Halong Bay

door Lana Leach

Halong Bay lijkt op een surrealistisch schilderij. In het smaragdgroene water van de Golf van Tonkin in het noorden van Vietnam liggen bijna 2.000 kalkstenen eilanden. De vreemd begroeide rotsformaties leiden vaak loodrecht omhoog. Op de toppen zie je nog net kleine stukjes regenwoud. Enkele toppen worden zelfs bewoond.

Grootste natuurwonder van Vietnam

Je zit op de boot en je krijgt kramp in je nek van het omhoog turen. Het maakt je echter niet uit, want het zicht is adembenemend. Halong Bay heet ook wel het grootste natuurwonder van Vietnam te zijn.

Halong Bay staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De baai ligt op drie en een half uur rijden van Hanoi. De baai grenst aan China en heeft een oppervlakte van 1.500 vierkante kilometer. De letterlijke vertaling van de naam is: baai van de neerstrijkende draak.

Baai van de neerstrijkende draak

De legende gaat dat een gigantische draak vanuit de omliggende bergen bij Halong Bay de zee in rende. Tijdens zijn spurt sneed hij met zijn staart diepe kloven in het landschap. Zijn enorme plons in de zee zorgde ervoor dat stukken grond naar boven kwamen. Die stukken grond resulteerden in de vele eilanden, rotsen en grotten in de baai.

Sommigen zijn wel honderd meter hoog. Ze hebben een typische vorm waardoor ze bijnamen als de Stenen Vissers en de Slapende Schildpadden hebben gekregen.

Wetenschappelijke verklaring

Volgens wetenschappers is het verhaal van de draak wat onwaarschijnlijk. Zij verklaren het zeldzame landschap door een andere speling van de natuur. In de loop der tijden hebben wind, regen en golven de zachte kalksteen uitgesleten en zijn diepe kloven, spelonken en grotten ontstaan.

De baai heeft een bijzonder ecologisch systeem. Er leven duizenden soorten vis, koraal en andere zeedieren. Helaas wordt dit moois bedreigd door souvenirjagers die het koraal van de bodem plukken om er sieraden, asbakken en andere 'kunst' van te maken. Koop dit dus niet.

Je reistijd op de boot kan in Halong Bay variëren van één tot drie dagen. Je kunt kiezen uit een eenvoudige bootjes of luxe jachten.

Cruise in een jonk of kajak

Wil je een traditionele ervaring? Stap dan aan boord van een klassieke jonk, een chinees zeilboot met traditioneel rode zeilen. Onderweg stop je bij grotten, watervallen en mangrovebossen. Je maakt wandeltochten over de rotsformaties of je kunt lekker zonnen op een van de witte stranden.

Ben je iets avontuurlijker ingesteld dan is een trektocht per kajak misschien iets voor jou! Al peddelend heb je de vrijheid overal heen te varen. Je kunt de reusachtige bergketens en de grotten op eigen houtje van dichtbij bekijken. Je bent dichter bij de natuur dan ooit en geniet van de rust in de baai.

Wat is er te doen in Halong Bay?

  • Vaar op een traditionele jonk een paar dagen door de mysterieuze kalkformaties.
  • Huur een kano en ga volkomen onafhankelijk op pad.
  • Neem een olielamp mee en gooi 's nachts een hengel uit vanaf de boot.
  • Bezoek de traditionele vissersdorpen waar alle huizen op palen in het water staan.
  • Geniet van de extreme zonsop- en zonsondergangen.

Deel dit artikel met je vrienden!

Volg Azie.nl voor de mooiste beelden, exclusieve aanbiedingen en leuk nieuws!

Meer Halong Bay
Reizen Halong Bay
Meer Reizen
Specialisten Vietnam
Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Bhutan kenner
Sponsors
Top 10 aanbiedingen
Aanbevolen door ons
Bhutan kenner
Reis van de maand
333Family: Kids Experience door Azië - va € 2250
reisvdmaand-Azie-feb.jpg

Fantastische familiereis door Maleisie, Singapore en Indonesie vol met speciale kinderactiviteiten, maar ook voor de ouders genoeg te beleven.

  • Bezoek het bruisende centrum van Kuala Lumpur
  • Bezoek de hooggelegen theeplantages in Cameron Highlands
Bekijk reis