Mount Kailash Jouw vakantie naar Azië begint hier!
-
- Algemene ervaring
- Mooi
- Bereikbaarheid
- Wildlife

Mount Kailash

door Yasmin Visser

Een cirkel van leven en dood loop je in Tibet. En dan het liefst rond de meest heilige berg van het continent: de Kailash. Volg het uitgesleten pad van de monniken en voel je herboren na drie heel zware dagen.

Mount Kailash is de heiligste berg van Azië. Elk jaar lopen een paar duizend Tibetaanse en Indiase pelgrims in één dag het 52 kilometer lange pad dat om de Mount Kailash heen leidt. Gewone reizigers doen er drie dagen over. Mount Kailash ligt met een hoogte van 6.714 meter in het afgelegen West-Tibet, ook wel Ngari genoemd. Het hele gebied wordt gedomineerd door de aanwezigheid van de heilige berg. Op de top van Kailash ligt eeuwige sneeuw.

ZELF NAAR Tibet?

Bekijk alle 5 reizen naar Tibet

Kora om Kailash

Elke tocht rond een tempel, chörten (ook wel stupa) of ander heiligdom heet een kora. Tijdens een kora doorloop je de cirkel van leven en dood. Men gelooft dat wanneer een pelgrim 108 keer om de heilige Kailash berg is gelopen, hij zeker is van Verlichting.

De kora om Kailash begint bij het kleine dorpje Darchen op een hoogte van 4.560 meter. Het is belangrijk dat de pelgrims met de klok mee om de berg lopen. Het pad is door de vele pelgrims uitgesleten, verdwalen is hier dus geen optie.

Prosternerende pelgrims

Tijdens je tocht word je meerdere malen ingehaald door pelgrims. Je hoort ze van verre aankomen met hun geprevel en gezang. Vriendelijke groeten ze je, terwijl ze hun tocht voortzetten. Indiase pelgrims maken de tocht niet te voet maar te paard. Yaks dragen hun spullen.

Na een paar uur lopen zie je bovenop een heuvel gekleurde gebedsvlaggetjes met de wind mee fladderen. Dit punt is één van de vier prosternatie punten, waar pelgrims hun eer betonen aan Boeddha door middel van een ritueel.

Eerst klappen ze hun handen boven hun hoofd, dan voor hun borst. Vervolgens knielen ze op de grond waarna ze zich helemaal uitstrekken op de bodem van de berg Kailash.

Sommige pelgrims maken al prosternerend de gehele kora, zij doen dan enkele weken over de tocht. Op die manier zullen ze nog meer gezuiverd worden dan tijdens een normale kora.

Vuilnisbelt op de berg

De eerste dag eindigt na zes uur lopen en je overnacht in een tentje vlakbij het Dira-Puk klooster. De volgende ochtend is het koud. Het uitzicht na het openritsen van je tentje maakt alles goed.

De tocht leidt naar een kleine vallei met de zogeheten Shiva-tsal rots. Het is de gewoonte om hier iets van jezelf achter te laten. Je legt één van je extra sokken op de hoop kleding. Het heeft hierdoor meer weg van een vuilnisbelt dan een heilige plaats.

Herboren bij Drölma Do

Daarna begint de klim naar Drölma-la, met 5.630 meter het hoogste punt van deze kora. Ademen gaat moeilijk en zwaar. Na elke vijf stappen moet je pauzeren anders begint je hoofd te bonken.

Uiteindelijk bereik je de top van de bergpas, waar pelgrims zingen bij de Drölma Do. Kleurige gebedsvlaggetjes bedekken deze kubusvormige steen. Dit is de plek waar pelgrims worden herboren.

Na in totaal zeven uur lopen kom je aan bij het Zutul-puk klooster. Je voelt je alles behalve herboren en valt meteen in een diepe slaap.

Cirkel voltooid

De laatste dag van de kora begint met een tocht door een smalle kloof met paarse, blauwe en bruine kleuren. Na een paar uur kom je aan bij je beginpunt: Darchen. Je hebt één cirkel van leven en dood volbracht.

Je verlaat Darchen en rijdt per jeep naar het nabijgelegen Manasarovarmeer, of Mapham Yum-tso. Dit helderblauwe meer is één van de vier heilige meren in Tibet. De besneeuwde bergtoppen op de achtergrond en rondlopende yaks maken het tot de perfecte plek om de afgelopen drie dagen te verwerken.

Wat is er te doen bij Mount Kailash?

  • Loop de cirkel van leven en dood door een tocht te maken om de Mount Kailash. Het is geen gemakkelijke trek vanwege de hoogte, maar je wordt wel gereinigd van al je zonden en je komt vele pelgrims tegen.
  • Probeer zelf te prosterneren bij één van de vier prosternatiepunten. Eén keer klappen boven je hoofd, één keer voor je borst. Vervolgens kniel je neer en laat je je op je buik glijden waarbij je je helemaal uitstrekt.
  • Bekijk dan de verschillende kloosters die langs het pad om Kailash staan. Het Zutul-puk klooster is vernoemd naar de magische grot waar volgens een mythe twee yogi's schuilden voor de regen. De voet- en handafdruk van yogi Milarepa is nog steeds te zien.
  • Bekijk ook de Kangkyam Gletsjer, vlakbij het Dira-puk klooster. Binnen twee uur loop je naar de gletsjer en weer terug.
  • Vlakbij Mount Kailahs ligt het Manasarovarmeer, één van de vier heilige meren in Tibet. Het grote blauwe meer is een belangrijke plek voor pelgrimages vanuit de hele wereld. In vele Indiase en Tibetaanse mythes en verhalen komt dit prachtige meer voor.

Reizen Tibet

Meer Mount Kailash

Reviews Mount Kailash

Kora om de Mount Kailash (bezocht in september 2011)

Review geschreven door Jetty van der Graaf op 28 december 2016

De kora om de Mount Kailash, de heiligste berg voor alle Tibetanen, boeddhisten, Hindoes en andere religies is een 52 kilometer pad wat in 3 dagen gelopen wordt, er zijn enkele guesthouses en kloosters waar je kunt overnachten. Er worden in rap tempo wegen aangelegd, al tot het eerste overnachtingspunt, en het laatste stuk zijn al helemaal berijdbaar. Zeer binnenkort kunnen de Chinese toeristen de kora vanuit de bus doen.
Als “westerse toerist” word je nog extra in je vrijheden beperkt, alles is gecensureerd of verboden, overal heb je permits en (tegen betaling) extra stempels voor nodig. Bij Darchen, een dorp aan de voet van de Mt. Kailash mogen we absoluut niet omhoog lopen voor een beter uitzicht, omdat daar 2 kloosters liggen. Een heus ontmoedigingsbeleid wat wel werkt, want hou je je niet aan hun regels, riskeer je erg veel problemen, vooral voor je gids, die in de gevangenis kan belanden.
De groep gaat de kora lopen, er blijven 6 personen achter. Met 4 personen lopen we zo’n 5 km mee, de eerste 2 ½ uur van de kora tot op de 2de pas, wij zijn dan zo’n 200 m gestegen. Hier hebben we prachtig uitzicht op de heilige berg. We nemen afscheid van de groep en keren op ons dooie gemak terug, waar we met pauzes en foto shoots nu bijna 3 ½ uur over doen. Helemaal uitgeteld kom ik terug, eet een kleinigheidje en ga lekker uitrusten.

Pluspunten Mount Kailash

  • aardige locals
  • prachtige natuur
  • onvergetelijke ervaring

Minpunten Mount Kailash

  • grote hoogte
  • Chinese overheersing
  • zware wandeltocht
Ultieme tip: Doe het snel, nu het nog een beetje authentiek is.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Tibet

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Bhutan kenner
Sponsors