Tibet

Tibet

door Charlotte de Vries

Een klimtocht naar de hoogste bergen ter wereld of een spirituele reis langs indrukwekkende kloosters. Hoe je een reis door Tibet ook invult, het zijn de glimlachen en open harten van het Tibetaanse volk die je trip tekenen.

Tibet ligt op het Tibetaans Hoogland in het zuidwestelijke deel van China. De pieken van de Himalaya, turquoise meren en statige kloosters typeren haar landschap. Kom oog in oog te staan met de kolossale Mount Everest en drink yakboterthee met een gastvriendelijke monnik. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Tibet.

De mooiste bezienswaardigheden van Tibet

Duizenden yaklichtjes branden op de binnenplaats van tempel Jokhang in de heilige stad Lhasa. In de langzame stroming van mensen loop je mee en smeer je yakboter op de muren. Dit is de plek waar velen verliefd raken op Tibet.

Lhasa ligt in een van de hoogste gebieden van Tibet. Gelukkig is niet alleen de zuurstofarme lucht maar ook het aantal kloosters en paleizen adembenemend. Bezoek hier het paleizencomplex Potala. Bovenop een berg, in wit en rood gehuld, is dit oude verblijf van de dalai lama niet te missen.

Vanuit Lhasa vertrekt ook de zogenaamde Friendship Highway naar Kathmandu in Nepal. Deze route van meer dan duizend kilometer brengt je langs duizelingwekkende afdalingen en hooggelegen kloosters.

Tempels in Tibet

Vandaag is Jokhang het spirituele hart van Tibet, maar vroeger was dit het negentiende-eeuwse klooster Thöling. Verstopt in het westelijke hoekje van Tibet vind je dit oude boeddhistencentrum. Verken met een zaklantaarn de schitterende muurschilderingen van haar tempels.

Ten westen van Thöling ligt het fort van Tsaparang, met kleurige muurschilderingen van Boeddha. De nabijgelegen grotten dienden vroeger als verblijf voor monniken.

Heilige bergen en meren in Tibet

Ten oosten van Thöling torent de heilige Mount Kailash boven je uit. Kailash is de heiligste berg van heel Azië. Elke dag lopen pelgrims uit India en Tibet de route van 52 kilometer eromheen. Als je de intensieve wandeling 108 keer maakt, bereik je volgens hen Verlichting.

Je spirituele reis eindigt bij het heilige meer Yamdrok-Tso. Haar helderblauwe water steekt schitterend af tegen de bruine rotswanden. Het is geen gek idee dat de vriendelijke Tibetanen geloven dat hier verschillende goden wonen.

Like deze pagina
Meer Tibet

Reizen Tibet

Specialisten Tibet

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors
Top 10 aanbiedingen
Aanbevolen door ons
Zuid-Korea kenner
Reis van de maand
Rondreis Bali en Lombok - op aanvraag
reisvdmaand-azie.jpeg

Een reis over Bali en Lombok: twee kleine eilanden, maar met zoveel moois om te ontdekken!

  • Ga dolfijnen zoeken voor de kust van Lovina en snorkelen of duiken in het Nationale Park Menjangan
  • Bezoek Candi Dasa, het meest authentieke deel met weelderig groen, tempels en godenbeelden
Bekijk reis