Noord-Korea: meest verstopte land ter aarde

Noord-Korea: meest verstopte land ter aarde

door Getaway Travel

Het is misschien wel het meest verstopte stuk land van de wereld: Noord-Korea. Er is meer onbekend dan bekend over één van de laatste communistische staten.

Vanaf de Gedemilitariseerde Zone kijken Zuid-Koreanen naar hun buren. Sinds de Tweede Wereldoorlog is het Koreaanse schiereiland verdeeld in Noord- en Zuid-Korea. Een groter verschil is haast niet denkbaar: tegenover het moderne, hightech Zuid-Korea ligt een van de laatste Stalinistische landen ter wereld.

ZELF NAAR Zuid-Korea?

Bekijk alle 6 reizen naar Zuid-Korea

Steriele straten

Noord-Korea is straatarm. De fabrieken staan stil, onkruid groeit over de akkers van de gezamenlijke boerderijen. Er is een groot tekort aan beton, glas en cement. De collectieve economie van Noord-Korea kan niet voldoende voedsel produceren voor de bevolking. De ploegen worden voortgetrokken door grote runderen. Tractoren zijn niet te zien.

Maar door de straten van de steriele hoofdstad Pyongyang trekken de tanks, de raketten en ander wapentuig. Begeleid door graatmagere soldaten rollen de rupsbanden over de pleinen. Vanaf het bordes kijken de leiders van Noord-Korea toe. Al vijftig jaar voeren de communistische machthebbers, ooit geïnstalleerd door China en de Sovjet-Unie, een agressief beleid tegen de kapitalistische zuiderbuur.

Schurkenstaten als vijand

Eind 2011 overlijdt Kim Jong-Il, de excentrieke Geliefde Leider van Noord-Korea. Jarenlang regeerde hij met strakke hand. Zijn opvolger is zijn zoon Kim Jong-Un. De rest van de wereld wacht met spanning af hoe hij het land gaat leiden.

Kim Jong-Un maakt de dynastie compleet. Vanaf 1948 regeert de Kim-familie over het volk. De Grote Leider Kim Il-Sung, vader des vaderlands, stierf in 1994. Hij droeg het leiderschap over aan zijn zoon Kim Jong-Il.

Die zette de internationale politiek van zijn vader onverdroten voort. Balancerend op het randje, beledigt en bedreigt Noord-Korea de 'boze' buitenwereld. De Verenigde Staten en Zuid-Korea zijn de grote vijanden. Als er al problemen in Noord-Korea zouden zijn, dan is het de schuld van de twee 'schurkenstaten' die Noord-Korea ten val willen brengen.

Glorie van Grote Leiders

In 2006 trad Noord-Korea toe tot het selecte gezelschap van kernmogendheden. Het maakt de kwestie Noord-Korea een vervaarlijk vraagstuk. Een kluizenaarsstaat, waar informatie nauwelijks zijn weg naar buiten vindt. Straatarm, maar zwaarbewapend. Geïsoleerd, maar onberekenbaar.

De bevolking van Noord-Korea weet niet beter dan dat de hele wereld Noord-Korea wil verwoesten. Internet is verboden, mobiele telefonie is nauwelijks mogelijk. Kranten, radio- en tv-zenders zijn in handen van de staat. Het belangrijkste avondnieuws is de glorie van de Grote Leiders, die het vaderland beschermen en behoeden.

Verering en verheerlijking

Bij optochten worden de grote leiders van Noord-Korea geëerd. Vreemde en onwerkelijke verhalen deden de ronde over de overigens zeer weldoorvoede oud-leider Kim Jong-Il. Hij zou elf hole-in-ones geslagen hebben tijdens zijn eerste potje golf.

Iedere rijstkorrel die de Geliefde Leider tot zich nam, zou met de hand onderzocht worden op gebreken. Zijn zoon en huidige leider Kim Jong-Un zou plastische chirurgie ondergaan hebben om meer op zijn vader te lijken.

Censuur

Vluchtelingen uit Noord-Korea verhalen echter over de erbarmelijke toestanden in hun land. Voedseltekorten, armoede, onderdrukking en terreur. Maar toeristen die Noord-Korea binnenkomen zullen het niet zien: iedere bezoeker krijgt een persoonlijke begeleider mee, die zijn gast de plekjes laat zien die hij mag zien. De steden zijn schoon en grijs, de kleding van de mensen is degelijk en overal staan monumenten om de glorie van Noord-Korea te vieren.

In een land waar ieder stukje informatie uitvoerig wordt gecensureerd en beoordeeld, is het onmogelijk om een goed beeld te krijgen van de werkelijkheid. Inmiddels is het leven in Noord-Korea al decennia tot in de kleinste details geregisseerd. Werkelijkheid en beeldvorming lopen in elkaar over. En toch: in documentaires over Noord-Korea lijken de mensen niet ongelukkig. Juist dat maakt Noord-Korea tot een unieke plek op de wereld, verschanst achter de Gedemilitariseerde Zone.

Reizen Zuid-Korea

Specialisten Zuid-Korea

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Maleisië kenner