Reviews Myanmar

Reviews Myanmar

8,6
9,0 Algemene ervaring
9,0 Beziens­waardigheden
8,3 Steden of plaatsen
9,4 Locals
8,5 Veilig
8,5 Natuur
7,3 Stranden
7,9 Klimaat
  • Aantal reviews: 96
  • Aantal waarderingen: 41

Wat een reis! (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Hilke Tol op 11 september 2017

Ons verhaal is te uitgebreid om hier kwijt te kunnen, dus lees vooral onze verslagen over Myanmar op hipa.reislogger.nl
Kort samengevat: prachtig land, heel veilig, goedkoop levensonderhoud, indrukwekkende landschappen, Boeddha is "everywhere" en de mensen zijn heel vriendelijk en behulpzaam. Maar vooral: heerlijk dat het nog niet zo toeristisch is. Echt een aanrader!

9,0
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
9 Natuur
nvt Stranden
8 Klimaat
Ultieme tip: De plek om heerlijk (voor bijna niets te eten) in Mandaly: Mingalabar! Bestel maar 1 gerechtje en je krijgt er een veelvoud aan heerlijke "side dishes" bij.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Contrasten (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Steffi Colpaert op 11 juli 2017

Stadstour Yangon.
Vandaag staat een stadstour met lokale gids op het programma. We bezoeken de ochtendmarkt, het Onafhankelijkheidsplein en steken de Yangonrivier over met de ferry. Daar doen we een tour met de riksja.
Hier, buiten de stad, zien we voor het eerst hoe de mensen leven. Kleine bamboo huisjes staan dicht bijeen. Ze leven vooral van de visvangst. Via de Yangonrivier gaan ze ’s nachts de zee op. Onze gids is geweldig en we leren veel bij. Onze riksja bestuurders heten Gogo en Pukai. Ze stoppen bij hun huis om de banden van de fietsen op te blazen. We leren hun familie kennen. Het lijkt wel feest, de kinderen dansen en hebben plezier.
Daarna gaan we naar de Budjo market waar ze tenaka verkopen. Dit is een soort gele zalf die veel mensen op hebben. Het biedt bescherming tegen de zon, gaat acne tegen, maar ze dragen het vooral om een blekere huid te hebben. We zien veel producten die voor ons onbekend zijn. Onder andere shampoo die slechts 3x per jaar wordt gebruikt op belangrijke dagen voor geluk en een ei omhuld met harde as en urine als delicatesse (‘sulie’). Ze geloven dat hoe meer vliegen erop afkomen hoe beter… Wij denken daar anders over :D.
Steffi had graag traditionele kledij gekocht, ook hier konden we dit vinden. Onze gids bracht ons naar een kraampje waar de beste stoffen van Myanmar te vinden waren. Moeilijk kiezen tussen al die kleuren :D.
‘S avonds brengt een taxi ons naar een drukke straat waar je vanalles kan eten. We laten wat brochettes op de BBQ gooien en nemen daarna de avondse sfeer op. Dit besluit ons bezoek aan Yangon want morgen moeten we om 5u30 's morgens opstaan voor de rit naar de luchthaven. We zijn enthousiast want van daaruit gaat het immers richting Bagan – een van dé hoogtepunten van onze reis.

9,0
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
10 Locals
8 Veilig
8 Natuur
nvt Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Myanmar

  • authentiek
  • aardige locals

Minpunten Myanmar

  • hygiene in sommige restaurants
Ultieme tip: Bezoek de verschillende pagodes in Bagan met een elektrische scooter.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Het land van de tempels en Boeddha's (bezocht in november 2013)

Review geschreven door Cindy Rodermond-Snabilié op 30 juni 2017

Myanmar is een land dat in rap tempo door de toeristen wordt ontdekt. De mensen zijn er erg vriendelijk en behulpzaam. De natuur is nog ongerept en mooi. Veel wordt er nog met de hand gedaan zodat je soms het gevoel hebt een stap terug te doen in de tijd. Dit levert ook geweldige foto's op. Helaas hebben ze daar een ander idee van restauratie en de vele duizenden tempels zien er weer als nieuw uit. Meestal heb je het geluk om ook een ceremonie mee te maken waarbij de zoons aangeboden worden aan de tempel (sommigen blijven ook om monnik te worden) en de meisjes krijgen gaatjes in hun oren. Dit gaat gepaard met veel 'glitter and glamour', mensen zijn geweldig mooi uitgedost, kinderen gaan naar de tempel te paard en soms zelfs op een olifant. Heel leuk om te zien. In het najaar heb je de Hot-Air balloon feesten. een enorm spektakel dat niet altijd zonder gevaar is aangezien er kilo's vuurwerk mee gaan met de ballon.
Veel oude ambachten worden er nog met de hand uitgevoerd. Zo werd bladgoud nog met de hand geklopt ... ongelooflijk. Parasols worden hand-beschilderd en gefabriceerd van handgeschept papier. Als je ervan houdt is het een leuk souvenir en zeer goedkoop. Proef ook eens de tamarinde snoepjes (erg lekker).
Wat veel mensen vergeten is dat hier veel mensen zijn omgekomen bij de Birma-spoorweg. De begraafplaatsen zijn groots en goed onderhouden. Helaas is de rest vernietigd door de regering.

Pluspunten Myanmar

  • Vriendelijke bevolking en erg veilig

Minpunten Myanmar

  • Op een gegeven moment wordt je wel een beetje "tempel moe".
Ultieme tip: Zeker een land om mooie foto's te maken. Bezoek de oude ambachten. Bezoek ook eens de kampen van de voormalige Birma-spoorweg: zeer indrukwekkend.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Op het vliegveld van Kalay, Chin State: 'we take care of tourists!' (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Gerda Hoeve op 23 juni 2017

Gewoon even van het ene plaatsje naar het andere plaatsje rijden werd een compleet avontuur. Onderweg kwamen we karren met ossen ervoor tegen, zagen we de lokale vissers hun netten met de hand in het water gooien, moesten we uitstappen om vervolgens eerst de auto over de houten bruggen te laten gaan. Ik heb enorm genoten van het schitterende uitzicht terwijl anderen de gaten in de weg moesten vullen zodat we weer door konden gaan. Met een grote glimlach op hun gezicht zwaaien de mensen naar ons en zijn erg gastvrij. Myanmar is een uitstekend land als je van lekker eten houdt, cultuur, mooie natuur en niet bang bent om het avontuur aan te gaan.

8,4
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Myanmar

  • Aardige mensen
  • makkelijk visum via internet te krijgen
  • goedkoop en goed eten
  • bijzondere cultuur
  • mensen staan klaar om te helpen
  • in alle hotels voor toeristen internet en airco
  • waterfestival in April moet je meemaken

Minpunten Myanmar

  • binnenlandse vluchten zijn duur
  • in het regenseizoen kun je beter niet komen
Ultieme tip: Holly Hotel in Yangon is een prima start. Dicht bij het vliegveld en dicht bij een van de grootste busstations.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bagan op de scooter (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Renée Krabben op 11 mei 2017

Wat een geweldig land is Myanmar! Trek met name voor Bagan minimaal drie dagen uit! Huur een elektrische fiets (lees elektrische scooter) en ga heerlijk tussen de weilanden door naar alle stuka's en tempels. Een leuke afsluiting is wel een paar uur in de auto, maar ga dan naar het zilveren strand Ngwe Saung om een paar dagen te genieten van heerlijk strand en super lekker lokaal eten! Echt een reis om nog lang over na te praten en na te genieten!

Pluspunten Myanmar

  • super aardige lokale bevolking

Minpunten Myanmar

  • yangon is een te drukke stad
Ultieme tip: Koop de lonely planet, en luister naar de locals!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Uniek (bezocht in juni 2016)

Review geschreven door Kenny van den Brink op 07 mei 2017

Dit land is nog redelijk onaangetast. Niet zoals Thailand of Vietnam vol toeristen, maar nog origineel. Mensen spreken beter Engels dan verwacht. Geloof speelt hier een grote rol. Openbaar vervoer is nog duurder en minder goed uitgewerkt dan in andere landen in ZuidoostAzië.

Pluspunten Myanmar

  • Uniek
  • bijzonder
  • Natuur

Minpunten Myanmar

  • Duur
Ultieme tip: Bagan, meerdere dagen. Hsipaw trekking.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Prachtig, mystiek land (bezocht in december 2016)

Review geschreven door Har Caelers op 07 mei 2017

Een prachtig land, authentiek met ontzettend vriendelijke mensen. Voor de cultuurliefhebber is er ontzettend veel te zien, veel prachtige tempels en pagodes. Je moet er minstens twee weken naartoe gaan, anders mis je teveel. Goedkoop reizen, het eten is er heerlijk en hotels vind je in alle prijsklassen.

Ultieme tip: Wacht niet te lang met het bezoeken van Myanmar, het toerisme is de laatste jaren in opkomst, waardoor er ongetwijfeld veel zal veranderen in dit land en zijn bevolking.
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

De schoonheid van het oude Bagan en de vriendelijke mensen. (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Jebbien Boidin op 23 april 2017

In september hebben wij een rondreis gemaakt door Myanmar. Wij wilden hier nog graag heen voordat de grote groepen toeristen dit vakantieland zouden ontdekken. Wij zijn begonnen in Yangon waar we rondgelopen hebben en de bekende Shwedagon pagoda hebben gezocht met daglicht en in de avond wanneer alle lichten aan staan. Daarna zijn we doorgereisd naar Mandalay waar we de stad onder andere met de fiets bezocht hebben. We hebben het paleis bezocht en het geloofshuis boven op de berg met zonsondergang. Erg mooi alle kleuren van de zon die over de stad schijnen. Natuurlijk hebben we de bekende brug, weverij en houtkunsten bekeken. Ook zijn we aanwezig geweest bij een etensritueel in de monestry waar ongeveer tweehonderd monniken hun lunch in ontvangst nemen.
In Bagan zijn we elke ochtend om vijf uur opgestaan om de zonsopgang te bekijken. We gingen per elektische scooter naar een tempel die nog niet zo veel bezocht wordt. Daar moesten we iemand wakker maken die de poort van het slot haalt. We klimmen de tempel in en wachten op de zon. Echt een aanrader! Een fantastisch gezicht om de vroege morgen alle tempels verlicht zien worden door de zon. Bagan is echt een aanrader door de vele bijzondere tempels. Huur een elektrische scooter en verdwijn de natuur in om alle kleine tempels op je gemak te bekijken. Elke tempel is anders en bijzonder. Ook elke zonsondergang waren wij te vinden op een tempel. Dit was een ervaring die we niet wilde missen. Na Bagan zijn wij doorgereisd naar Kalaw waar we een mooie hike door de natuur hebben gemaakt. Ook zijn we naar het Inle Lake geweest. We hebben een hele leuke rondleiding per boot gehad. We hebben onder andere een smid, sigarenfabriek en een schooltje geweest. Onderweg hebben we nog mogen smullen van Oma's gerechten.
Een lokaal gerecht waar wij verliefd op zijn geworden is de tea leave salad. Tea leave bladeren met yellow beans, gember, gedroogde garnalen en voor de liefhebber een teentje knoflook.

7,9
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
8 Natuur
6 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Myanmar

  • vriendelijke mensen
  • goedkoop
  • niet toeristisch
  • goede mix tussen natuur en cultuur
  • lekker eten

Minpunten Myanmar

  • draag geen korte kleding uit respect voor de cultuur
Ultieme tip: -Bagan -Tea leave salad -Inle Lake
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Heerlijk (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Anja Hennequin op 22 april 2017

Vorig jaar naar Myanmar geweest, wat een geweldige ervaring. Was bij aankomst in Yangoon eerst wel even schrikken. De taxichauffeur nam een korte route vanwege de spits, dwars door een sloppenwijk. Hotels zijn goed maar vergeleken met andere Aziatische landen flink aan de prijs. Prachtige tempels gezien, wij reizen altijd op eigen gelegenheid en dat is prima te doen. Kalaw is een prachtig dorp hoger in de bergen waar je mooi kunt wandelen. Ook het Inle Lake is echt heel erg mooi. Wij willen nog een keer terug om onze reis af te maken, wegens een sterfgeval moesten we helaas onze reis afbreken. In ieder geval staan Mandalay en Bagan nog op ons lijstje. Wij hopen dit volgend jaar te doen.

Pluspunten Myanmar

  • lieve behulpzame mensen
Ultieme tip: Huur een fiets of scooter en ga er zelf op uit!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers

Prachtig Myanmar (bezocht in februari 2015)

Review geschreven door Helen van Meurs op 11 april 2017

Myanmar is een prachtig land met heel veel mooie dingen te zien zoals, Inle lake, Hoi An en zeker ook Bagan. De kleurrijke markt van Bac Ha mag ook zeker niet ontbreken. Ik had een geweldige tijd daar.

Pluspunten Myanmar

  • vriendelijke mensen
  • heerlijk eten

Minpunten Myanmar

  • beetje duurder dan de rest van Azië
Ultieme tip: Eten bij 'Streets' in Hoi An is zeker de moeite waard! Een leuke tent waar jongeren een opleiding krijgen en werken en ze serveren heerlijk eten.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Blije Schooljongens met rijstpannetje (bezocht in januari 2014)

Review geschreven door Nicolette Verkleij op 23 maart 2017

Als je in Yangon bent en je hebt tijd, neem dan in de haven de boot naar het eiland dat tegenover Yangon ligt. Huur daar een fietsdriver die je rond fietst. Dit eiland is best groot. Er staat een prachtige kleine tempel. Groepen schoolkinderen lopen er met een rijst pannetje. Ze dragen hun tas vaak op het hoofd. Ze lachen naar je, zijn verheugd een toerist te zien. Ze groeten met het V-teken. Sommige dorpjes zijn daar heel arm. Koop daar wat voedsel om uit te delen. Allemaal blije gezichtjes zie je dan.

Pluspunten Myanmar

  • zo mooi
  • zo veelbelovend
Ultieme tip: In veel hotels krijg je iedere dag een nieuwe tandenborstel als je de gebruikte weg legt. Geef die nieuwe borstels en tubetjes tandpasta aan arme kinderen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Imponerende schoonheid, nog puur (bezocht in januari 2014)

Review geschreven door Nicolette Verkleij op 23 maart 2017

Als backpacker heb ik in mijn eentje een kleine maand door Myanmar getrokken. Gestart in Yangoon en vandaar naar het noorden en oosten. Ik heb meer landen in Azië bezocht maar Myanmar vind ik het meest puur. De bevolking is uiterst vriendelijk en behulpzaam en geeft de reiziger een welkom gevoel.
Of je naar de bekende plaatsen gaat of een trekking in de heuvels maakt, overal kijk je je ogen uit.

Cultuur en natuur liefhebbers komen in Myanmar aan hun trekken. Prachtige tempels met veel goud; mooie landschappen; bijzondere dorpjes in en rond het het Inle Lake. Iedere dag is een feest en is het genieten.

Pluspunten Myanmar

  • Afwisseling van prachtige natuur en interessante cultuur.
Ultieme tip: Bedenk dat in een kleine groep reizen met een touroperator voordelen heeft. In minder tijd kun je meer zien. Alleen reizen kost meer organisatie en tijd. Zeker in Myanmar.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Geweldig. (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Trudy Vermast op 12 maart 2017

Geweldige mooie mensen in best wel arme omstandigheden. Zo vol levenslust alhoewel er ook veel bedelaars aanwezig zijn. Wil dit land wel beter leren kennen. Wij waren daar op excursie. De rondreis door Noord-Thailand was GEWELDIG.

7,7
7 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
7 Locals
7 Veilig
8 Natuur
nvt Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Myanmar

  • gemoedelijk
  • Relax
  • cultuur

Minpunten Myanmar

  • bedelaars
  • Stoffig
Ultieme tip: Neem de excursie als je in Thailand bent.
Aangeraden voor: Cultuurliefhebbers

Authentic Myanmar! (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Gio Knoben op 12 maart 2017

Myanmar, wat ben je mooi. Het toerisme begint je steeds meer te bereiken maar de authenticiteit is nog steeds te herkennen. Heerlijk is het om door je straatjes te paraderen en te genieten van alle locale activiteiten Je vriendelijkheid en je mooie natuur, wauw. Wij hebben genoten.

Pluspunten Myanmar

  • vriendelijke mensen
  • mooie natuur
  • prachtige tempels

Minpunten Myanmar

  • weinig pinautomaten
  • slechte wifi
  • middelmatig eten
Ultieme tip: Trekking in Hsipaw.
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Het land van de pure glimlach (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Marloes Bosboom op 12 maart 2017

Myanmar, het land van de pure en nederige glimlach. Mijn favoriete land so far! Het land waar je als toerist een attractie wordt en iedereen met je op de foto wil. Het land waar je verlegen wordt toegelachen en zodra je terug lacht, hun glimlach breder en breder wordt. Vriendelijkheid en gastvrijheid op zijn best! Het land met prachtige ongerepte plekken, waar je vaak de enige bent.
Een waanzinnig bijzondere plek waar ik veel mooie en herinneringen aan heb.

Pluspunten Myanmar

  • Vriendelijke locals!
  • Geen massatoerisme
  • Prachtige omgeving
  • Veilig reizen
  • Veel verschillende vervoersmogelijkhede

Minpunten Myanmar

  • Een beetje stoffige lucht
Ultieme tip: Puur Myanmar eten bij een restaurantje in een parallelstraat direct achter het Royal Flower guesthouse met de meest waanzinnige beefcurry!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bagan (bezocht in december 2015)

Review geschreven door Floor van Wingerden op 30 januari 2017

In Bagan loop je zo maar de kans om in een ceremonie terecht te komen. Ik belandde midden in een stoet jongens en meisjes die monniken die non werden vanaf die dag. Dus vraag bij je hotel of er toevallig een ceremonie is tijdens je verblijf!

Pluspunten Myanmar

  • Aardige mensen
  • , Authentiek

Minpunten Myanmar

  • nvt
Ultieme tip: Neem de tijd voor Bagan! Huur zelf een fiets of scooter.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Cultuurliefhebbers

Mooiste land waar ik ben geweest (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Léonie Uijttewaal op 22 januari 2017

Twijfel je? Niet doen! Koop je ticket en ontdek het mooiste land van Azië! Ondanks dat de mensen er nauwelijks Engels spreken, willen ze je maar al te graag helpen. Uiteraard onder het genot van een kop thee of één van hun heerlijke noodles. Daarnaast is het er erg gemakkelijk om al het prachtige cultuur en natuur te zien, het openbaar vervoer is er namelijk erg goed geregeld. Pak de bus, de trein of spring achterop een tuktuk. En dat allemaal voor slechts een paar euro. Sla zeker een bezoek aan Yangon, Inle Lake en Bagan niet over. Prachtige tempels. Ik raak niet uitgeprat over dit land. Natuur is wonderschoon, cultuur is verbazingwekkend en er bestaan geen gastvrijere mensen dan de mensen hier.

Pluspunten Myanmar

  • loc

Minpunten Myanmar

  • taal
Ultieme tip: Pak de trein tussen Kalaw en Inle Lake!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

4 weken trekken door een fascinerend land (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Denise Caerts op 15 januari 2017

Is een land waar nog geen sprake is van massatoerisme. Het is individueel goed bereisbaar. Vriendelijke bevolking. We hebben de reis zelfstandig geregend deels reservaties vanuit Belgie via internet maar ook ter plaatse is vervoer of hotels makkelijk te reserveren

Pluspunten Myanmar

  • goedkope bestemmig
  • , nog niet ovespoeld door toeristen
  • er is veel te zien zowel cultuur als natuur
Ultieme tip: Monywa ligt 135 km ten NO van Mandalay, amper toeristen te zien terwijl er prachtige dingen te zien zijn nl HPO WIN DAUNG, THANBODDHAYPAGODE
Aangeraden voor: Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

4 weken trekken door een fascinerend land (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Denise Caerts op 15 januari 2017

Is een land waar nog geen sprake is van massatoerisme. Het is individueel goed bereisbaar. Vriendelijke bevolking. We hebben de reis zelfstandig geregend deels reservaties vanuit Belgie via internet maar ook ter plaatse is vervoer of hotels makkelijk te reserveren

Pluspunten Myanmar

  • goedkope bestemmig
  • , nog niet ovespoeld door toeristen
  • er is veel te zien zowel cultuur als natuur
Ultieme tip: Monywa ligt 135 km ten NO van Mandalay, amper toeristen te zien terwijl er prachtige dingen te zien zijn nl HPO WIN DAUNG, THANBODDHAYPAGODE
Aangeraden voor: Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Myanmar het 9de wereldwonder (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Thomas Hartelman op 04 december 2016

Myanmar, een nog redelijk onontdekt land met vele mogelijkheden. Rond Mandalay vind je de prachtige bekende toeristische trekpleisters Inle Lake en Bagan. Prachtig om te zien, al die tempels Bagan (zeker de zonsopkomst niet vergeten) en een boottocht over Inle lake langs de verschillende tempels, werkende en vissende lokale mensen. Yangon als één van de grote steden meer in het zuiden is ook zeker de moeite waard. Met de Shwedagon pagoda als absolute hoogte punt is ook een ritje met de circle train mag hier niet gemist worden. Maar toch het absolute hoogtepunt van Myanmar ligt nog meer in het zuiden. Pha-An is een absotlute must see. Met de prachtige tempels zowel binnen als buiten de grotten en een boottochtje over de rivier. Om hier te komen zul je waarschijnlijk eerst langs Mt Kyaiktiyo, erg mooi waar vooral de monnikken op de berg de belevenis af maken. De rit ernaartoe is erg hobbelig, maar zoals meer in het zuiden is het nog niet op toeristen gebouwd. Wees er snel bij want ook dit zal snel veranderen. De mensen hier in het zuiden zijn nog super gastvrij, altijd lachen en nog echt puur. Nog verder in het zuiden ligt Dawei, hier vind je de mooiste stranden. Niet alle stranden zijn makkelijk bereikbaar, maar als je er eenmaal bent heb je wel bijna het prachtige zandstrand voor je alleen. Myanmar, in één woord geweldig!

Pluspunten Myanmar

  • vriendelijke locals
  • stranden

Minpunten Myanmar

  • Nachtbussen
Ultieme tip: Heb je het prachtige Pha-an gezien en wil je verder reizen naar noord of zuid, neem de boot richting Moulmein. Een koopje voor deze prachtige tocht.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

The beauty of Myanmar (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Linde van Erp op 30 november 2016

Mijn reis naar Myanmar is een van mijn meest indrukwekkende reizen tot nu toe geweest. Het ontdekken van de cultuur die voor een groot deel wordt gevoed met het boeddhisme als religie is echt een prachtige ervaring. Het land heeft een zeer gastvrije en open bevolking en ik ben dan ook meerdere keren bij mensen thuis uitgenodigd. Dit waren de meest bijzondere momenten. De poging om het dagelijkse leven en ritme op te pikken en de ware aard van het land te leren kennen. Prachtig. Qua plekken om te beleven is Hpa An absoluut een van mijn favorieten. Ook de hike van Kalaw naar Inle Lake is een aanrader. Je kunt het land natuurlijk niet verlaten zonder een stop in Bagan, al wordt dit wel steeds meer toeristisch. Tot slot kan ik een meditatie sessie bij een van de kloosters zeer aanbevelen. Het is een fantastische ervaring, zeker wanneer je meer wilt leren over het geloof en de manier van leven. Samenvattend, er zijn te veel woorden voor mijn reis naar Myanmar en ik zou het avontuur aan alle ontdekkers aanbevelen!

7,6
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
9 Locals
9 Veilig
8 Natuur
5 Stranden
5 Klimaat

Pluspunten Myanmar

  • vriendelijke locals
  • puur
  • mooie natuur
  • prachtige tempels
  • lekker eten
  • ontontgonnen plekken

Minpunten Myanmar

  • relatief prijzig voor Azië
  • Grote afstanden afleggen
Ultieme tip: De hike van Kalaw naar Inle Lake (en dan in een goede periode). Het laagseizoen in april/mei was heel erg warm! Te denken aan 41 graden en dat iedere dag!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Bezoek aan Golden Rock in Kyaikto (bezocht in maart 2012)

Review geschreven door Mark Dongen op 27 november 2016

Een bezoek aan The Golden Rock is meer dan de moeite waard. Al is de rots op zich niet heel bijzonder te noemen, buiten dat deze granieten rots beplakt is met bladgoud.
De mythe weet te vertellen dat deze rots balanceert op een haar van Boeddha's. Leuk verhaal zal je denken als westerse toerist....maar het is mij niet is gelukt om na te gaan waar hij precies de grond raakt. Als man mag je de rots aanraken, vrouwen helaas niet. Dus voor de mannelijke lezers, mochten jullie er wel achter komen waar deze rots de grond raakt.....graag even een pm'tje met foto ;)

Maar wat het echt bijzonder maakt om de rots te bezoeken is het feit dat het hier gaat om een boeddhistisch bedevaartsoord en wel een van de drie belangrijkste van Myanmar. Dit met gevolg dat iedere inwoner hier geweest moet zijn in hun leven, dus ook de families die ergens in the middle of nowhere leven.....en voor deze gezinnen ben jij als toerist pas een échte bewonderwaardigheid.

Dus mocht je de plek bezoeken, zorg ervoor dat je haar goed zit en dat je je fotosmile gereed hebt, want je staat heel de dag op de foto met families die nog nooit een buitenlander gezien hebben...dus mocht je eens mee willen maken hoe het is om een beroemdheid te zijn, dit is je kans.

Ultieme tip: Streetfood!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Onvergetelijk Myanmar (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Roelof Gort op 23 november 2016

Geweldig mooi land. Nog veel authentieke plekken. Heerlijk eten. Makkelijk te bereizen. Fantastisch behulpzame mensen. Mooie historische plaatsen. Doe absoluut de trekking van Kalaw naar Inle Lake. Begin oktober rond het Inle Lake, het festival van de gouden vogel bezoeken is een hoogtepunt.

Ultieme tip: Plan niet te veel. Zeker buiten het hoogseizoen is er genoeg accommodatie.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Birmese beauty! (bezocht in december 2015)

Review geschreven door Floor van Wingerden op 19 november 2016

In Bagan kwam ik per toeval in een ceremonie terecht. Kinderen waren prachtig verkleed en ik heb begrepen dat zij die dag monnik of non werden. Dat betekent ook dat hun hoofden die dag nog kaal geschoren gingen worden. Er hing een bijzondere sfeer en het was fantastisch om dat mee te kunnen maken.

Ultieme tip: Bagan, dat mag je echt niet missen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Authentiek Myanmar (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Sanne Beurskens op 08 november 2016

Myanmar was een verrassend, authentiek en vriendelijk land! Na een reis van vier weken door Vietnam waar alles vrij goed ontwikkeld is (vervoer, wegen, internet, Engels praten met toeristen), was Myanmar een stapje terug in de tijd. De bevolking is nog niet zo gewend aan toeristen en is daardoor vaak verbaasd en vereerd naar je aan het kijken. Ze zijn geïnteresseerd en willen graag op de foto met je. En ook heel behulpzaam om je op pad te helpen. Zo hebben wij gereisd tijdens het waterfestival en had de taxichauffeur treintickets voor ons geregeld op het station.

9,0
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
9 Locals
9 Veilig
9 Natuur
9 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Myanmar

  • authentiek
  • verrassend
  • vriendelijke bevolking

Minpunten Myanmar

  • lange reistijden
Ultieme tip: Voor de echte Inle Lake ervaring: kies een floating hotel!! Lekker alles met de boot doen en genieten van zonsondergang aan dit prachtige meer vanuit je eigen hutje!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Oprecht Azië (bezocht in maart 2014)

Review geschreven door Ingrid Dankers op 06 november 2016

Myanmar was mijn ontmoeting met Azië, pas bij het bezoek van andere landen kwam het besef hoe bijzonder Myanmar is. Van alle landen die ik in Azië heb bezocht is Myanmar het meest authentiek. Locals, wie nauwelijks eerder toeristen hebben gezien maken een bezoek extra bijzonder. Highlights zijn Bagan, U-bein bridge, de prachtige tempels in Yangon en een trekking naar Inle Lake. De treinreis tussen Inle lake en Yangon is ook absoluut een bijzondere ervaring dat je niet mag missen!

Pluspunten Myanmar

  • De locals

Minpunten Myanmar

  • Relatief dure accomodaties
Ultieme tip: Ga buiten de gebaande paden. Er zijn plekken te vinden waar men nooit eerder toeristen heeft gezien. Mensen zijn oprecht geïnteresseerd in wie je bent en waar je vandaan komt.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Het authentieke Myanmar (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Esther Damen op 28 oktober 2016

Myanmar is een land met veel vriendelijke mensen, mooie cultuur, prachtige tempels en lekker eten. Deze bestemming is geschikt voor mensen die niet van veel toerisme houden en die graag het lokale leven ontdekken. Meng je tussen de locals door het openbaar vervoer te gebruiken of de kleine dorpjes te bezoeken en je leert het echte Myanmar op een hele mooie manier kennen.

Ultieme tip: De treinreis van Mandalay naar Kalaw. Prachtig uitzicht, heerlijk relaxen en veel lokale mensen die je onderweg tegenkomt.

Magic Myanmar (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Esther Damen op 28 oktober 2016

Myanmar, wat een bijzonder land met bijzondere mensen! Niet te vergelijken met vele andere (bekende en vaker bezochte) landen in Azië. Houd je van cultuur en een authentieke beleving, dan is Myanmar echt een hele geschikte reisbestemming! Je kunt goed merken dat het land (ondanks opkomend toerisme) nog niet door de massa's toeristen bezocht wordt. De mensen zijn enorm vriendelijk, behulpzaam en gastvrij. Ik voelde mij hierdoor enorm op mijn gemak!

8,3
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
10 Veilig
7 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Myanmar

  • Gastvrije mensen
  • mooie tempels
  • authentiek

Minpunten Myanmar

  • geen
Ultieme tip: Een fietstocht bij Inle lake! Je voelt je echt één met de locals!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Tradities Myanmar (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Samantha Faes op 26 oktober 2016

Myanmar kent vele religies, van de islam tot aan katholieke groeperingen. Allemaal leven ze samen in Myanmar. In de stad Kalaw, waar ik drie weken heb gespendeerd, is boeddhisme de religie die het meest beoefend is. Twee monniken stonden te kijken naar een religieuze ceremonie. Zelf dacht ik dat ze afstandelijk tegenover buitenstaanders zouden doen, maar het tegendeel werd bewezen doordat ze mij naar de binnenplek hebben gewezen waar de ceremonie plaatsvond. Ik mocht ook een foto van hen nemen. Myanmar is en blijft een hele bijzondere ervaring.

8,3
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
10 Locals
7 Veilig
8 Natuur
nvt Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Myanmar

  • Vriendelijkheid

Minpunten Myanmar

  • Taal barrière
Ultieme tip: Ontdek de vriendelijke mensen in Kalaw
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Myanmar: de ongepolijste parel van Azië (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Samantha Faes op 26 oktober 2016

Je kan zeker zeggen dat Myanmar nog een ongepolijste parel is. Voor mij was Myanmar zeker een eye-opener, dit omdat het mijn eerste ervaring is met Azië. Aangezien het land nog niet erg bekend is met toerisme, kan je merken dat het land nog vrij uniek is in zijn soort (vergeleken met haar buurland Thailand). De mensen spreken nog nauwelijks Engels, maar dit maakt het juist erg interessant. Je leert elkaar te begrijpen op basis van gezichtsuitdrukkingen en handbewegingen. Vrijgevigheid en vriendelijkheid is te voelen als je in Myanmar bent. De jongeren in Kalaw (een kleine stad in de bergen dichtbij het Inle Lake) zijn erg leergierig en op zoek naar nieuwe kennis die ze op kunnen doen bij mensen net als ik. Aangezien ik voor mijn opleiding toerisme aan de NHTV een groot onderzoek heb moeten doen in Kalaw, hebben we veel contact gehad met studenten op de lokale toerisme school in Kalaw. Hier krijgen ze training om later als gids te werken door de omgeving van Kalaw en het Inle Lake. De "guided Kalaw to Inle Lake trekking-tour" is zeker een aanrader omdat je de cultuur leert kennen door de gids en de families die je tegenkomt tijdens je trekking-tour. Mijn droom is om over tien jaar Myanmar, en zeker Kalaw, nog een keer te bezoeken om te kijken hoe het land zich verder heeft ontwikkelt. Wel hoop ik dat Myanmar zijn pracht kan behouden en niet teveel door toerisme verandert zal worden.

7,9
8 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
10 Locals
7 Veilig
8 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Myanmar

  • Vriendelijke bevolking
  • Ongerepte natuur

Minpunten Myanmar

  • Het eten is om aan te wennen
Ultieme tip: Guided trekking-tour from Kalaw to Inle Lake
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Studiereis in Myanmar (bezocht in maart 2015)

Review geschreven door Regina van der Laan op 23 oktober 2016

Myanmar, een reis om nooit te vergeten! Deze reis heeft erg veel indruk op mij gemaakt, vooral omdat er zo veel armoede is en de mensen (vooral buiten de steden) nog als terug in de tijd leven. Daar rijden ze rond in paard en wagen en de hutjes zijn van palmbomen gemaakt. Jammer genoeg is Myanmar in rap tempo een stuk meer toeristisch geworden, maar toen ik er eind maart 2015 was waren wij als wildvreemden voor hen. Er werden 'stiekem' foto's van ons gemaakt en waar wij de tempels met ongeloof bewonderden, stonden de Myanmarezen in de rij om een foto met ons te maken.

Voordat ik naar Myanmar vertrok werd mij door veel mensen verteld dat ik erg op moest passen omdat het er niet veilig zou zijn, maar daar heb ik niks van gemerkt. De mensen zijn echt super gastvrij en ook toen het donker was voelde ik mij geen moment onveilig.

Belangrijk voor als je naar Myanmar gaat is dat je (als vrouw zijnde) bijvoorbeeld een sjaal meeneemt op je schouders te kunnen bedekken tijdens een bezoek aan een tempel. Ook moet je een broek of rok dragen die tot over je knieën gaat.

8,3
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
8 Natuur
nvt Stranden
6 Klimaat

Pluspunten Myanmar

  • Gastvrije locals
  • lekker en goedkoop eten
  • prachtige tempels
  • inspirerende religie

Minpunten Myanmar

  • wordt in rap tempo meer toeristisch
  • erg warm eind maart/april
Ultieme tip: Bagan mag je niet overslaan, het is sprookjesachtig mooi, vooral de zonsopgang!
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Myanmar, het mooiste en veiligste land van Azië (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Ans Bormans op 13 oktober 2016

Myanmar is een prachtig land en nog niet overspoeld door toeristen. Sommige mensen zijn een beetje terughoudend omdat ze jou taal niet spreken, maar de mensen die een beetje Engels verstaan zijn super behulpzaam. Vooral de ouderen, zij brengen je overal naartoe met hun brommertje. Respecteer hun land en cultuur en je zult een super vakantie hebben. Mooie tempels in Bagan, prachtig landschap in het noordoosten, ook in het zuiden, prachtige landschappen met rijstvelden. Pha An moet je zeker niet overslaan. Je vindt er grotten waar duizenden vleermuizen tevoorschijn komen rond zonsondergang. Een fantastisch spektakel. Ik ben een maand alleen door Myanmar getrokken en het was een heel bijzondere ervaring die ik niet gauw zal vergeten.

8,4
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
8 Locals
10 Veilig
8 Natuur
nvt Stranden
10 Klimaat
Ultieme tip: Bagan met zijn mooie tempels
Aangeraden voor: Backpackers, Budget reizigers

Zonsopgang bij Ubein Bridge (bezocht in december 2014)

Review geschreven door Esther Reidsma op 09 oktober 2016

Alle reizigers gaan naar U-bein Bridge voor de schitterende zonsondergang en dat mag je ook zeker niet overslaan. Maar zet je wekker op vijf uur en pak een taxi voor de zonsopgang, het is absoluut het vroege opstaan waard. Je struikelt niet over de toeristen maar ziet juist heel veel locals die via de brug het meer oversteken op weg naar werk en school. Monniken in rode gewaden op weg naar de tempels, vrouwen met grote schalen balancerend op hun hoofd maar ook mensen die op de brug hun ochtendgym oefeningen op de brug uitvoeren. En dat alles terwijl de rode zon langzaam achter de horizon tevoorschijn komt. Een onbeschrijfelijke ervaring die je gewoon moet meemaken!

9,3
10 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
7 Natuur
nvt Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Myanmar

  • Zeer vriendelijke bevolking
  • Nog niet ontdekt door massatoerisme
Ultieme tip: Ga naar U-bein Bridge voor zonsopgang!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Myanmar: fantastisch! (bezocht in december 2015)

Review geschreven door Eva de Laat op 07 oktober 2016

Myanmar, een fantastisch land! Alleen maar vriendelijke Birmezen ontmoet, allemaal oprecht aardig en behulpzaam. Ook al spreek je niet dezelfde taal, ze proberen je te helpen, een gesprek aan te gaan. Helaas wordt het steeds toeristischer, dus ga snel!

Pluspunten Myanmar

  • super locals
  • mooie natuur
Ultieme tip: De trekking van Kalaw naar Inle lake, boek via Smile en vraag naar MoMo, een geweldige gids die je in drie dagen door een super mooi stukje Myanmar leidt.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Mingalarbar! (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Vera Annen op 04 oktober 2016

Myanmar is nog ontzettend ongerept en authentiek en is geschikt voor cultuur- en natuurliefhebbers. De Birmese bevolking vindt het mooi om toeristen te ontvangen en glimlachen of groeten je graag. Hierom krijg je een veilig gevoel. Het is nu de tijd om naar Myanmar te gaan, voordat je tussen veel toeristen zit. Ze hebben nog hun eigen tradities, zoals het dragen van de traditionele make-up en een longyi (een soort wikkelrok). Het magische gevoel in Bagan is ook onbeschrijfelijk, zoiets moois vind je nergens anders. Wat uiteraard ook erg fijn is, het eten in Myanmar is ontzettend lekker en erg goedkoop!

8,7
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Myanmar

  • Niet toeristich
  • Vriendelijke mensen
  • Heerlijk eten

Minpunten Myanmar

  • Nog weinig excursies
Ultieme tip: Doe de 2- of 3-daagse trekking van Kalaw naar het Inle Lake. Prachtige afwisselende natuur en slapen bij locals. Geweldig lieve mensen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Geweldige ervaring. Puur (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Michelle Disberg op 04 oktober 2016

Ontzettend mooi land. Nog niet erg aangetast door toeristen. De mensen zijn ontzettend vriendelijk, het eten is heerlijk en de cultuur is prachtig. Een trektocht naar Inle Lake is zeker een aanrader! Qua strand heb ik weinig ervaring, dat is nog een stuk minder toeristisch dan het binnenland! Zeker een must see!

8,9
10 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
8 Natuur
nvt Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Myanmar

  • mensen
  • eten
  • betaalbaar

Minpunten Myanmar

  • onhygienisch
Ultieme tip: Baga, Inle Lake, Yangon.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers

Verbluffend Myanmar (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Kristie Lek op 03 oktober 2016

Na 4 maanden studeren in Singapore begon ik, samen met mijn vriend die mij was komen opzoeken, aan een reis door Zuidoost Azië. Er stonden veel landen op de planning, maar het hoogtepunt moest volgens vele verhalen toch echt Myanmar zijn. En dat was zo. Wat een geweldig land is Myanmar! Doordat de grenzen nog niet zo lang open zijn voor toeristen is het land nog heel authentiek. Wij begonnen onze reis door Myanmar in Yangon, wat niet echt een hele interessante stad is. Toch was het de perfecte stad om het land te ervaren. Je kan daar namelijk een rondje om de stad en haar krottenwijken maken met de trein. Een indrukwekkende ervaring waarbij de oogst gewoon mee gaat in de trein en je de kindjes naakt ziet dansen in de regen. Vanuit Yangon vervolgenden wij onze trip naar Bagan. Dit was de vreselijkste busrit van onze hele reis. Eenmaal aangekomen in Bagan is alles echter weer goed. Er zijn niet genoeg worden om deze plek te omschijven.. Het is adembenemend en onwerkelijk tegelijkertijd. Overal waar je kijkt zie je tempels. Dat is ook niet heel gek als er meer dan 4000 tempels moeten staan. Bagan is bij uitstek de mooiste plek die ik in zes maanden heb bezocht. Wauw. Voor de beste ervaring zoek je een rustige tempel op en beklim je hem om te kunnen genieten van de prachtige zonsopgang. Na dit cultuur snuiven was het tijd voor wat natuur snuiven. We zijn van het kleine dorpje Kalaw naar het Inle Lake gelopen. Een hele mooie route van 3 dagen waarbij je overnacht bij locals. Zij hebben geen electriciteit of stromend water, dus dit is de échte experience! Op de derde dag arriveer je bij het meer en maak je een gave boottocht. De dagen erna kan je het meer gaan verkennen en de vissers, wevers, goudsmeden en sigaren makers aan het werk zien. Onze laatste stop was Mandalay, een 'grote' stad met een prachtige omgeving. Wij hebben de omgeving dan ook verkend met scooters. Al met al is Myanmar dus een ontzettend indrukwekkend en divers land dat ik iedereen zou aanraden!

Pluspunten Myanmar

  • Bagan
  • lieve locals
Ultieme tip: Pak de 'Circular train' in Yangon en zie het leven in de krottenwijken
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Veertien dagen Myanmar (bezocht in april 2014)

Review geschreven door Eric T'Kindt op 03 oktober 2016

Dit land dat nog maar een tiental jaar echt door toeristen bezocht wordt heeft echt alles wat je wil. Mooie landschappen, heel wat cultureel erfgoed, vriendelijke mensen en lekker eten. Dus wat wil je nog meer!

Ultieme tip: Als je kan, bezoek dit land privé want dan kun je overal stoppen om contact te leggen met de lokale bevolking
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers

Prachtig land! (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Margot van den Berk op 02 oktober 2016

Prachtig land dat nog niet helemaal is over genomen door de westerse invloeden. Een plek waar de locals het oprecht leuk vinden om je alles te laten zien, en het beetje eten dat ze hebben met liefde en vooral veel plezier met je delen.

Dan heb je ook nog de magische stad Bagan. Met de duizenden oude tempels waar je de mooiste zonzop- en zonsondergangen kunt bekijken.

In het zuiden spreekt practisch niemand Engels, wat het vervoer van plek A naar B, en het vinden van accomodatie erg lastig maakt, maar het is zeker te doen! Dit gedeelte raad ik niet aan, aan beginnende Reizigers.

Verder kun je vele meerdaagse hikes maken op Veel verschillende prachtige plekken waar je ondertussen bij locals kunt eten.

Helaas had ik maar 3 weken de tijd, maar Myanmar staat vrijwel bovenaan in mijn lijstje van meest favourite landen.

Minpunten Myanmar

  • In het zuiden is er practisch geen tourisme
Ultieme tip: Ga reizen met de trein! Niet per se comfortabel, maar je ziet het land, ontmoet locals en het is echt een activiteit terwijl je ook nog reist (2 vliegen in 1 klap)
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

The best: Inle Lake (bezocht in oktober 2013)

Review geschreven door Jessica Berghout op 02 oktober 2016

Mijn absolute hoogtepunt was een trek van Kalaw naar Inle Lake, gevold door een paar relaxte dagen in dit rustige dorp aan het water. Je kunt deze plek niet overslaan en vooral een dag varen met een bootje naar diverse dorpen ín het water mag je beslist niet missen. Net als de tomatensalade met pinda's.

Pluspunten Myanmar

  • betaalbaar
  • niet te toeristisch
Ultieme tip: Op diverse plekken verkrijgbaar: tomatensalade met pinda's en een Mandalay biertje.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Azië zonder toeristen (bezocht in december 2014)

Review geschreven door Daniel Jacobs op 02 oktober 2016

Myanmar is nog zo een land dat je moet ontdekken, waar de toeristen nog niet zijn binnengevallen. Het was een reis van hoogtepunt naar hoogtepunt. Van de Swedagon pagode in Yangoon, naar de U-bein brug in Mandalay. Van de tempels in Bagan naar de drijvende tuinen in Lake Inle. Onderbroken door een vierdaagse strandvakantie in Ngapali, waar we gingen snorkelen met de lokale visser. Het strand van het hotel was meestal verlaten en als er vijf mensen in het water waren was het druk. Als afsluiter vlogen we naar Sittwe om vandaar de boot te nemen naar Mrauk-U, een stad met een 3000-tal toeristen per JAAR! De tempels waren voor ons tweetjes, net zoals de vriendelijke bevolking die ons met een echte glimlach welkom heette.

9,6
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
9 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Myanmar

  • Bagan
  • Inle lake
  • Mandalay
  • Swedagon pagode
  • de bevolking
Ultieme tip: Ga nu voordat iedereen ernaartoe wil.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Myanmar (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Amber Feijen op 02 oktober 2016

Voor mij zonder twijfel een van de mooiste bestemmingen van Zuidoost Azië. Jarenlang waren de koloniale deuren naar dit inspirerende, authentieke en bijzondere land gesloten. Achter deze deuren ligt een land met een gouden rand verborgen. Het lijkt alsof de tijd er heeft stil gestaan.

Ultieme tip: Neem de trein van Hsipaw naar Mandalay, geweldige ervaring!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

op reis in Myanmar (bezocht in mei 2014)

Review geschreven door Andre Derksen op 02 oktober 2016

Een heel mooie ervaring is de driedaagse trekking van Kalaw naar Inle Lake. Bij die trekking loop je door het boerenland, en zie je de mensen het land bewerken, waterbuffels rondlopen, mooie uitzichten, monniken in hun tempels. Het is nog steeds zoals het al heel lang is: boeren die met handgereedschap het land bewerken, ossenwagens. Overnachting in een klein dorpje, waarbij jij en je groepje de enige toeristen zijn. De trekking is niet zwaar, alhoewel het wel heuvelachtig terrein is.
De trekking eindigt bij een haventje aan het Inle Lake, waar je weer andere toeristen ontmoet die een vergelijkbare trek hebben gedaan. Vanaf daar met de longtailboat naar de de bewoonde wereld aan de rand van Inle Lake.

Pluspunten Myanmar

  • betaalbaar
  • aardige mensen

Minpunten Myanmar

  • alleen nieuwe dollarbiljetten worden geaccepteerd
Ultieme tip: Blijf heel lang in de Shewagon temple in Yangon. Ga ergens zitten om mensen voorbij te zien lopen, en te zien wie er allemaal komt en wat er wordt gedaan.
Aangeraden voor: Backpackers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

The world of Myanmar (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Pathy Govaert op 02 oktober 2016

Een land dat in harmonie leeft met zijn verleden en fier is op wat het land kan bieden. De puurheid en vriendelijkheid van de mensen zijn amper met woorden te beschrijven. Een land met zo een rijke geschiedenis, godsdienst en mensen zou ik onmiddelijk nog eens bezoeken

Pluspunten Myanmar

  • transport
  • mensen

Minpunten Myanmar

  • duur
Ultieme tip: Ga nu ... Myanmar is aan het verwesteren. Nu is het land nog zo puur en amper toeristen, zo leuk om een land nog in een zo oorspronkelijk mogelijk aspect te bezoeken.

Fantastisch Myanmar! (bezocht in juni 2016)

Review geschreven door Rens Mennen op 25 september 2016

Myanmar is een fantastisch land met ontzettend aardige, oprechte en behulpzame mensen en een prachtige natuur. In Juni 2016 heb ik een mooie rondreis gemaakt door het land, en ik kan het zeker iedereen aanbevelen. Begonnen in Yangon, de grootste stad met ontzettend chaotisch verkeer, viel meteen op dat de auto's het stuur aan de 'verkeerde' kant hebben, terwijl ze wel aan de rechterkant van de weg rijden. Typisch Myanmar, dit oude, vrij ongerept stukje natuur en cultuur weet je elke keer weer te verbazen. Yangon is een grote stad met een ontzettende drukte op straat. Er is niet echt een modern centrum, alles lijkt oud en vervallen, behalve de prachtige pagoda's, zeker de Schwedagon Pagoda! Bij alle bezienswaardigheden in Myanmar blijkt ook al snel dat jij zelf als toerist ook een enorme bezienswaardigheid bent voor de lokale bevolking, iedereen wil met je op de foto! Bagan staat bekend om de grootste oude tempelverzameling ter wereld. In "the archeological zone" in Bagan staan ontzettend veel prachtige tempels waar je met je e-bike doorheen kunt rijden. Zonsondergang en zonsopgang zijn prachtig in deze plaats. Ook kan ik een meerdaagse trekking door het platteland van Myanmar aanbevelen. Van Kalawa naar Inle Lake, prachtige gebieden gezien en geslapen bij locals. Inle Lake is een heel mooi meer dat je zeker gezien moet hebben met de traditionele vissers die vissen met hun benen. Ook Mandalay is een leuke en grote stad in Myanmar, vooral het buitengebied is erg mooi en veelzijdig! De mooie (en lange) treinreis naar Hsipaw was ook onvergetelijk. In dit noordelijke dorpje zie je het traditionele Myanmar met allemaal vriendelijke mensen die heel weinig hebben maar ontzettend aardig en behulpzaam zijn. Toen wij er waren zagen we op elke plek dat er grote toeristenoorden in aanbouw waren. Nog maar even het ongerepte Myanmar dus, dat meer en meer toeristisch wordt.

8,6
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
10 Locals
8 Veilig
9 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Myanmar

  • aardige locals
  • ongerept
  • mooie natuur

Minpunten Myanmar

  • vervoer kost veel tijd
  • lokale keuken is eenzijdig
Ultieme tip: JJ Express is een hele fijne busmaatschappij die fijne bussen heeft waar je fijn de ruimte hebt en goed in kunt slapen (in tegenstelling tot andere lokale maatschappijen)
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Myanmar: een onaangeraakte schoonheid (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Charlotte de Vries op 04 augustus 2016

Wat Myanmar voor mij het meest bijzonder maakte was het quarantainegevoel. Mensen, steden, dieren, natuur - alles heeft voor lange tijd binnen de eigen grenzen geleefd, en dat merk je. Het grootste deel van de bevolking is traditioneel gekleed, de toeristische 'trekpleisters' zijn heerlijk rustig, in de steden kom je vrijwel geen buitenlandse advertenties tegen, het land is op veel plekken onaangetast... Voor een toerist is dit aspect van Myanmar heel interessant. Maar de vraag is hoe lang het land haar eigenheid behoudt en wanneer die mengt met westerse invloeden. De ultieme tip voor Myanmar is daarom: ga zo snel mogelijk!

Je reis door Myanmar voelt dus aan als een soort ontdekkingsreis. De plekken die je er bezichtigt zijn ook nog eens fantastisch mooi. Mijn favoriete plaats was, natuurlijk, de tempelvallei Bagan. Begeleid door een koor van zangvogels scheurden we met elektrische scooters over rood zand, langs een oneindige hoeveelheid grote en kleine tempels. Zo nu en dan stapten we af om er één van de binnenkant te bestuderen en ontdekten we in een paar wel honderd Boeddhabeeldjes. Op sommige van de tempels mochten we klimmen, zodat we uitzicht hadden op de heilige zandvlakte.

7,8
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
6 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
7 Natuur
8 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Myanmar

  • Vriendelijke locals
  • Betaalbaar
  • Authentiek

Minpunten Myanmar

  • Lange reistijden
  • Moeilijke wegen
Ultieme tip: Ga zo snel mogelijk!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers