanaf een boot. Er zijn verschillende boottochtjes te boeken.
  • Ga ook naar het eiland Jindo. Hier vind je de unieke Jindo hond die alleen op dit eiland in Zuid-Korea voorkomt.
  • Bezoek de eilanden Hongdo en Heuksando. Dit zijn de mooiste eilanden van het Dadohaehaesang National Park. Maak een trip naar de top van de Bonghwadae berg.
  • Huur een fiets en verken de eilanden met de haren in de wind. Raak je de weg kwijt, vraag dan gerust aan de locals hoe je verder moet. Ze zijn altijd bereid te helpen.
  • De eilanden van het Dadohaehaesang National Park zijn ook uitstekende plekken om een trektocht te maken. Met goede schoenen kom je overal.

Reizen Zuid-Korea

Foto's & video's Dadohaehaesang National Park

Meer Dadohaehaesang National Park

Specialisten Zuid-Korea

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors