Boeddhisme straalt in Myanmar

Boeddhisme straalt in Myanmar

door Janine Kervel

Een land bezaait met pagodes, een zee van tempels. Met goud bedekte Boeddhabeelden fonkelen in het zonlicht. In fel rood en oranje geklede monniken kleuren het straatbeeld. In een land dat zo arm is als Myanmar, is de rijkdom van het boeddhisme overweldigend.

In donkere werkplaatsen werken arbeiders dagenlang aan het slaan van bladgoud. Dit dient als versiering voor de gelijkenissen van Boeddha. Beeldhouwers maken beeldjes. Aan de bronzen hoedjes voor de pagodes hangen medaillons. Als de wind hierlangs strijkt, klinkt een zangerig geluid.

ZELF NAAR Myanmar?

Bekijk alle 33 reizen naar Myanmar

Er is geen ontkomen aan, in Myanmar is het boeddhisme groot. Nergens zijn zo veel tempels te vinden als in het voormalige Birma.

Aalmoezen

In de buitenwijk Mahumani van de culturele hoofdstad Mandalay worden voorwerpen ter verering van het boeddhisme verkocht. Deze vinden gretig aftrek bij toeristen. Ook politiek leiders geven veel geld uit aan de verheerlijking van Boeddha.

Monniken zul je geen beeldjes zien kopen. Zij mogen geen geld bezitten. Zodra het eerste zonlicht zich laat zien, trekken monniken er op uit. Gekleed in traditioneel gewaad en gewapend met hun aalmoesschalen verzamelen ze eten.

In lange slingers trekken de mannen door de stad. Birmezen stoppen een handje rijst in de schaal van iedere monnik. Voor sommige monniken is dit de enige maaltijd op een dag.

Kind monniken

In Myanmar zijn er monniken in overvloed. Ieder dorp heeft een eigen pagode en klooster. Hier leven de monniken in groepen. Kinderen gaan al op jonge leeftijd in de leer. Bijna negentig procent van de bevolking beoefend het theravada boeddhisme.

Theravada is een stroming binnen het boeddhisme die stamt uit de tijd van Boeddha. Dit is de enige oude school uit de boeddhistische leer die nog bestaat. In deze vorm van het Boeddhisme zijn geesten een belangrijk element.

Beschermgeest

Volgens Birmezen verschuilen geesten zich in mensen, dieren, voorwerpen en de natuur. Ook heeft iedere persoon een eigen beschermgeest. Boeddhisten brengen offers aan hen.

Tussen de volwassen monniken lopen veel jonge jongens. In Myanmar moet iedere man minstens twee keer in zijn leven toetreden tot de monnikenorde, de Sangha. Dit gebeurt op tienjarige leeftijd en net na de twintigste verjaardag.

Lichtjes

Mensen komen samen in de vele tempels die Myanmar rijk is. Tussen de fonkelende Boeddhabeelden bespreken vrouwen de laatste nieuwtjes. Gekleed in oude kleding en met een kind op de arm.

De armoede en onderdrukking in Myanmar is groot. Maar het boeddhisme straalt hier. Mensen branden duizenden kaarsjes ter verering van Boeddha tijdens het lichtjesfestival. En zoals het kaarslicht de straten van Myanmar doet oplichten, zo vormt het boeddhisme een lichtpuntje in het dagelijks leven van de Birmese bevolking.

Reizen Myanmar

Specialisten Myanmar

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Azie.nl kenner
Sponsors