Busan
-
- Algemene ervaring
- Beziens­waardigheden
- Locals
- Restaurants
- Veiligheid
- Stranden

Busan

door Marjolein den Dekker

In Busan eet je levende octopus. In deze Zuid-Koreaanse havenstad kun je niet om vis heen, een indringende visgeur hangt altijd over Busan. Als je het liever niet eet, vergaap je je aan de bijzondere soort in het gigantische stadsaquarium.

Met 4,6 miljoen inwoners is havenstad Busan na hoofdstad Seoul de tweede stad van Zuid-Korea. Busan ligt in het zuidoosten van het schiereiland Korea. Ingeklemd in een driehoek van de rivier Nakdong, de berg Kumjung en de monding aan de Japanse zee.

ZELF NAAR Busan?

Bekijk alle 5 reizen naar Busan

Olympische baai

De baai waarin de haven ligt, krijgt wereldwijde bekendheid wanneer de zeilwedstrijden van de Olympische Spelen van Seoul hier in 1988 worden gehouden. De zee is erg belangrijk voor havenstad Busan. Van oudsher voor de vissers, tegenwoordig ook als containeropslag van de enorme haven.

Maar de vissers hebben zich niet laten wegjagen door de gigantische containerschepen in de haven van Busan. Nog dagelijks varen de vissers uit om de bekende Jalgalchi vismarkt te voorzien van verse vis en andere zeevruchten.

Om te zien wat de vissers dagelijks uit de zee halen is het Busan Aquarium een goed startpunt om Busan te verkennen. De duiktraining is een unieke kans om met haaien te zwemmen. Maar een wandeling door het immense aquarium is ook een ervaring op zich: een bonte verzameling bijzondere vissen zwemt naast en boven je langs.

Grootste strand van Korea

Niet alleen in het water is het druk. Vooral in de zomer wemelt het in Busan van vakantievierende Koreanen. Buiten kom je op adem op het grootste strand van Korea: Haeundae beach. Zigzaggend tussen de parasollen loop je naar de zee die ook in het voor- en najaar nog heerlijk warm is.

Zoals in veel Koreaanse steden reis je efficiënt met het uitgebreide en goed georganiseerd metrosysteem. De automatische plaatsreservering betekent dat je altijd kunt zitten. Sterke visgeur komt je tegemoet wanneer je op de steile roltrap de moderne metro verlaat.

Levende delicatesse

De traditionele vissersboten in het water steken vreemd af tegen het moderne glazen gebouw van Jalgalchi visafslag op de wal. Binnen op de vismarkt blijkt alle vis nog te leven. Allerlei soorten vissen en schelpdieren krioelen in de plastic bakken. Een octopus doet wanhopige pogingen uit de bak te klimmen, maar de verkoper grijpt het glibberige dier aan zijn tentakels en gooit het terug.

Octopus is een delicatesse en eet je op z'n Koreaans: levend. Flink kauwen luidt het advies. Zo voorkom je dat de zuignappen zich in je mond of keel vastzuigen. Voor wie liever geen spartelende vis eet, is de gedroogde vis aan de andere kant van de markt een prettig alternatief.

Getrouwde vrouwen

Op de vismarkt van Busan werken voornamelijk vrouwen. Deze anjumas, getrouwde vrouwen, vormen de spil van de markt. Terwijl de mannen de dagelijkse verse vis aanvoer verzorgen, maken de vrouwen de vis schoon of bereiden ze de vis meteen in een van de omringende eetstalletjes.

Dat vis belangrijk voor het leven in Busan is, blijkt uit het jaarlijkse Jagalchi festival. Kinderen verkleden zich als vissen en met verschillende ceremonies, uiteraard gepaard met vuurwerk, wordt de vis gevierd.

Soju

Voordat de visgeur in je kleding trekt, loop je naar de volgende markt. De nauwe straatjes lijken nog smaller door de enorme hoeveelheid uithangborden. Je laat je met de massa Koreanen meevoeren naar de Gukje markt. Op deze grootste markt van Busan koop je goedkope merkkleding, tassen en zonnebrillen.

In de avond is Gukje ook een populaire plek om iets anders dan vis te eten of te zingen in één van de vele karaoke bars. De nationale drank Soju, gemaakt van rijst en tarwe, vloeit rijkelijk. En dan lijkt het zingen ook steeds makkelijker te gaan.

Wat is er te doen in Busan?

 • Met een razendsnelle lift ben je zo op het hoogste punt van de Busan Tower in het Yong Du San Park gegaan. Vanaf deze uitzichttoren heb je een fantastisch uitzicht over de stad.
 • Als je wat meer tijd hebt is het de moeite waard om de drukte van Busan te verlaten. Net buiten de stad staat de Beomeosa Tempel. Loop heen en ga terug met de kabelbaan.
 • Het jaarlijkse Busan International Film Festival is het grootste filmfestival van Azië. Zorg dat je in oktober in Busan bent en pik een film of exclusief feestje met bekende Aziatische acteurs en regisseurs mee.
 • Verlaat Busan niet voordat je verse vis bij een van de eetstalletjes rondom Jalchagi markt hebt gegeten.
 • Zwem met echte haaien in het Busan Aquarium om vervolgens af te koelen in de zee aan Haeundae beach.

Reizen Busan

Meer Busan

Reviews Busan

Losbandig Busan (bezocht in september 2019)

Review geschreven door Heidi verschoor op 17 november 2019

Busan verbaast. Zeker als je eerst in Japan was. Het Italië van het oosten. Drukte, chaos, veel mensen, alles door elkaar en toch... je bent welkom, je mag deelnemen, je kunt je onderdompelen. Het makkelijkst gaat dat door te eten. Overal op straat kraampjes met eten, het wordt ter plekke opgewarmd en samengesteld. Je schuift gewoon aan, aan het geïmproviseerde tafeltje. Tenminste... als je kunt kiezen. Of je gaat naar de Jagalchi Markt. Daar dekken ze de tafel voor je. Je kiest je visje uit en het wordt meteen klaargemaakt. Wat een feest!

Pluspunten Busan

 • Gezellige drukte

Minpunten Busan

 • Ze rijden je zo ondersteboven. Goed opletten.
Ultieme tip: Eten in de Jagalchi Markt
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Budget reizigers

Busan (bezocht in mei 2017)

Review geschreven door Floor Besuijen op 14 november 2017

Busan is een hele bijzondere stad in Korea. Een echt vissersstadje waar je de Koreaanse cultuur leert kennen. Het is weer heel iets anders dan Seoul en een pluspunt van Busan is het strand. De mensen zijn heel vriendelijk en helpen je graag! Tip: vegetarisch eten is hier nog veel lastiger te krijgen dan in Seoul, houd daar rekening mee.

Pluspunten Busan

 • aardige mensen
 • veel te zien

Minpunten Busan

 • geen vegetarisch eten
Ultieme tip: Bezoek de culture Village in Busan!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep

Specialisten Zuid-Korea

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Japan kenner
Sponsors