Seoraksan National Park

Seoraksan National Park

door Marjolein den Dekker

Het enige nationale park van Zuid-Korea dat ook op Werelderfgoedlijst staat, is meteen het meest bezochte park van het land. In de herfst trekken duizenden Koreanen naar Seoraksan om het landschap te bewonderen dat in rap tempo verandert in een levend schilderij.

Herfstkleuren

Het anders zo groene bladerdak van het Seoraksan National Park verkleurt in slechts enkele weken in de mooiste geeloranje en roodtinten. Net voordat de eerste sneeuw op de reusachtige rotsen dwarrelt, valt het schilderachtige kleurenpalet in een paar dagen uiteen tot een warrige bladerzee.

ZELF NAAR Seoraksan National Park?

Bekijk alle 1 reizen naar Seoraksan National Park

In het noordoosten van Zuid-Korea vormt 360 vierkante kilometer natuur het Seoraksan National Park. De derde hoogste berg van het land ligt in de Seoraksan bergketen die het centrum van het gelijknamige park vormt.

Golvende bruggetjes

Seoraksan biedt onderdak aan een honderden zoogdieren, vogelsoorten, reptielen, insecten en plantensoorten. Kilometerslange wandelpaden voeren je langs de mooiste plekjes van het nationale park. De bruggetjes die de paden verbinden, lijken mee te golven met de grillen van de rivieren.

Beer en Boeddha

Het nabijgelegen vissersstadje Sokcho is een goede uitvalsbasis om het park te bezoeken. In slechts een kwartiertje sta je voor de entree van Seoraksan waar een Aziatische beer de bezoekers verwelkomt. Deze stenen variant is een populair fotomoment.

Deze beer is waarschijnlijk de enige die je zult treffen, beren laten zich zelden zien. Wie je onmogelijk kunt missen is Boeddha, het bronzen beeld van de kleurrijk versierde Sinheungsa tempel, meet ruim twintig meter en weegt ruim honderd ton.

Geluksstenen

Koreanen zijn niet graag alleen. De tocht naar de Biryong waterval ofwel Vliegende Draak betekent een aaneenschakeling van picknickmogelijkheden en etensstalletjes. Maar de waterval van Seoraksan is de moeite waard is, een straal van bijna vijftig meter stroomt onafgebroken naar beneden.

Even verderop zouden volgens een legende elfjes zijn gesignaleerd. Bisondae, de 'vliegende elfjes plaats' is na veel regen sprookjesachtig. Langs de kant van deze stroomversnelling liggen gestapelde steentjes. Deze heilbrengende unju-sa worden gevormd doordat voorbijgangers gevonden stenen bij een weg, waterval of tempel opstapelen. Volgens het boeddhisme brengen ze geluk.

Eftelingachtige wachttijden

Kleine watervallen kletteren voorzichtig in kristalheldere beekjes. Grote granieten rotspartijen torenen boven de groene valleien uit. Borden met onleesbare Koreaanse tekens waarschuwen je met koddige stripfiguren voor vallende stenen. Het voorjaar is de beste periode om Seoraksan National Park te verkennen, de condities van de paden zijn dan goed.

Het najaar daarentegen is erg populair bij de Koreanen, die gefascineerd zijn door de gekleurde bladerzee. Het is dan extreem druk met lokale dagjesmensen. Twee of drie uur in de rij staan voor de kabelbaan is eerder regel dan uitzondering. Om Eftelingachtige taferelen te voorkomen vermijd je in deze periode dan ook beter de weekenden.

Rocking Rock

De kabelbaan brengt je ruim een kilometer omhoog naar Gwongeumseong, daarna klim je via een rotsachtig pad naar de top. Hoewel de bergtoppen van Seoraksan National Park bijna altijd gehuld gaan in een mysterieuze mist is het uitzicht spectaculair.

Iets minder sensationeel, maar wel erg spiritueel zijn de 888 treden naar Ulsanbawi, een gigantische rotsformatie. De granieten rotsen torenen trots boven het groene bladerdak van Seoraksan uit.

Onderweg wordt je verrast door de Rocking Rock ofwel Heundeulbawi. Deze gigantische steen met een omtrek van ruim vijf meter lijkt te wankelen, maar het is nog nooit iemand gelukt deze van haar plaats te duwen. Misschien dat het jou lukt?

Wat is er te doen in Seoraksan National Park?

  • Neem de kabellift naar het Gweongumseong paleis en de Shinhungsa Tempel. Het uitzicht is adembenemend.
  • - Sinheungsa tempel met haar gigantische Boeddha is een goed startpunt van een beozek ana Seorak-san National Park.
  • Bezoek het nabij gelegen Ojukheon paviljoen, het volledig houten en één van de oudste gebouwen van Zuid-Korea. Hier werd Yi Yulgok, een grote confuciaanse geleerde, geboren. Tegenwoordig is het een museum.
  • Tijdens het Seorak Cultural Festival in Sokcho trekken locals alles uit de kast om de stad tot leven te wekken. Er worden bootraces en viswedstrijden gehouden. Vrouwen bakken enorme hoeveelheden tteook, rijstkoekjes. Draken dansen in kleurrijke optochten.
  • Probeer de Rocking Rock om te duwen. Succes!

Reizen Seoraksan National Park

Specialisten Zuid-Korea

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors